Przejdź na WP

Zdrowsza alternatywa dla masła

Świeże, chrupiące pieczywo posmarowane masłem. Brzmi pysznie, ale jest niezdrowe i bardzo kaloryczne. Wkrótce będziemy mieli zamiennik - masło z wody. Brzmi dziwnie, ale jak przekonują pomysłodawcy - smakuje jak masło, ale jest od niego dużo zdrowsze.

Zobacz film: "Domowe smarowidło do chleba. Może zastąpić masło"

1. Alternatywa dla masła i margaryny

Dyskusja nad tym, co jest zdrowsze - masło czy margaryna, od lat rozpala zmysły tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Coraz więcej osób próbuje zrezygnować z tradycyjnego masła ze względu na alergie pokarmowe albo chęć ograniczenia kalorii. Jednak smak margaryny nie jest w stanie sprostać ich wymaganiom kulinarnym.

Tymczasem amerykańscy specjlaliści od żywności z Uniwersytetu Cornella znaleźli rozwiązanie. Opracowali substancję, która smakiem i konsystencją przypomina masło, ale jest od niego znacznie zdrowsza. Co więcej w jego składzie dominuje woda.

2. Masło z wody

Nowa wersja masła jest czterokrotnie mniej kaloryczna od tego tradycyjnego. Składa się z wody i naturalnych składników.

Dlaczego warto jeść masło?
Dlaczego warto jeść masło? [5 zdjęć]

Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej...

zobacz galerię

Naukowcy w oparciu o proces emulgacji połączyli niewielką ilość oleju roślinnego, tłuszczu mlecznego z dużą ilością wody. Całość uzupełnili kilkoma naturalnymi składnikami, m.in. woskiem pszczelim. Dzięki temu udało się uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję, która w niczym nie odbiega od masła czy margaryny. "Nowe masło" aż w 80 proc. składa się z wody.

3. Tylko 25 kcal - zdrowsze i mniej kaloryczne

Łyżka zwykłego masła ma prawie 100 kcal. Łyżka nowego produktu do smarowania ma niespełna 3 g tłuszczu i tylko 25 kcal.

Jego pomysłodawcy przekonują, że kolejny krok to uzupełnienie "nowego masła" witaminami, mlekiem i białkami roślinnymi. To sprawi, że mieszanka zyska dodatkowe wartości odżywcze.

Amerykańscy naukowcy opracowali zamiennik masła - w 80 proc. składa się z wody.
Amerykańscy naukowcy opracowali zamiennik masła - w 80 proc. składa się z wody. (iStock)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy