Żuj jedzenie, a schudniesz!

Według ostatnich doniesień naukowych nawet sposób jedzenia może prowadzić do zrzucenia kilku zbędnych kilogramów. W czasie badań przeprowadzonych przez chińskich specjalistów od żywienia okazało się, że osoby dokładniej przeżuwające kawałki pokarmu konsumowały mniej kalorii. Dodatkowo w ich organizmach zaobserwowano wyższe stężenie hormonów jelitowych odpowiedzialnych za przebieg procesów trawiennych.

1. Przeżuwanie pokarmu a ilość konsumowanych kalorii

Żucie jedzenia
Żucie jedzenia

Według ostatnich doniesień naukowych nawet sposób jedzenia może prowadzić do zrzucenia kilku zbędnych...

zobacz galerię

Naukowcy chińscy zaprosili do badań 16 szczupłych i 14 otyłych mężczyzn. Podczas pierwszej próby okazało się, że dwie grupy badanych charakteryzują się odmiennymi nawykami żywieniowymi. W czasie następnego testu uczestnikom badania podano dwa identyczne posiłki, jednak z innymi zaleceniami. Za pierwszym razem badani zostali poproszeni o spożycie posiłku w tempie 15 przeżuć na każde 10 gramów pokarmu, następnie częstotliwość przeżuwania miała zwiększyć się do 40 przeżuć na każdy kawałek jedzenia. Wartość energetyczna posiłków wynosiła 2200 kJ (68% stanowiły węglowodany, 21% – tłuszcze, a pozostałe 11% – białka). Po każdym posiłku badanym pobrano krew w celu zmierzenia poziomu cukru we krwi oraz ilości hormonów jelitowych.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Badania wykazały, że mimo podobnych wielkości kawałków jedzenia, mężczyźni otyli jedli szybciej, przez co niedokładnie przeżuwali pokarm. Ponadto badacze odkryli zależność między częstotliwością przeżuwania a ilością spożytych kalorii. Okazało się, że zarówno szczupli, jak i otyli mężczyźni skonsumowali o 11,9% kalorii mniej podczas posiłku, w którym przeżuwali każdy kawałek 40 razy niż w czasie posiłku, kiedy liczba przeżuć wynosiła 15. U obu badanych grup częstsze przeżuwanie zaskutkowało zmniejszonym poziomem gherliny – hormonu odpowiedzialnego za apetyt, oraz zwiększoną ilością pankreozyminy – hormonu, który sygnalizuje odczucie sytości i powoduje spowolnienie procesów trawiennych. W wyniku badań naukowcy doszli do wniosku, że interwencja w proces przeżuwania pokarmu może stać się efektywnym narzędziem w walce z otyłością.

2. Jakie ograniczenia wiążą się z badaniami nad przeżuwaniem?

Jednym z ograniczeń testów wydaje się grupa badanych. Naukowcy skupili się bowiem jedynie na młodych mężczyznach, dlatego możliwe jest, że odkryte zależności między przeżuwaniem a liczbą konsumowanych kalorii nie dotyczą kobiet i starszych mężczyzn. Poza tym nie wszystkie kalorie dostarczane do organizmu pochodzą z pokarmów, których zjedzenie wymaga przeżuwania (np. lody, napoje słodzące lub alkohol). Jest więc mało prawdopodobne, że zwiększona częstotliwość żucia może prowadzić do zmniejszenia przyjmowanych kalorii aż o 12%, co miało miejsce u uczestników badania, którzy spożywali pokarmy stałe.

Mimo wszystko, naukowcy twierdzą, że badania dostarczyły wystarczających dowodów na to, aby ludzie skupili się na sposobie przeżuwania pokarmu. Odpowiednie nawyki żywieniowe, związane z jakością spożywanego pokarmu i sposobem konsumpcji, są niezbędne w utrzymaniu zdrowej masy ciała.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!