Żuj jedzenie, a schudniesz!

Według ostatnich doniesień naukowych nawet sposób jedzenia może prowadzić do zrzucenia kilku zbędnych kilogramów. W czasie badań przeprowadzonych przez chińskich specjalistów od żywienia okazało się, że osoby dokładniej przeżuwające kawałki pokarmu konsumowały mniej kalorii. Dodatkowo w ich organizmach zaobserwowano wyższe stężenie hormonów jelitowych odpowiedzialnych za przebieg procesów trawiennych.

1. Przeżuwanie pokarmu a ilość konsumowanych kalorii

Żucie jedzenia
Żucie jedzenia

Według ostatnich doniesień naukowych nawet sposób jedzenia może prowadzić do zrzucenia kilku zbędnych...

zobacz galerię

Naukowcy chińscy zaprosili do badań 16 szczupłych i 14 otyłych mężczyzn. Podczas pierwszej próby okazało się, że dwie grupy badanych charakteryzują się odmiennymi nawykami żywieniowymi. W czasie następnego testu uczestnikom badania podano dwa identyczne posiłki, jednak z innymi zaleceniami. Za pierwszym razem badani zostali poproszeni o spożycie posiłku w tempie 15 przeżuć na każde 10 gramów pokarmu, następnie częstotliwość przeżuwania miała zwiększyć się do 40 przeżuć na każdy kawałek jedzenia. Wartość energetyczna posiłków wynosiła 2200 kJ (68% stanowiły węglowodany, 21% – tłuszcze, a pozostałe 11% – białka). Po każdym posiłku badanym pobrano krew w celu zmierzenia poziomu cukru we krwi oraz ilości hormonów jelitowych.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Badania wykazały, że mimo podobnych wielkości kawałków jedzenia, mężczyźni otyli jedli szybciej, przez co niedokładnie przeżuwali pokarm. Ponadto badacze odkryli zależność między częstotliwością przeżuwania a ilością spożytych kalorii. Okazało się, że zarówno szczupli, jak i otyli mężczyźni skonsumowali o 11,9% kalorii mniej podczas posiłku, w którym przeżuwali każdy kawałek 40 razy niż w czasie posiłku, kiedy liczba przeżuć wynosiła 15. U obu badanych grup częstsze przeżuwanie zaskutkowało zmniejszonym poziomem gherliny – hormonu odpowiedzialnego za apetyt, oraz zwiększoną ilością pankreozyminy – hormonu, który sygnalizuje odczucie sytości i powoduje spowolnienie procesów trawiennych. W wyniku badań naukowcy doszli do wniosku, że interwencja w proces przeżuwania pokarmu może stać się efektywnym narzędziem w walce z otyłością.

2. Jakie ograniczenia wiążą się z badaniami nad przeżuwaniem?

Jednym z ograniczeń testów wydaje się grupa badanych. Naukowcy skupili się bowiem jedynie na młodych mężczyznach, dlatego możliwe jest, że odkryte zależności między przeżuwaniem a liczbą konsumowanych kalorii nie dotyczą kobiet i starszych mężczyzn. Poza tym nie wszystkie kalorie dostarczane do organizmu pochodzą z pokarmów, których zjedzenie wymaga przeżuwania (np. lody, napoje słodzące lub alkohol). Jest więc mało prawdopodobne, że zwiększona częstotliwość żucia może prowadzić do zmniejszenia przyjmowanych kalorii aż o 12%, co miało miejsce u uczestników badania, którzy spożywali pokarmy stałe.

Mimo wszystko, naukowcy twierdzą, że badania dostarczyły wystarczających dowodów na to, aby ludzie skupili się na sposobie przeżuwania pokarmu. Odpowiednie nawyki żywieniowe, związane z jakością spożywanego pokarmu i sposobem konsumpcji, są niezbędne w utrzymaniu zdrowej masy ciała.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy