Związek między cukrzycą i chorobą Parkinsona

Wśród osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego istnieje większe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Najnowsze wyniki badań mogą pozwolić na odkrycie nowych leków na obydwa schorzenia.

Związek między cukrzycą i chorobą ParkinsonaZwiązek między cukrzycą i chorobą Parkinsona
Mateusz Nawrocki

Związek pomiędzy tymi dwoma schorzeniami był znany od dawna. Osoba chorująca na cukrzycę typu drugiego jest predysponowana do zachorowania na chorobę Parkinsona, ale nie na odwrót. Dlaczego tak jest?

Białka w ciele człowieka to swoiste „konie pociągowe”, które odpowiadają za wszystkie procesy zachodzące w żywych komórkach. To nic innego, jak tylko długie łańcuchy zbudowane z aminokwasów, które dzięki odpowiedniej strukturze umożliwiają spełnianie swojej funkcji. Bywa jednak, że białko przyjmuje inną, nieprawidłową strukturę, co prowadzi do powstawania i rozwoju niektórych chorób.

Choroba Parkinsona, cukrzyca typu drugiego a także choroba Alzheimera są spowodowane przez białka, które przyjmują niewłaściwe funkcje - agregują ze sobą w długie łańcuchy amyloidy, prowadząc do uszkadzenia komórek.

Parkinson i cukrzyca typu drugiego często występują jednocześnie
Parkinson i cukrzyca typu drugiego często występują jednocześnie © 123RF

Obiecujące badania

Profesor Pernilla Wittung-Stafshede i Istvan Horvarth, naukowcy  pracujący na wydziale Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Technologicznego Chalmers, zbadali dwa łańcuchy białek odpowiedzialne za powstawanie choroby Parkinsona i cukrzycy typu drugiego.

Odkryli oni, że te dwa łańcuchy oddiałują na siebie powodując agregację i tworzenie amyloidu. Ta reakcja tłumaczy związek między parkinsonem, a cukrzycą.

„Białko odpowiedzialne za powstawanie cukrzycy, może wpływać na białko odpowiedzialne za chorobę Parkinsona przyspieszając jego agregację” - zaznacza profesor Pernilla Wittung-Stafshede.

„To dziwne, że nikt do tej pory nie prowadził tego typu badań, jednak dla nas było to oczywiste. Wyniki naszych eksperymentów jedynie potwierdzają konieczność dalszych badań nad potencjalnie niezwiązanymi ze sobą białkami, które mogą wzajemnie na siebie działać.”

Specyficzne białko o nazwie amylina tworzy złogi w trzustce, wpływając na rozwój cukrzycy typu drugiego, zaś białko przyczyniające się do choroby Parkinsona - alfa-synukleina - tworzy złogi w obrębie mózgu. Co ciekawe, alfa-synukleina została znaleziona również w trzustce, a amylina w mózgu.

Badacze spojrzeli na wzajemny wpływ formowania się struktur tych białek. „To bardzo ważne, aby zrozumieć molekularne podstawy powstawania kolejnych stadiów choroby. Jeśli pominiemy ten etap, prawdopodobnie nigdy nie uda się nam stworzyć skutecznych leków”.

Aktualne badania profesor Pernilli Wittung-Stafshede i Istvana Horvath’a zostały opublikowane w magazynie "PNAS" i spotkały się z bardzo pozytywną opinią recenzentów.

„Tak, to było świetne! Wiele razy jesteś krytykowany i musisz przeprowadzić więcej badań, aby potwierdzić swoje racje. Odpowiedź, którą uzyskaliśmy stosując najnowsze metody, okazała się naukową nowiną” - podsumowuje profesor Wittung-Stafshade.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej