Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia!

Po ciężkim dniu w pracy ostatnią rzeczą, o której myśli większość z nas jest spędzenie kolejnych godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłku. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga po tzw. jedzenie w proszku, które często wystarczy tylko zalać wrzącą wodą, aby było gotowe do spożycia. To prawda – dla wielu z nas jest to duża oszczędność czasu, ale regularne spożywanie tego typu jedzenia może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Jedzenie w proszku tylko na biwaki

Dietetycy podkreślają, że powinniśmy unikać, a najlepiej całkowicie zrezygnować

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

z umieszczenia produktów tego typu w codziennym jadłospisie. Jedzenie w proszku może być spożywane tylko okazjonalnie. W jego składzie znajdziemy bowiem wiele niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Należą do nich m.in. tłuszcze trans, które mogą przyczynić się do rozwoju choroby wieńcowej.

Poza tym wielu producentów dodaje do tego typu żywności dużą ilość soli i cukru. Ma to na celu przedłużenie ich trwałości bez dodatku substancji konserwujących. Co ciekawe, cukier nie jest więc zawarty tylko w produktach uważanych przez nas za słodkie, jak budyń czy kisiel. Często nieświadomie sięgamy po inne produkty, które mogą przyczynić się do rozwoju próchnicy i powstania nadwagi. Z kolei duża ilość soli w codziennej diecie może powodować zatrzymanie wody w organizmie i spowodować wzrost ciśnienia tętniczego.

Co kryją w sobie zupki w proszku?

Dla wielu z nas zupki w proszku są stałym elementem codziennej diety. Zdaniem naukowców nie mają one jednak żadnych wartości odżywczych, a ich nadmierne spożywanie może być przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych, np. chorób układu krwionośnego oraz otyłości. Badania wskazują, że jedna taka zupka ma w sobie dużo więcej soli niż paczka chipsów.

Negatywne działanie zupek w proszku potwierdzają badania stowarzyszenia TEDxManhattan. Uczestniczka badania nie miała problemu ze strawieniem tradycyjnego rosołu z makaronem w krótkim czasie, podczas gdy makaron z zupki w proszku nie chciał się strawić w ciągu dwóch godzin. Wszystko to zostało zarejestrowane dzięki specjalnym kapsułkom z kamerami wprowadzonym do jej żołądka.

Zanim więc sięgniesz po kolejne danie w proszku, zastanów się, czy te kilka minut poświęconych na samodzielne przygotowanie jedzenia to dużo w porównaniu z tym, ile możesz stracić...

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...