Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia!

Po ciężkim dniu w pracy ostatnią rzeczą, o której myśli większość z nas jest spędzenie kolejnych godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłku. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga po tzw. jedzenie w proszku, które często wystarczy tylko zalać wrzącą wodą, aby było gotowe do spożycia. To prawda – dla wielu z nas jest to duża oszczędność czasu, ale regularne spożywanie tego typu jedzenia może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.

1. Jedzenie w proszku tylko na biwaki

Dietetycy podkreślają, że powinniśmy unikać, a najlepiej całkowicie zrezygnować

z umieszczenia produktów tego typu w codziennym jadłospisie. Jedzenie w proszku może być spożywane tylko okazjonalnie. W jego składzie znajdziemy bowiem wiele niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Należą do nich m.in. tłuszcze trans, które mogą przyczynić się do rozwoju choroby wieńcowej.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Poza tym wielu producentów dodaje do tego typu żywności dużą ilość soli i cukru. Ma to na celu przedłużenie ich trwałości bez dodatku substancji konserwujących. Co ciekawe, cukier nie jest więc zawarty tylko w produktach uważanych przez nas za słodkie, jak budyń czy kisiel. Często nieświadomie sięgamy po inne produkty, które mogą przyczynić się do rozwoju próchnicy i powstania nadwagi. Z kolei duża ilość soli w codziennej diecie może powodować zatrzymanie wody w organizmie i spowodować wzrost ciśnienia tętniczego.

2. Co kryją w sobie zupki w proszku?

Dla wielu z nas zupki w proszku są stałym elementem codziennej diety. Zdaniem naukowców nie mają one jednak żadnych wartości odżywczych, a ich nadmierne spożywanie może być przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych, np. chorób układu krwionośnego oraz otyłości. Badania wskazują, że jedna taka zupka ma w sobie dużo więcej soli niż paczka chipsów.

Negatywne działanie zupek w proszku potwierdzają badania stowarzyszenia TEDxManhattan. Uczestniczka badania nie miała problemu ze strawieniem tradycyjnego rosołu z makaronem w krótkim czasie, podczas gdy makaron z zupki w proszku nie chciał się strawić w ciągu dwóch godzin. Wszystko to zostało zarejestrowane dzięki specjalnym kapsułkom z kamerami wprowadzonym do jej żołądka.

Zanim więc sięgniesz po kolejne danie w proszku, zastanów się, czy te kilka minut poświęconych na samodzielne przygotowanie jedzenia to dużo w porównaniu z tym, ile możesz stracić...

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.