Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia!

Po ciężkim dniu w pracy ostatnią rzeczą, o której myśli większość z nas jest spędzenie kolejnych godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłku. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga po tzw. jedzenie w proszku, które często wystarczy tylko zalać wrzącą wodą, aby było gotowe do spożycia. To prawda – dla wielu z nas jest to duża oszczędność czasu, ale regularne spożywanie tego typu jedzenia może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Jedzenie w proszku tylko na biwaki

Dietetycy podkreślają, że powinniśmy unikać, a najlepiej całkowicie zrezygnować

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

z umieszczenia produktów tego typu w codziennym jadłospisie. Jedzenie w proszku może być spożywane tylko okazjonalnie. W jego składzie znajdziemy bowiem wiele niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Należą do nich m.in. tłuszcze trans, które mogą przyczynić się do rozwoju choroby wieńcowej.

Poza tym wielu producentów dodaje do tego typu żywności dużą ilość soli i cukru. Ma to na celu przedłużenie ich trwałości bez dodatku substancji konserwujących. Co ciekawe, cukier nie jest więc zawarty tylko w produktach uważanych przez nas za słodkie, jak budyń czy kisiel. Często nieświadomie sięgamy po inne produkty, które mogą przyczynić się do rozwoju próchnicy i powstania nadwagi. Z kolei duża ilość soli w codziennej diecie może powodować zatrzymanie wody w organizmie i spowodować wzrost ciśnienia tętniczego.

Co kryją w sobie zupki w proszku?

Dla wielu z nas zupki w proszku są stałym elementem codziennej diety. Zdaniem naukowców nie mają one jednak żadnych wartości odżywczych, a ich nadmierne spożywanie może być przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych, np. chorób układu krwionośnego oraz otyłości. Badania wskazują, że jedna taka zupka ma w sobie dużo więcej soli niż paczka chipsów.

Negatywne działanie zupek w proszku potwierdzają badania stowarzyszenia TEDxManhattan. Uczestniczka badania nie miała problemu ze strawieniem tradycyjnego rosołu z makaronem w krótkim czasie, podczas gdy makaron z zupki w proszku nie chciał się strawić w ciągu dwóch godzin. Wszystko to zostało zarejestrowane dzięki specjalnym kapsułkom z kamerami wprowadzonym do jej żołądka.

Zanim więc sięgniesz po kolejne danie w proszku, zastanów się, czy te kilka minut poświęconych na samodzielne przygotowanie jedzenia to dużo w porównaniu z tym, ile możesz stracić...

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Superfood dla zdrowia Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka...

Produkty żywnościowe

Wielkanocne produkty, których należy unikać

Wielkanocne produkty, których należy unikać

, ale czy zdrowe? Co zawierają gotowe produkty tego typu? Co kryć w sobie może chrzan? Jakich substancji nie powinniśmy w nich znaleźć i jaki (...) nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...