Egzotyczne owoce

Owoce egzotyczne nie tylko są smaczne i mają ciekawy wygląd. Okazuje się, że stanowią cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Skutecznie wspomagają pracę jelit, przyspieszają przemianę materii, podnoszą odporność organizmu. Są dobrym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety. Poza tym smaczna przekąska z papai, pomelo czy persymony może być daniem pomocnym w odchudzaniu. Poznajmy zatem dziwne, ale jakże smakowite i zdrowe owoce egzotyczne.

Spis treści:
  1. 1. Owoce na odchudzanie
  2. 2. Owoce egzotyczne a zdrowa dieta

1. Owoce na odchudzanie

Persymona – te owoce egzotyczne wyglądem przypominają małe, pomarańczowe pomidorki. Mają gładką jadalną skórkę i duży suchy kielich kwiatowy. Miąższ dojrzałej persymony ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet lub galaretkę. Jędrniejsze owoce persymony można pokroić na cząstki i dodać do sałatki lub podawać z serem. Bardziej cierpkie owoce nadają się do suszenia. W smaku przypominają wtedy figi. Są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika mają działanie przeczyszczające i wspomagają odchudzanie.

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jego waga może dochodzić do 2 kg. Owoce pomelo wyglądają jak duże grejpfruty. Mają żółtozieloną lub różową skórkę. Od grejpfrutów są mniej gorzkie, ale też mniej aromatyczne i soczyste. Najczęściej jada się je na surowo lub w sałatkach. Z pomelo można robić sok albo marmoladę. Kandyzowaną skórkę tego owocu dodaje się do ciast i deserów. Pomelo dostarcza organizmowi mnóstwo składników mineralnych i witamin, zwłaszcza witaminy C.

Gujawa wyglądem przypomina gruszkę. Ma gładką jadalną skórkę pokrytą woskowym nalotem. Miąższ gujawy zawiera liczne małe pestki, które są jadalne. Ma żółty lub różowy kolor. W smaku gujawa jest lekko kwaśna. Surowe owoce pokrojone na ćwiartki można jeść same lub dodawać do sałatek. Ugotowaną gujawę dodaje się do deserów i ciast. Te owoce egzotyczne nadają się również na przetwory – soki, syropy i marmolady. Są cennym źródłem cukrów, białka, wapnia, żelaza i witaminy C.

2. Owoce egzotyczne a zdrowa dieta

Owoce papai mają owalny kształt. Najczęściej są niewielkie, ważą do 30 dag. Miąższ tych owoców egzotycznych zawiera liczne czarne pestki, które są jadalne. Ma barwę żółtopomarańczową lub różową. Papaja w smaku jest mało wyrazista, lekko słodkawa. Najczęściej je się ją na surowo. Kroi na pół, usuwa pestki i wyjada ze środka miąższ albo kroi się na kawałki. Wybornie smakuje pokropiona sokiem z cytryny. Można ją dodawać do sałatek, dżemów i pikli albo gotować i przyrządzać jak warzywa dyniowate. Owoce papai są nietrwałe. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu.

Liczi (czyli chińskie śliwki) to zdrowe owoce egzotyczne, które wyglądem przypominają maliny. Są jednak od nich nieco większe i pokryte cienką, suchą skorupką o kolorze żółtym lub żółtobrązowym. W środku mają pestkę wielkości fasoli, którą trzeba usunąć. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka łatwo odchodzi od słodkiego i galaretowatego miąższu. Liczi wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną. Można je dodawać do kompotów, sałatek, potraw rybnych i drobiowych. Obrane owoce nadają się również na mrożonki. Przechowywane w temperaturze pokojowej psują się po dwóch dniach. Są cennym źródłem cukru, białka, potasu, kwasów organicznych i witaminy C.

W zależności od odmiany, owoce mango różnią się kolorem i wielkością. Najlepsze są owoce o wadze 30-50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone. Mają cienką, gładką, ale twardą skórkę, którą najczęściej się obiera. Miąższ mango jest żółtopomarańczowy i soczysty. W środku znajduje się duża spłaszczona pestka. Owoc mango zwykle jada się na surowo, przecina na pół, usuwa pestkę i łyżeczką wyjada miąższ ze środka. Można też pokroić go na kawałeczki. Dobrze smakuje wcześniej schłodzony w lodówce. Gotowane owoce mango dodaje się do deserów, konfitur i sosów. Mango dostarcza organizmowi cukrów, białka, minerałów, błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy B, witamin C oraz PP.

W zdrowej diecie nie może też zabraknąć owocu granatu. Granat pokryty jest fioletową, a z czasem brązową twardą łupiną. W środku granat podzielony jest na segmenty wypełnione czerwonymi galaretowatymi kuleczkami, które mają jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo, miąższ wyjadać ze środka łyżeczką. Słodko-cierpki smak granatu doskonale gasi pragnienie. W potrawach sok z granatu z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Owoce granatu zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminę C.

Karambola to egzotyczny owoc, który ma nie tylko ciekawą nazwę, ale i wygląd. Jest podłużny i karbowany. Po przekrojeniu ma kształt gwiazdy. Pokryty jest żółtozieloną lub żółtobrązową skórką, pod którą znajduje się lekko przezroczysty miąższ. Karambola zawiera niewiele małych, jadalnych pestek. W smaku jest słodko-kwaśna i bardzo soczysta. Jada się ją najczęściej na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek, deserów, potraw rybnych i mięsnych. Karambola zawiera dużo magnezu, żelaza, witaminy C oraz beta-karotenu.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Artykuły Owoce

Owoce Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe ... od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną,...

Owoce Sok z aronii

(...) organizmu. Owoce w diecie to najlepszy sposób na zachowanie młodości. Właściwości aronii Antocyjany to ciemno ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... . Aronia posiada właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Popularna jest nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon, mielony cynamon i...

Owoce Właściwości orzecha włoskiego

(...) do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego ... pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych. Suszone liście są źródłem witamin B1,...

Owoce Właściwości ananasa

(...) jedynie z puszki. Obecnie możesz kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi ... nawet 5 kg. Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce są ... proste (jak niemal wszystkie owoce) i witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu ... dieta, ale także ważny składnik kosmetyków. Owoce ananasów cenione są w peelingach enzymatycznych,...

Owoce Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wyb ... . Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu ... órka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w...

Owoce Właściwości żurawiny

(...) poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce. Co zawiera żurawina? Żurawina jest niską krzewinką o małych ... smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną. Działanie żurawiny Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy r ... , dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też...

Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... . Kaloryczność owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41 ... mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, kt ... wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież...

Owoce Właściwości gruszki

(...) zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor. Owoce gruszy są często wydłużone, przy szypułce nieco ... średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie...

Bakalie
Owoce Bakalie

Bakalie to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają dużo cukr ... ów Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację ... kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne przekąski, ale nadal są korzystne dla zdrowia, gdyż zawierają...

pokaż 10 następnych