Wady i zalety słodzików

Od małego jesteśmy przyzwyczajani do słodkiego smaku. Cukier jest nieodłącznym elementem naszej diety, „słodkim smakiem dzieciństwa”, kiedy to wszystko było proste i przyjemne, a dodatkowe kalorie można było „wybiegać z rówieśnikami na podwórku”. Słodki smak nie jest już dłużej zagrożeniem, jeśli zamiast cukru skorzystamy ze słodzików.

Spis treści:
  1. 1. Zalety słodzików
  2. 2. Przeciwwskazania do stosowania słodzików

1. Zalety słodzików

  • słodziki nadają słodki smak potrawom i napojom, nie wnosząc dodatkowych kalorii do energetyczności diety,
  • jako alternatywa dla cukru ułatwiają kontrolowanie masy ciała bez konieczności rezygnowania ze słodkiego smaku,
  • substancje zawarte w słodzikach nie stanowią pożywki dla próchnicotwórczych bakterii, przez co nie zwiększają ryzyka powstawania ubytków w zębach,
  • satysfakcjonujący smak można uzyskać już po zastosowaniu niewielkiej ilości słodzika,
  • substancje stanowiące skład słodzika, pomimo słodkiego smaku, nie stymulują trzustki do wydzielania insuliny (jak to następuje po spożyciu produktów zawierających cukier), mogą więc być stosowane przez osoby chore na cukrzycę,
  • niektóre słodziki zwiększają zdolność potraw do zatrzymywania wody, przez co hamują proces wysychania,
  • zazwyczaj są tanie (ok. 3–4 zł za 100 tabletek), zajmują niewiele miejsca (poręczne opakowania),
  • występują w formie pastylek (dobre do herbaty, napojów) lub proszku (mogą być stosowane do oprószania produktów, np. truskawek),
  • niektóre substancje stosowane jako słodziki, np. poliole, występują w formie naturalnej w: śliwkach, gruszkach, jabłkach, brzoskwiniach czy  figach.

2. Przeciwwskazania do stosowania słodzików

Czym można zastąpić cukier? Odtwórz wideo
Czym można zastąpić cukier? Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów,...

Jednak jak to w życiu – nie może być zbyt kolorowo. Nie wszyscy powinni stosować słodziki. Ze słodzików powinny zrezygnować kobiety spodziewające się dziecka, małe dzieci, osoby starsze, a także osoby chore na fenyloketonurię (gdyż słodziki na bazie aspartamu są źródłem szkodliwej dla tych osób fenyloalaniny). Słodziki zawierające w swoim składzie aspartam nie powinny być również stosowane w przypadku metod kulinarnych, w których temperatura przygotowywania przekracza 100oC. Powyżej tej temperatury dochodzi do powstania szkodliwej dla organizmu diketopiperazyny (będącej produktem rozpadu aspartamu). Aspartam nie nadaje się więc do pieczenia czy słodzenia herbaty zalanej wrzątkiem (po odczekaniu kilku minut i obniżeniu temperatury napoju można zastosować go do słodzenia). Słodziki na bazie sacharyny mogą pozostawiać nieprzyjemny gorzkawo-metaliczny posmak w ustach. Nadmierne spożywanie polioli (sorbitolu, mannitolu, izomaltu, maltitolu, laktitolu oraz ksylitolu) może skutkować biegunką, jednak dotyczy to ilości 20–50 g/dobę.

Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą Montignaca wzrosło zainteresowanie fruktozą jako jedną z substancji słodzących o niskim indeksie glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny fruktozy wynosi 20, dla porównania IG glukozy to 100. Im wyższy indeks glikemiczny, tym szybciej następuje wzrost glikemii poposiłkowej (stężenia glukozy we krwi). Im szybciej wzrasta poziom glukozy we krwi, tym szybciej wydzielana jest insulina przez trzustkę, co przy częstej i nadmiernej stymulacji tego narządu może doprowadzić do uszkodzenia jego funkcji. Produkty o niskim IG przedłużają uczucie sytości. Fruktoza jest cukrem znajdującym się w owocach, występuje w naturze. Na sklepowych półkach dostępna jest pod postacią drobnych kryształków (podobnych do zwykłego cukru), niestety koszty jej zakupu są wyższe niż pozostałych słodzików czy cukru. Cena za opakowanie 500 g waha się w okolicach 7–8 zł.  

Bibliografia

  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8
Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

Czy prezerwatywa wystarczy przy pierwszym razie?

Witam, mam 20 lat i jestem prawiczkiem. Dziewczyna namawia mnie do seksu, ale boję się. Otóż ona jest dziewicą i nie stosuje żadnej antykoncepcji, chce abym ja miał założoną prezerwatywę. Boję się, że prezerwatywa to za mało, że może ona zajść i tak w...

pokaż 5 następnych

Artykuły Piramida żywienia na diecie

Żywność light, czyli odchudzające zakupy
Piramida żywienia na diecie Żywność light, czyli odchudzające zakupy

Żywność light widnieje na półkach wielu sklepów. Produkty te mają obniżoną kaloryczność, gwarantują bezpieczne odchudzanie i lepsze samopoczucie. Produkty typu light zawierają niewielkie ilość tłuszczów, cukrów i cholesterolu.

Zdrowe grillowanie
Piramida żywienia na diecie Zdrowe grillowanie

Chociaż  grill pojawił się w Polsce zaledwie 10 lat temu, to dzisiaj nie sposób wyobrazić sobie letniego wypoczynku, chwil spędzonych w miłym towarzystwie lub z rodziną na łonie natury bądź  w ogrodzie, właśnie bez grilla. Grillowanie...

Charakterystyka owoców morza
Piramida żywienia na diecie Charakterystyka owoców morza

Zbliżające się lato dla wielu z nas to czas wakacyjnych podróży, poznawania nowych smaków i powrotów do domu z chęcią eksperymentowania w kuchni. Choć owoce morza są już codziennością, to dla niektórych z nas wciąż bywają...

Jak rozsądnie robić zakupy spożywcze?
Piramida żywienia na diecie Jak rozsądnie robić zakupy spożywcze?

Często, będąc w sklepie nie zastanawiamy się, co wkładamy do koszyka. Kusi kolorowe opakowanie, znajomość marki lub przyzwyczajenie. Rzadko czytamy etykiety i nie wiele wiemy, co tak właściwie oznaczają skróty na opakowaniach. Podczas, gdy to, co...

Soja nawet dla niewegetarian
Piramida żywienia na diecie Soja nawet dla niewegetarian

Historia spożywania soi sięga czasów sprzed naszej ery, podczas gdy w Europie warzywo to pojawiło się dopiero w XVI wieku i służyło do wyrobu pasz dla zwierząt i olejów jadalnych. Aktualnie soja znana jest i kojarzona głównie z...

Wodorosty w diecie
Piramida żywienia na diecie Wodorosty w diecie

Wodorosty są organizmami wodnymi od pokoleń stosowanymi jako składnik pokarmowy w tradycyjnej kuchni społeczności żyjących nad akwenami wodnymi. Krajami przodującymi w ilości spożywanych wodorostów są kraje Dalekiego Wschodu, Korea, Japonia, Chiny,...

Pełne ziarno na diecie
Piramida żywienia na diecie Pełne ziarno na diecie

Podstawą naszej diety są zwykle produkty zbożowe (pieczywo, makarony, kasze) będące przetworami różnych zbóż – głównie pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa oraz gryki. Produkty te cechują się wysoką zawartością węglowodanów...

Napoje a dieta
Piramida żywienia na diecie Napoje a dieta

Dieta odchudzajaca wymaga kontroli nie tylko tego, co jesz, ale również tego, co pijesz. Niektóre napoje mogą zawierać dużo cukru i być źródłem dodatkowych kalorii, o których często zapominamy. Jeśli w ciągu dnia wypijasz dużo...

Produkty białkowe a dieta
Piramida żywienia na diecie Produkty białkowe a dieta

Produkty białkowe odgrywają bardzo ważną rolę w procesie utraty wagi i ich ilość w diecie odchudzającej powinna być nieco wyższa niż normalnie. Białka - w porównaniu z tłuszczami - są niskokaloryczne, a na ich strawienie organizm zużywa dużo...

Tłuszcze a dieta
Piramida żywienia na diecie Tłuszcze a dieta

Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Gram tłuszczu dostarcza, aż 9 kilokalorii, czyli ponad dwa razy więcej niż gram białka lub węglowodanów. Na diecie odchudzającej najłatwiej zmniejszyć ilość kalorii właśnie poprzez...

pokaż 10 następnych