2 z 12Sięganie po produkty zawierające dużą ilość cukru
Gdy pacjenci otrzymują informację o tym, że mają zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi, skupiają się przede wszystkim na wyeliminowaniu wysokotłuszczowych potraw i przekąsek. Niestety, po wprowadzeniu diety na hipercholesterolemię wiele osób zaczyna częściej sięgać żywność zawierającą sporą ilość cukru. Należy podkreślić, że takie żywienie również przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi.
Dodatkowe kalorie pochodzące z produktów wysokocukrowych zostają przekształcone na tłuszcze i triglicerydy, co skutkuje wzrostem stężenia cholesterolu w organizmie. Kiedy ludzie przechodzą na dietę niskotłuszczową, mogą odczuwać potrzebę zrekompensowania utraconych smaków i przyjemności, które dostarczały im tłuszcze. Zdarza się, że pacjenci odbierają wyniki badań i są bardzo zaskoczeni, że ich poziom cholesterolu nadal jest wysoki.