4 popularne produkty, które przyczyniają się do raka. Pokazują to badania naukowe (WIDEO)
Nowotwory są już traktowane jako choroba cywilizacyjna. Faktem jest, że nie tylko geny, ale również to, co spożywamy, przyczynia się do rozwoju raka. Zatem, czego unikać, żeby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem?
Cztery produkty, które przyczyniają się do powstawania raka. Nowotwory są już traktowane jak choroba cywilizacyjna. Faktem jest, że nie tylko geny, ale również to, co spożywamy przyczynia się do rozwoju raka. Zatem czego unikać, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem?
Alkohol. Specjaliści z London School of Hygiene udowodnili, że spożywanie alkoholu przyczynia się do powstawania nowotworów, ponieważ podczas procesów metabolicznych zamienia się on w aldehyd octowy, który jest substancją kancerogenną. Może powodować raka krtani, wątroby czy przełyku. Aspartam. Aspartam jest substancją słodzącą, którą dodaje się do żywności.
Z ostatniej opnii naukowej wydanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jasno wynika, że ta substancja przyczynia się do powstawania nowotworów. Unikaj produktów, które są oznaczone kodem E951. Popcorn z mikrofali. Nie wyobrażasz sobie obejrzenia filmu bez jedzenia popcornu?
Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) podaje, że torebki, w których znajdują się ziarenka, zawierają substancje, które przyczyniają się do niepłodności, ale również nowotworów wątroby i trzustki. Tłuszcze trans. Tłuszcze trans to substancja, która umożliwiła rozwój branży fast-food.
Tłuszcz jest używany, aby produkty miały dłuższą datę przydatności. Jednak naukowcy z Hardvard University podają, że to właśnie on wpływa na zmianę elastyczności błon komórkowych organizmu, co powoduje nowotwory i choroby wieńcowe.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.