Aminokwasy kokosowe. Zdrowszy zamiennik sosu sojowego?

Aminokwasy kokosowe (coconut aminos) to sos, powstały z organicznego soku kokosowego i soli morskiej. Zdobywa on coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego odżywania. Ma wiele zastosowań i posiada udowodnione naukowo lecznicze właściwości. Stanowi jeden z podstawowych produktów chińskiej diety pięciu przemian. Może z powodzeniem zastąpić sos sojowy.

Aminokwasy kokosowe. Z czym to się je?

Sosu można używać do przyprawiania potraw czy marynowania mięsa i warzyw. W jego składzie nie znajdziesz chemicznych dodatków, genetycznie modyfikowanych składników, glutenu czy polepszaczy smaku.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zawiera jedynie organiczny sok z kokosa oraz suszoną na słońcu, bogatą w minerały sól morską.

Aminokwasy kokosowe chronią serce, zmniejszają ryzyko cukrzycy, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają przeciwdziałać nowotworom, odchudzają.

Łyżeczka tego sosu to tylko 5 kalorii. Ze względu na swój naturalny skład, aminokwasy kokosowe są bezpieczne dla wszystkich.

Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem azjatyckich smaków, wypróbuj je zamiast sosu sojowego.

Czy sos sojowy szkodzi zdrowiu?

Przez wiele lat eksperci od zdrowego żywienia przekonywali nas, że sos sojowy to bezpieczna przyprawa. Owszem, naturalny sos sojowy zawiera tylko cztery składniki – soję, wodę, pszenicę i sól. Zanim trafi na sklepowe półki fermentuje kilka miesięcy przy udziale specjalnego grzyba, o nazwie koji.

Jednak sos sojowy, jaki najczęściej kupujemy nie zawiera fermentowanej soi ani pszenicy, a jedynie ekstrakt sojowy i mąkę pszenną. Ponadto ma on w swoim składzie także cukier, karmel (jako barwnik), wzmacniacze smaku (choćby owiany złą sławą glutaminian sodu) i konserwanty. Taka mieszanka z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu.

Zalety aminokwasów kokosowych

Co innego aminokwasy kokosowe. Udowodniono, że zawarte w kokosie związki podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” oraz regulują ciśnienie krwi, dzięki czemu chronią serce.

Produkty sojowe zwiększą ryzyko cukrzycy, natomiast dieta bogata w produkty kokosowe pomaga przeciwdziałać wystąpieniu tej choroby.

Ma to związek z inną właściwością aminkwasów kokosowych, a mianowicie tym, że podnoszą we krwi poziom adiponektyny, zwanej hormonem osób szczupłych. Dzięki temu hamują łaknienie i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami.

Ponadto aminokwasy kokosowe, zawierają antyoksydanty, które przyczyniają się do poprawy odporności organizmu. Mogą być również stosowane w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Działają bowiem osłaniająco na przewód pokarmowy i łagodzą stany zapalne.

Organiczny sok kokosowy, używany do produkcji aminokwasów to bogate źródło inozytolu, białka, które wykazuje pozytywny wpływ na osoby cierpiące na depresję, chorobę dwubiegunową, nerwicę. Inozytol wspomaga również leczenie zespołu policystycznych jajników.

Komentarze (2)
~kobieta 50+
~kobieta 50+ ponad rok temu

schudłam 14 kg w ciągu 4 miesięcy odżywiając się bez większych ograniczeń (tylko mniej słodyczy i innych węglowodanów) jeżdżąc w domu na rowerze treningowym łącznie po 10 km każdego dnia (z 3-4 godzinnymi przerwami), a jeździłam wtedy kiedy dobrze się czułam, mam spore problemy z sercem

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Superfood dla zdrowia Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka...

Produkty żywnościowe

Wielkanocne produkty, których należy unikać

Wielkanocne produkty, których należy unikać

, ale czy zdrowe? Co zawierają gotowe produkty tego typu? Co kryć w sobie może chrzan? Jakich substancji nie powinniśmy w nich znaleźć i jaki (...) nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...