Aminokwasy kokosowe. Zdrowszy zamiennik sosu sojowego?

Aminokwasy kokosowe (coconut aminos) to sos, powstały z organicznego soku kokosowego i soli morskiej. Zdobywa on coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego odżywania. Ma wiele zastosowań i posiada udowodnione naukowo lecznicze właściwości. Stanowi jeden z podstawowych produktów chińskiej diety pięciu przemian. Może z powodzeniem zastąpić sos sojowy.

Aminokwasy kokosowe. Z czym to się je?

Sosu można używać do przyprawiania potraw czy marynowania mięsa i warzyw. W jego składzie nie znajdziesz chemicznych dodatków, genetycznie modyfikowanych składników, glutenu czy polepszaczy smaku.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zawiera jedynie organiczny sok z kokosa oraz suszoną na słońcu, bogatą w minerały sól morską.

Aminokwasy kokosowe chronią serce, zmniejszają ryzyko cukrzycy, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają przeciwdziałać nowotworom, odchudzają.

Łyżeczka tego sosu to tylko 5 kalorii. Ze względu na swój naturalny skład, aminokwasy kokosowe są bezpieczne dla wszystkich.

Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem azjatyckich smaków, wypróbuj je zamiast sosu sojowego.

Czy sos sojowy szkodzi zdrowiu?

Przez wiele lat eksperci od zdrowego żywienia przekonywali nas, że sos sojowy to bezpieczna przyprawa. Owszem, naturalny sos sojowy zawiera tylko cztery składniki – soję, wodę, pszenicę i sól. Zanim trafi na sklepowe półki fermentuje kilka miesięcy przy udziale specjalnego grzyba, o nazwie koji.

Jednak sos sojowy, jaki najczęściej kupujemy nie zawiera fermentowanej soi ani pszenicy, a jedynie ekstrakt sojowy i mąkę pszenną. Ponadto ma on w swoim składzie także cukier, karmel (jako barwnik), wzmacniacze smaku (choćby owiany złą sławą glutaminian sodu) i konserwanty. Taka mieszanka z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu.

Zalety aminokwasów kokosowych

Co innego aminokwasy kokosowe. Udowodniono, że zawarte w kokosie związki podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” oraz regulują ciśnienie krwi, dzięki czemu chronią serce.

Produkty sojowe zwiększą ryzyko cukrzycy, natomiast dieta bogata w produkty kokosowe pomaga przeciwdziałać wystąpieniu tej choroby.

Ma to związek z inną właściwością aminkwasów kokosowych, a mianowicie tym, że podnoszą we krwi poziom adiponektyny, zwanej hormonem osób szczupłych. Dzięki temu hamują łaknienie i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami.

Ponadto aminokwasy kokosowe, zawierają antyoksydanty, które przyczyniają się do poprawy odporności organizmu. Mogą być również stosowane w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Działają bowiem osłaniająco na przewód pokarmowy i łagodzą stany zapalne.

Organiczny sok kokosowy, używany do produkcji aminokwasów to bogate źródło inozytolu, białka, które wykazuje pozytywny wpływ na osoby cierpiące na depresję, chorobę dwubiegunową, nerwicę. Inozytol wspomaga również leczenie zespołu policystycznych jajników.

Komentarze (2)
~kobieta 50+
~kobieta 50+ ponad rok temu

schudłam 14 kg w ciągu 4 miesięcy odżywiając się bez większych ograniczeń (tylko mniej słodyczy i innych węglowodanów) jeżdżąc w domu na rowerze treningowym łącznie po 10 km każdego dnia (z 3-4 godzinnymi przerwami), a jeździłam wtedy kiedy dobrze się czułam, mam spore problemy z sercem

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...