Aminokwasy kokosowe. Zdrowszy zamiennik sosu sojowego?

Aminokwasy kokosowe (coconut aminos) to sos, powstały z organicznego soku kokosowego i soli morskiej. Zdobywa on coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego odżywania. Ma wiele zastosowań i posiada udowodnione naukowo lecznicze właściwości. Stanowi jeden z podstawowych produktów chińskiej diety pięciu przemian. Może z powodzeniem zastąpić sos sojowy.

1. Aminokwasy kokosowe. Z czym to się je?

Sosu można używać do przyprawiania potraw czy marynowania mięsa i warzyw. W jego składzie nie znajdziesz chemicznych dodatków, genetycznie modyfikowanych składników, glutenu czy polepszaczy smaku.

Zawiera jedynie organiczny sok z kokosa oraz suszoną na słońcu, bogatą w minerały sól morską.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Aminokwasy kokosowe chronią serce, zmniejszają ryzyko cukrzycy, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają przeciwdziałać nowotworom, odchudzają.

Łyżeczka tego sosu to tylko 5 kalorii. Ze względu na swój naturalny skład, aminokwasy kokosowe są bezpieczne dla wszystkich.

Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem azjatyckich smaków, wypróbuj je zamiast sosu sojowego.

2. Czy sos sojowy szkodzi zdrowiu?

Przez wiele lat eksperci od zdrowego żywienia przekonywali nas, że sos sojowy to bezpieczna przyprawa. Owszem, naturalny sos sojowy zawiera tylko cztery składniki – soję, wodę, pszenicę i sól. Zanim trafi na sklepowe półki fermentuje kilka miesięcy przy udziale specjalnego grzyba, o nazwie koji.

Jednak sos sojowy, jaki najczęściej kupujemy nie zawiera fermentowanej soi ani pszenicy, a jedynie ekstrakt sojowy i mąkę pszenną. Ponadto ma on w swoim składzie także cukier, karmel (jako barwnik), wzmacniacze smaku (choćby owiany złą sławą glutaminian sodu) i konserwanty. Taka mieszanka z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu.

3. Zalety aminokwasów kokosowych

Co innego aminokwasy kokosowe. Udowodniono, że zawarte w kokosie związki podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” oraz regulują ciśnienie krwi, dzięki czemu chronią serce.

Produkty sojowe zwiększą ryzyko cukrzycy, natomiast dieta bogata w produkty kokosowe pomaga przeciwdziałać wystąpieniu tej choroby.

Ma to związek z inną właściwością aminkwasów kokosowych, a mianowicie tym, że podnoszą we krwi poziom adiponektyny, zwanej hormonem osób szczupłych. Dzięki temu hamują łaknienie i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami.

Ponadto aminokwasy kokosowe, zawierają antyoksydanty, które przyczyniają się do poprawy odporności organizmu. Mogą być również stosowane w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Działają bowiem osłaniająco na przewód pokarmowy i łagodzą stany zapalne.

Organiczny sok kokosowy, używany do produkcji aminokwasów to bogate źródło inozytolu, białka, które wykazuje pozytywny wpływ na osoby cierpiące na depresję, chorobę dwubiegunową, nerwicę. Inozytol wspomaga również leczenie zespołu policystycznych jajników.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy