L-arginina - charakterystyka, odżywki dla sportowców, stosowanie
L-arginina jest aminokwasem niezbędnym do realizacji większości procesów fizjologicznych, do których należą m.in. produkcja hormonu wzrostu czy usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. L-arginina (nazywana także argininą) jest ponadto uważana za substancję kluczową, jeżeli chodzi o przyrost masy mięśniowej, dlatego zawierają ją odżywki dla sportowców. Najlepsza l-arginina to taka, która jest dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem, więc jej dodatkowa suplementacja staje pod znakiem zapytania.
1. Co to jest L-arginina?
L-arginina, określana także jako arginina, to kwas 2-amino 5-guanidynowalerianowy należący do aminokwasów endogennych, czyli takich, które mogą być wytworzone przez nasz organizm z innych związków. Ilość l-argininy w organizmie jest regulowana w bardzo złożony sposób, którego naukowcy do dziś nie potrafią wyjaśnić.
Przedawkowanie l-argininy może prowadzić do: biegunek, nudności i wymiotów. L-argininy potrzebujemy wszyscy, w szczególności zaś: niemowlęta, osoby starsze, sportowcy oraz ci, którzy walczą z nadwagą. W wyniku przekształceń l-argininy powstaje substancja chemiczna zwana tlenkiem azotu. Tlenek azotu powoduje szersze otwarcie naczyń krwionośnych i poprawę przepływu krwi.
L-arginina pobudza także wydzielanie hormonu wzrostu oraz produkcję insuliny. Ze względu na jej zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych jest polecana w zaburzeniach potencji. Ten aminokwas endogenny działa również korzystnie na układ immunologiczny i wspomaga organizm w okresie rekonwalescencji. Sportowcy w trakcie odstawiania sterydów anabolicznych mogą korzystać z l-argininy. L-arginina pomaga regulować poziom soli w organizmie, przez co jest doskonała dla osób, które uprawiają sport.
2. Odżywki dla sportowców
Wielu producentów reklamuje odżywki dla sportowców z l-argininą, twierdząc, że pomaga ona w regeneracji po wysiłku. Na ulotkach dołączanych do tych suplementów diety znajduje się informacja, że l-arginina pomaga w syntezie hormonu wzrostu, rozszerza naczynia krwionośne, przyspiesza regenerację po treningu i zwiększa retencję azotu. W świetle badań naukowych informacje te okazują się tylko częściowo prawdziwe. Owszem, L-arginina przynosi działanie, o którym piszą producenci, ale tylko w przypadku jednorazowej suplementacji tej substancji.
Zbyt duża ilość l-argininy powoduje, że wcale nie zwiększa się transport składników odżywczych, hormon wzrostu wcale nie jest pobudzany, a naczynia krwionośne pozostają w takim samym stanie jak przed podaniem substancji. Przeciwwskazaniami do przyjmowania odżywek z l-argininą są problemy z sercem i zdrowiem psychicznym.
3. Stosowanie L-argininy
Najlepsza l-arginina to taka, która występuje naturalnie w pożywieniu i nie jest suplementowana w postaci odżywek na masę. Produkty zawierające l-argininę to: mleko, a szczególnie nabiał, mięso drobiowe, ryby (łosoś, halibut), orzechy, płatki owsiane, soja, słonecznik, czyli wszędzie tam, gdzie występuje białko.
Korzyści wynikające z zażywania l-argininy to:
- szybszy powrót do zdrowia po operacji,
- poprawa czynności nerek,
- przyspieszenie gojenia się ran, zmniejszenie powierzchni ran,
- zmniejszenie ryzyka zakażeń,
- pomoc w przybraniu na wadze.
- zapobieganie zapaleniu przewodu pokarmowego u wcześniaków.
Jeżeli jesteś w trakcie rekonwalescencji, masz problemy z erekcją albo po prostu wyczynowo uprawiasz sport, zastosowanie l-argininy może stać się pomocne w dodaniu energii. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić, gdyż skutki mogą być bardzo nieprzyjemne.