Cała prawda na temat anemii (WIDEO)
Fakty o anemii
Anemik może się kojarzyć z bardzo chudą, bladą osobą. Tymczasem tak naprawdę, nie ma żadnej zależności pomiędzy masą ciała a niedokrwistością. Oczywiście, są także przypadki szczupłych anemików. Nie znaczy to jednak, że to anemia wywołała niedowagę. Niska masa ciała i anemia mogą mieć to samo źródło. Przyczyną anemii i spadku masy ciała jest zawsze jakiegoś rodzaju wyniszczenie organizmu: może to być na przykład choroba nowotworowa. Nowotwór może pojawić się lub naciekać na szpik kostny, gdzie produkowane są czerwone krwinki. Jeśli choroba dotyka szpiku, może ona szybko doprowadzić do zaburzeń w ich funkcjonowaniu i ilości. Inne rodzaje nowotworów, niedotykające bezpośrednio szpiku, mogą wpłynąć negatywnie na ilość czerwonych krwinek poprzez tzw. "wyniszczenie nowotworowe".
Jeśli anemia ma swoje źródło w niedoborze żelaza, bardzo ważne jest, aby ten poziom unormować. Anemia z niedoboru żelaza najczęściej występuje u obficie miesiączkujących kobiet, które tracą żelazo wraz z miesiączką. Najlepszym źródłem żelaza, dla nich i dla innych osób cierpiących na tego typu anemię, jest czerwone mięso. Nie tylko zawiera ono bardzo duże ilości tego pierwiastka, ale także zawiera jego łatwo wchłanialną odmianę, w odróżnieniu od roślin, w których żelazo jest obecne, ale trudniej przyswajalne. Przykładem jest tu szpinak, który zawiera porównywalne ilości żelaza, które jednak jest znacznie gorzej przyswajalne przesz ludzki organizm.
Na temat anemii wypowiada się prof. dr hab.Wiesław Jędrzejczak, specjalistachorób wewnętrznych, hematologii, chemioterapii nowotworów, onkologii i transplantologii klinicznej.