Jaki chleb wybrać podczas odchudzania?

Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba.

W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, a także wyroby z owocami lub warzywami. Dostępne rodzaje chleba mają różne wartości odżywcze i właściwości, dlatego planując dietę, należy wziąć ten fakt pod uwagę. Jakie odmiany pieczywa są wskazane podczas odchudzania, i jakie korzyści płyną z regularnego jedzenia chleba?

Polecane wideo:

Pieczywo na odchudzanie

Jeśli twoim sposobem na odchudzanie jest unikanie chleba, popełniasz duży błąd. Pieczywo jest dla organizmu bardzo cenne, wpływa pozytywnie zarówno na naszą kondycję fizyczną, jak i psychiczną.

Jedząc chleb, poprawiamy pamięć i sprawność umysłową, wspomagamy trawienie (dzięki zakwasowi) i zaspokajamy uczucie głodu. Najpopularniejsze odmiany pieczywa to:

  • Pieczywo ciemne – jest najzdrowsze, choć ciężkostrawne. Zawiera błonnik, polifenole, lignany czy kwas fitynowy. Przeciwdziała rozwojowi nowotworów jelita grubego. Jedząc pieczywo ciemne, na przykład chleb żytni, bardzo szybko doznaje się uczucia sytości.
  • Pieczywo chrupkie – ma wprawdzie niewiele kalorii, ale nie jest zbyt sycące. Poza tym w jego składzie, oprócz ziaren i otrębów, znajdują się także spulchniacze.
  • Pieczywo jasne – pieczone jest z mąki pszennej lub mieszanej. Niestety, mąka pszenna nie zawiera zbyt wiele składników odżywczych, dlatego – choć smaczne – pieczywo jasne nie jest tak zdrowe, jak ciemne pieczywo razowe.

Po zbadaniu składu różnych rodzajów pieczywa, dylemat: pieczywo – odchudzanie jest już rozwiązany. Oczywiste jest, że chleb trzeba jeść, ale raczej nie jasny.

Ciemne, razowe pieczywo wydaje się najlepsze. Trzeba jednak pamiętać, by zwracać uwagę na jego skład. Czasem okazuje się bowiem, że ciemny chleb jest taki tylko z nazwy. Warto też unikać wszelkich ulepszaczy, mogą bowiem zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Właściwości pieczywa żytniego

Wybór pieczywa jest szeroki, ale najczęściej sięgamy po jasne, lekkostrawne pieczywo. Jednak dla osób będących na diecie lepszym wyborem jest, często niedoceniane, ciemne pieczywo żytnie. Jest ono wyrabiane z ciemnych, grubo mielonych ziaren żyta, tak zwanej mąki pumpernikiel.

Wartość odżywcza ziarna żyta jest imponująca: znajdują się w nim węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, woda, substancje mineralne oraz witaminy.

Badania wykazały, że chleb żytni na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę. Syci na dłużej niż chleb pszenny, dzięki czemu osoba spożywająca go z rana nie tylko później odczuwa głód, ale i jego odczuwanie jest mniejsze.

Ma to związek ze strukturą chleba żytniego, która poprzez wiązanie wody wywołuje znaczne uczucie sytości. W rezultacie możliwe jest uniknięcie kalorycznych przekąsek i spożycie mniejszych porcji kolejnych posiłków.

Ponadto chleb żytni poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Właściwości pieczywa żytniego są ważne nie tylko dla osób odchudzających się. Codzienne spożywanie chleba żytniego pozwala obniżyć poziom tak zwanego „złego” cholesterolu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Ten rodzaj pieczywa ma także znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych jelita grubego, okrężnicy oraz sutka. Ciemny chleb żytni ma zastosowanie także w walce z cukrzycą oraz we wzmacnianiu odporności.

Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanego pieczywa żytniego. Jego nadmiar u osób wrażliwych może spowodować wzdęcia.

Rezygnacja z pieczywa na diecie to nie najlepszy pomysł. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać i stracić na wadze, zmień nawyki żywieniowe i zamiast jasnego pieczywa wybierz ciemne. Jest wiele różnych rodzajów chleba, dlatego z pewnością znajdziesz taki, który będzie nie tylko wartościowy, ale i smaczny.

Polecane wideo:

Komentarze (7)
~elfa
~elfa

kromka pieczywa chrupkiego ma tyle samo kalorii co świeżego, około 20kcal. Róznica tylko w tym że chrupkie jest pozbawione wody. Pieczywo żytnie ma wysoki indeks glikemiczny i szybko chce się jeść ponownie. zatem artykuł pisany przez jakiegoś pismaka zielonego.

Odpowiedz
~baba
~baba

wszyscy maja racje chleb to trucizna wchłania najwięcej wszystkie pepsycydy - z rodziny pisał ktoś doktorat na temat chleba -wszystko sprawdzone! to poproszono by na ten temat nie rozmawiać i nie publikować praca poszła do sejfu pod klucz Kiedyś to był chleb!A TERAZ DLA WYDAJNOŚCI -POWIĘKSZENIA ZYSKÓW TRUJE SIE LUDZI -WSZYSTKIM WSZYSTKIM-Chleb TUCZYŁ i zawsze będzie tuczyc -kromka dziennie wystarczy tej truciznya ziarnisty won bo dodatkowa trucizna w najgorsze sa kiełki wszystkich ziaren zbóż

Odpowiedz
~jaseże
~jaseże

Chleb to był dobry 100 lat temu jak ludzie całymi dniami pracowali w polu a nie teraz pierdzą w stołki jedzą do tego chleba dodatkowe syfy ... najlepiej w ogóle nie jeść bo to cukrzyca i grzybica z opóźnieniem.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zboża
Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka,...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) ! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia pracę nerek.Dla urody...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi.Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej pszenicy,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które obecne jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie...

Zboża

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste

Produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia i dostarczają niezbędnych składników mineralnych.