Ciasteczka owsiane

Ciasteczka wegetariańskie na bazie płatków owsianych to smaczna i zdrowa przekąska. Płatki owsiane zawierają bowiem witaminy z grupy B, dużą ilość błonnika oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi syntetyzować. Płatki owsiane nie bez przyczyny są podstawowym produktem w diecie sportowców - zapewniają im sprawność fizyczną i wytrzymałość.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g różnych bakalii (orzechów laskowych, migdałów, wiórków kokosowych),
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli,
  • odrobina startej skórki z cytryny,
  • 130 ml wody,
  • 130 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sposób przygotowania:

Upraż na patelni płatki owsiane i migdały na złoty kolor (cały czas mieszając). Posiekaj drobno orzechy laskowe, rozpuść masło i wymieszaj z cukrem w garnuszku. Połącz w misce wodę, sól, skórkę cytryny i proszek do pieczenia. Dodaj mąkę, orzechy, masło z cukrem, płatki owsiane z migdałami i dokładnie wymieszaj. Korzystając z łyżeczki, uformuj małe kuleczki ciasta na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie Białko Tłuszcz Cholesterol Węglowodany Błonnik Witamina C Witamina A 166,0 2,3 g 10,8 g 12,4 mg 16,5 g 2,0 g 2,8 mg 41,2 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!