Cielęcina po rzymsku

Przepis na cielęcinę z szynką jest dosyć prosty i ciekawy w smaku. Ważnym jednak elementem potrawy jest białe wino, wspomagające proces trawienia i nadające daniu wyśmienity posmak, oraz szałwia.

Składniki:

  • 4 kawałki cielęciny po 120 g,
  • 4 plastry szynki,
  • kilka dużych liści szałwii,
  • masło,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 130,83 kcal
Białka 18,83 g
Węglowodany 0,23 g
Tłuszcze 4,34 g
Cielęcina z szałwią
Cielęcina z szałwią

Cielęcina smażona z plastrem szynki i liściem szałwii, podana z ryżem curry.

zobacz galerię

Przygotowanie:

Kawałki cielęciny umyj i osusz. Rozbij je lekko na drewnianej desce, aby nie były zbyt grube. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć kotleciki. Odsmaż z jednej i drugiej strony, zmniejsz ogień i poduś przez kilka minut. Zdejmij z patelni i trochę ostudź. Na jednej stronie połóż plaster szynki, a na to liść szałwii. Przekłuj wykałaczką liść, szynkę i mięso tak, aby się trzymały. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej znów masło na głębokiej patelni i na małym ogniu podpiekaj kotleciki. Po 2-3 minutach dolej wino, przykryj i duś przez 30 minut. Podawaj z ryżem curry.

Komentarz:

Przetwory z szałwii działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco i przeciwcukrzycowo. Są bogatym źródłem witaminy B1, a także wspomagają trawienie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!