Trwa ładowanie...

Sperma - prędkość wytrysku, smak spermy, ilość plemników

Na temat spermy istnieje wiele legend i mitów. Niestety jest to jedynie płyn produkowany przez ludzkie ciało, taki jak pot, ślina czy śluz. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z wartości odżywczych, które zawiera sperma. W spermie można znaleźć ślady niemal każdego pierwiastka, który jest potrzebny naszemu organizmowi do życia.

Zobacz film: "Jakość polskiego plemnika"

spis treści

1. Czym jest sperma?

Głównym składnikiem spermy jest woda, jednak w składzie znajduje się również wiele innych składników. W skład spermy wchodzi przede wszystkim białko, ponadto znajdziemy w nim również fruktozę i glukozę. Sperma to również źródło mikroelementów, takich jak potas, sód, chlorek, wapń, magnez i cynk.

Sperma ma kolor perłowo-szary, jednak nie zawsze, na barwę ma wpływ dieta i ewentualne choroby. Czasem sperma zmienia kolor na żółty, zielony, a czasem nawet czerwony. Warto wówczas skonsultować się z lekarzem.

W jednym wytrysku znajduje się ok. 2-6 ml spermy. Jednak jest kilka sposobów, aby zwiększyć jej ilość. Jednym ze sposobów jest zadbanie o siebie, czyli rzucenie palenia, zdrowe odżywianie się, rzadsze uprawianie seksu i podejmowanie aktywności fizycznej.

2. Prędkość wytrysku

To nie zadanie z fizyki, ale jedno z częściej zadawanych pytań. Pewnie część osób słyszała o makabrycznych opowieściach o oślepianiu partnerek w czasie seksu oralnego.

Spokojnie, to raczej nikomu nie grozi, choć sperma podczas wytrysku osiąga prędkość 45 km/h, czyli prawie tyle samo, co ograniczenie prędkości dla samochodów w terenie zabudowanym.

Rekordzista mógł wytrysnąć na 5,5 metra, czyli idąc porównaniami motoryzacyjnymi, na długość busa dostawczego. Ten sam człowiek stał się rekordzistą w prędkości jaką osiągnęła sperma podczas ejakulacji, teraz rekord wynosi 70 km/h.

Dostanie się nasienia do oka partnerki rzeczywiście może być bolesne i nieprzyjemne, ale nie z powodu siły wytrysku.

3. Smak spermy

Smak spermy zależy od diety, jaką preferuje mężczyzna, dieta mięsna powoduje kwaskowatość spermy, owocowa ze słynnym ananasem nadaje nasieniu słodki smak.

Naukowcy przeprowadzili badania mające na celu określenie smaku spermy. Kobiety porównywały je smak do sera Brie, środka czyszczącego Ajax, zgniłych jaj i brudnych skarpet.

Według mężczyzn, również pytanych w tym samym badaniu, ich nasienie smakuje jak kawior lub migdały, widać mają lepsze mniemanie o spermie niż kobiety. Warto pamiętać, że na smak nasienia wpływ może mieć stan zdrowia mężczyzny (np. infekcje układu moczowo-płciowego czy poziom dbałości o higienę).

4. Ilość plemników w jednym wytrysku

W jednej łyżeczce spermy jest 200 do nawet 500 milionów plemników. Wydaje się, że to bardzo dużo, ale człowiek nie jest rekordzistą w świecie zwierząt, np. samiec świni przy jednorazowym wytrysku wystrzela 8 miliardów plemników.

Podczas całego życia mężczyzna ma około 7200 wytrysków, podczas ejakulacji wydziela się około 5 mililitrów spermy (około łyżeczki), co daje mniej więcej 500 milionów plemników.

Wszystko zależy od warunków panujących w pochwie, niektóre źródła podają, że plemniki mogą przetrwać nawet do 7 dni, aczkolwiek wydaje się to mało prawdopodobne.

Przyjmuje się, że w sprzyjających warunkach mogą przetrwać 72 godziny, czyli 3 dni. Plemniki, które zamiast w pochwie wylądowały na prześcieradle, palcach, ręczniku czy jakimkolwiek innym przedmiocie codziennego użytku umierają niemal od razu. Gdyby jednak trafiły do odpowiednio wilgotnego i ciepłego miejsca (37 stopni Celsjusza), mogłyby przetrwać 18 godzin.

5. Właściwości zdrowotne spermy

Badania dowodzą, że sperma może poprawiać humor kobietom oraz w pewnym stopniu zastąpić leki antydepresyjne. Według naukowców lepiej niż czekolada humor poprawi stosunek z ukochanym parterem.

Dzieje się tak, ponieważ nasienie oprócz plemników zawiera testosteron, które podnosi libido u kobiet, poprawia samopoczucie i przywraca siły witalne. Kluczowa jest jednak radość z kontaktu seksualnego i więź budująca się między partnerami.

Sperma także ma działane przeciwzmarszczkowe, co zostało wykorzystane w kosmetyce do produkowania drogich kremów do twarzy dla kobiet. Dzięki sperminie (związku chemicznego o silnych właściwościach przeciwzapalnych) zawartej w nasieniu możliwa jest redukcja zmarszczek nawet o 20 procent.

6. Od czego zależy jakość spermy?

Na jakość spermy wpływają przede wszystkim: niewłaściwa dieta, nałogi, brak aktywności fizycznej, przegrzewanie jąder i stosowanie środków hormonalnych. Kolejny czynnik to stres, który również wpływa na jakość nasienia. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na to, że mężczyźni którzy są wystawieni na więcej niż dwa czynniki stresujące mają mniejszą ilość plemników spermy w porównaniu do mężczyzn, którzy rzadko doświadczają sytuacji stresujących.

Na jakość nasienia wpływają również przyjmowane leki. Niektóre wyroby farmaceutyczne wpływają nie tylko na jakość spermy, ale również na płodność mężczyzny. Niektóre z nich mogą całkowicie ją zniszczyć. Mowa tutaj przede wszystkim o mocnych środkach chemioterapeutycznych, podawanych pacjentom chorym na nowotwory. Na jakość spermy wpływają także przebyte infekcje oraz choroby.

7. Alergia na spermę

Alergia na spermę dotyka około 12 procent populacji kobiet na całym świecie. W jaki sposób się objawia? W większości przypadków u alergików pojawia się świąd skóry i wysypka, a czasem nawet wstrząs anafilaktyczny.

Co ciekawe, problem ten nie dotyczy wyłącznie płci pięknej. Alergia na spermę spotyka również mężczyzn i wówczas reakcja ma miejsce zaraz po wytrysku. Reakcja alergiczna u mężczyzn zazwyczaj trwa od kilku godzin do nawet kilku dni.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.