2 z 6Wzrost ciśnienia tętniczego
Gdy dostarczamy organizmowi zbyt dużą porcję posiłków, nie jest on w stanie poradzić sobie z jego trawieniem. Musi więc wykonać tytaniczną pracę. Nic zatem dziwnego, że dochodzi do wzrostu ciśnienia tętniczego.
- Duży posiłek to gwarancja nieprzyjemnych skoków ciśnienia. Jego wzrost może doprowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób, a nawet zawału serca. Wzrost ciśnienia krwi to również gorszy nastrój – mówi Monika Konieczna, dietetyk.
Nadciśnienie tętnicze to dzisiaj problem wielu osób. Dotyczy już co trzeciego Polaka. Podstawą leczenia jest zmiana stylu życia, przede wszystkim w zakresie diety i aktywności fizycznej.
Osoby chorujące na nadciśnienie muszą z uwagą komponować swoje posiłki i spożywać je w umiarkowanej ilości.
Przeczytaj również: Te produkty jej nie służą. Gdy zaczyna boleć, może być już za późno