Co jest zdrowsze – cukier czy syrop glukozowy z kukurydzy?

Naukowcy nadal spierają się, czy istnieje znacząca różnica wpływu na zdrowie syropu glukozowo-fruktozowego i cukru. Debata ta w Stanach Zjednoczonych przeniosła się nawet na salę sądową.

Słodki proces

Prawnik reprezentujący producentów cukru przekonywał niedawno w sądzie, że syrop glukozowy nie może równać się cukrowi, podczas gdy druga strona na podstawie raportów naukowych przekonywała, że obie substancje mają jednakową wartość kaloryczną i wpływ na organizm.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Każda ze stron wytoczyła proces przeciwnikowi. U podstaw sporu leży sytuacja z 2011 roku, kiedy wytwórcy cukru wnieśli pozew przeciwko spółce produkującej syrop, poddając w wątpliwość słuszność reklamowych sloganów firmy, opisujących syrop jako „naturalny” oraz „kukurydziany cukier”. W 2012 roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uznała, że syrop glukozowy nie może być nazywany cukrem.

W obecnym procesie hodowcy cukru żądają 1,1 miliarda dolarów odszkodowania za szkodliwe dla ich biznesu skutki reklamy syropu. W odwecie producenci syropu wytoczyli sprawę drugiej stronie, domagając się 530 milionów rekompensaty, ponieważ – jak twierdzą – syrop pod względem odżywczym jest taki sam jak cukier, którego naukowa nazwa to sacharoza.

Dla zdrowia

Specjaliści podkreślają, że w szerszym kontekście żadna z tych substancji nie jest dobra dla zdrowia. – Prawdopodobnie nie ma wielkiej różnicy między wpływem na organizm syropu glukozowo-fruktozowego i sacharozy – mówi Kimber Stanhope pracownik naukowy Uniwersytetu Kalifornijskiego. W swoich badaniach Stanhope skupiła się na skutkach diety względem rozwoju choroby metabolicznej.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy składają się z dwóch prostych związków chemicznych: fruktozy i glukozy. Jednak w cukrze cząsteczki glukozy i fruktozy są ze sobą połączone, podczas gdy w syropie występują oddzielnie.

– Syrop glukozowo-fruktozowy to niemalże roztwór tych dwóch cukrów prostych. Ponieważ znajdujące się w nim glukoza i fruktoza nie są powiązane, substancja ta może szybciej przedostać się z przewodu pokarmowego do krwi niż cukier – mówi Stanhope. – W przypadku sacharozy wchłonięcie do krwiobiegu może być wolniejsze – dodaje badaczka.

Kolejną ważną różnicą jest fakt, że sacharoza jest zbudowana w 50 proc. z glukozy i 50 proc. fruktozy, podczas gdy w syropie współczynnik ten wynosi 45 proc. do 55 proc. na rzecz fruktozy. Nie jest jednak jasne, czy szybsze przedostawanie się do krwiobiegu syropu glukozowego przekłada się na inną reakcję organizmu niż w przypadku cukru. Badania pokazują, że obie substancje mogą wpływać na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Produkty z wysoką zawartością sodu

Produkty z wysoką zawartością sodu

odżywczych niż chipsy, ale czy wiesz, że 1 kubek ma większą zawartość sodu niż 1 paczka chipsów? Zupę najlepiej gotować w domu, a kupowane zupy rozcieńczać wodą lub niskosodowym bulionem.

Składniki odżywcze

Dieta dla osób po 40. roku życia

Dieta dla osób po 40. roku życia

Witaminy z grupy B Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć (...) z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy...

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa (...) w leczeniu nowotworów i AIDS. Boczniaki ostrygowate zawierają największą ilość tego cennego...

Składniki odżywcze

Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO)

Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO) Odtwórz wideo

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy...

Składniki odżywcze

Czym zastąpić biały cukier?

Czym zastąpić biały cukier?

jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką - o ile w ogóle - przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj (...) , wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze...

Składniki odżywcze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad tym kontrolę...

Składniki odżywcze

Michael Moss „Cukier, sól, tłuszcz" - recenzja

Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki, które razem dają niezwykłą mieszankę - to właśnie takiemu jedzeniu nie możemy się oprzeć. Uwielbiamy (...) czekoladki, ciastka i słodycze, chętnie sięgamy po chipsy, krakersy i dania typu fast...