Co jest zdrowsze – cukier czy syrop glukozowy z kukurydzy?

Naukowcy nadal spierają się, czy istnieje znacząca różnica wpływu na zdrowie syropu glukozowo-fruktozowego i cukru. Debata ta w Stanach Zjednoczonych przeniosła się nawet na salę sądową.

1. Słodki proces

Prawnik reprezentujący producentów cukru przekonywał niedawno w sądzie, że syrop glukozowy nie może równać się cukrowi, podczas gdy druga strona na podstawie raportów naukowych przekonywała, że obie substancje mają jednakową wartość kaloryczną i wpływ na organizm.

Każda ze stron wytoczyła proces przeciwnikowi. U podstaw sporu leży sytuacja z 2011 roku, kiedy wytwórcy cukru wnieśli pozew przeciwko spółce produkującej syrop, poddając w wątpliwość słuszność reklamowych sloganów firmy, opisujących syrop jako „naturalny” oraz „kukurydziany cukier”. W 2012 roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uznała, że syrop glukozowy nie może być nazywany cukrem.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

W obecnym procesie hodowcy cukru żądają 1,1 miliarda dolarów odszkodowania za szkodliwe dla ich biznesu skutki reklamy syropu. W odwecie producenci syropu wytoczyli sprawę drugiej stronie, domagając się 530 milionów rekompensaty, ponieważ – jak twierdzą – syrop pod względem odżywczym jest taki sam jak cukier, którego naukowa nazwa to sacharoza.

2. Dla zdrowia

Specjaliści podkreślają, że w szerszym kontekście żadna z tych substancji nie jest dobra dla zdrowia. – Prawdopodobnie nie ma wielkiej różnicy między wpływem na organizm syropu glukozowo-fruktozowego i sacharozy – mówi Kimber Stanhope pracownik naukowy Uniwersytetu Kalifornijskiego. W swoich badaniach Stanhope skupiła się na skutkach diety względem rozwoju choroby metabolicznej.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy składają się z dwóch prostych związków chemicznych: fruktozy i glukozy. Jednak w cukrze cząsteczki glukozy i fruktozy są ze sobą połączone, podczas gdy w syropie występują oddzielnie.

– Syrop glukozowo-fruktozowy to niemalże roztwór tych dwóch cukrów prostych. Ponieważ znajdujące się w nim glukoza i fruktoza nie są powiązane, substancja ta może szybciej przedostać się z przewodu pokarmowego do krwi niż cukier – mówi Stanhope. – W przypadku sacharozy wchłonięcie do krwiobiegu może być wolniejsze – dodaje badaczka.

Kolejną ważną różnicą jest fakt, że sacharoza jest zbudowana w 50 proc. z glukozy i 50 proc. fruktozy, podczas gdy w syropie współczynnik ten wynosi 45 proc. do 55 proc. na rzecz fruktozy. Nie jest jednak jasne, czy szybsze przedostawanie się do krwiobiegu syropu glukozowego przekłada się na inną reakcję organizmu niż w przypadku cukru. Badania pokazują, że obie substancje mogą wpływać na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!