Co to jest gastroskopia? (WIDEO)
Przebieg gastroskopii
Gastroskopia jest badaniem górnego odcinka przewodu pokarmowego. Jest to wziernikowanie żołądka, ale także i przełyku oraz początkowego odcinka dwunastnicy, bez naruszania ciągłości tkanek. Lekarz może również dokładnie obejrzeć wpust, czyli miejsce połączenia przełyku z żołądkiem, a także odźwiernik zatrzymujący treść w żołądku. Badanie jest wykonywane za pomocą giętkiego endoskopu przez nos lub jamę ustną.
W tradycyjnej endoskopii, wykonywanej tylko przez jamę ustną, znieczula się miejscowo tylną ścianę gardła i nasadę języka, aby uniknąć odruchu wymiotnego u badanego. Przy wykorzystaniu nowocześniejszego, cieńszego endoskopu badanie wykonuje się przez nos, co wiąże się ze znacznie mniejszym dyskomfortem dla pacjenta. Znieczula się wtedy tylko jamę nosową.
Gastroskopia pozwala lekarzowi obejrzeć z bliska wszelkie zmiany w przełyku czy w żołądku. Dzięki gastroskopii, lekarz może, po wykryciu wrzodów, szukać ich przyczyny – na przykład zaleganie żółci czy wtopienie kryształów żółci w ściany żołądka. Przy zauważeniu zmian wewnątrz przełyku lub żołądka, można sprawdzić, czy zmiany krwawią przy dotyku. W dalszym etapie można za pomocą tego samego endoskopu pobrać próbkę z niepokojącej zmiany i oddać ją do badania mikroskopowego. Takie badanie pozwala stwierdzić, jaka jest budowa komórkowa i charakter zmiany. W czasie gastroskopii można przeprowadzić także test ureazowy.
Gastroskopia może wykryć następujące choroby:
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- żylaki przełyku,
- nadżerki,
- rak żołądka.
O gastroskopię zapytaliśmy lekarza Marcina Radkowskiego.