7 z 8Pierwiastki, których musisz dostarczać organizmowi zimą
Zimą w sposób szczególny powinniśmy zadbać o produkty bogate w żelazo i cynk. Dlaczego?
- Żelazo – nie jest łatwo dostarczyć dzienną dawkę zapotrzebowania na żelazo. Powinniśmy spożywać ok. 10 mg tego składnika na dobę, podczas gdy jeden befsztyk (150 gramów) zawiera zaledwie 1,1 mg żelaza. Ponadto np. herbata hamuje jego wchłanianie w organizmie, a tak często popijamy ją zimą, by się rozgrzać. Jakie produkty są bogate w żelazo? Ponad 4 mg tego pierwiastka znajduje się w podrobach (np. wątróbce), nasionach strączkowych i natce pietruszki. Bogate w żelazo są także mięso, drób i jaja.
- Cynk: Niedobór tego pierwiastka może obniżyć odporność i zwiększyć podatność na infekcje. Utrata apetytu, zmiany skórne wokół ust, łamiące się włosy i paznokcie – to niektóre z objawów niedoboru cynku. Bogactwo tego pierwiastka odnajdziemy w ostrygach, kiełkach pszenicy oraz ziarnach sezamu i dyni.