5 z 8Przeziębenie i grypa
Zima to czas, kiedy drobnoustroje chorobotwórcze "krążą" w powietrzu. Aby uniknąć przeziębienia, warto zamiast cukrem słodzić herbatę miodem. Pamiętajmy jednak, że miód traci swoje właściwości pod wpływem wrzątku, zatem należy go dodawać, kiedy herbata nieco ostygnie. Codzienne spożywanie miodu z cynamonem wzmacnia białe krwinki, dzięki czemu chroni system odpornościowy organizmu przed bakteriami oraz wirusami. Jeżeli już dopadło cię przeziębienie, męczy cię kaszel i ból zatok, wypróbuj połączenie miodu i cynamonu. Należy spożywać łyżeczkę miodu wymieszanego z 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku, raz dziennie, przez trzy dni. Ponadto w badaniach przeprowadzonych w Hiszpanii wykazano, że miód zabija drobnoustroje grypy, a także chroni przed tą chorobą.