Cukier poważnym czynnikiem powodującym choroby serca
Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii odkryli, że poprzednio ujawnione badania dotyczące wpływu cukru w diecie na ryzyko chorób serca nie są do końca wiarygodne.
W momencie, kiedy częstotliwość chorób serca znacznie wzrosła, okazało się, że wzrosło także spożycie tłuszczy i cukru przez ludzi. Jednak badania w tamtym momencie skupiły się na tym, iż winowajcą jest jedynie tłuszcz.
Odkrycie to, opublikowane w czasopiśmie „JAMA Internal Medicine” ujawnia, iż wiele badań w tym temacie było finansowanych przez przemysł cukrowniczy. Miało to na celu ukazania tłuszczu jako główną przyczynę chorób serca, a cukier pod tym względem został zignorowany.
W związku z badaniami, które publikowane były w wielu cenionych czasopismach, ludzie w drugiej połowie XX wieku żyli w przekonaniu, iż jedynie minimalizując tłuszcz w swojej diecie, ograniczą ryzyko zachorowań na dolegliwości serca.
Ostrzeżenia dotyczące niebezpieczeństw związanych z wysoką zawartością tłuszczu w diecie były wszędzie rozpowszechniane. Głównie chodziło o nasycone tłuszcze, które blokuje światło tętnic. Nastał wówczas trend na diety niskotłuszczowe. Wiele produktów żywnościowych w sklepach było ozdobione etykietami z nagłówkiem „niskotłuszczowe”, co zachęcało konsumentów do zakupu.
Jednak nagonka o tym, iż jedynie tłuszcz jest winowajcą wielu poważnych chorób była nieuzasadniona. Cukier, dotychczas ignorowany pod tym względem okazał się przyczyniać nie tylko do cukrzycy i otyłości, ale też prowadzi do rozwoju śmiertelnej choroby sercowo-naczyniowej. Ostatnie badania, finansowane przez przemysł cukrowniczy nie ujawniało takich niepożądanych właściwości cukru.
ZOBACZ TAKŻE
„JAMA Internal Medicine” opublikował wyniki opracowane przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii, które świadczą o tym, że cukier prowadzi do zmian w organizmie, które powodują choroby serca.
W badaniu wzięło udział 43 dzieci, którym zamieniono w diecie cukier na skrobię, przy zachowaniu takich samych ilości białka, tłuszczu, węglowodanów oraz całkowitym spożyciu kalorii. Wyniki wskazują korzystny wpływ tej zmiany na poziom cholesterolu i triglicerydów oraz poprawę rozkurczowego ciśnienia krwi.
Nowe wyniki badań przyniosły zmiany w światowych wytycznych dotyczących żywienia. Zarówno stowarzyszenia pozarządowych placówek medycznych, jak i lekarze prywatni ostrzegają konsumentów i pacjentów o niekorzystnym wpływie zwiększonych dawek cukru w diecie.
Wytyczne żywieniowe z roku 2015 zalecają, aby cukier stanowił nie więcej niż 10 procent dziennego spożycia kalorii. Choć głównym powodem tego zalecenia jest to, że dodatek cukru stanowi jedynie puste kalorie i prowadzi do diety z niedoborami w składniki odżywcze, wytyczne dotychczas uznawały, że nie wystarczających dowodów na to, iż mniejsze spożycie cukru jest związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u osób dorosłych.
Według jednego kardiologa, dr Stephena Sinatra, cukier powoduje uszkodzenie układu sercowo-naczyniowego poprzez gwałtowny wzrost insuliny. Wysoki poziom insuliny z kolei prowadzi do uszkodzeń śródbłonka naczyń krwionośnych. Powstaje stan zapalny, który powoduje zatykanie ścian naczyń krwionośnych. W ten sposób cukier przyczynia się do powstawania chorób serca.
Ponadto, eksperci twierdzą, że cukier jest bardzo uzależniającą substancją. Kiedy nasz organizm trawi cukier, uwalniana zostaje dopamina i opioidy. Te neuroprzekaźniki odgrywają kluczową rolę w ośrodku mózgowym, co z kolei powoduje uzależnienie od tej substancji.
Eksperci twierdzą, iż każdy produkt żywnościowy powinien zawierać jasna informację o zawartości cukru.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.