Przejdź na WP

Cukier – właściwości, zagrożenia, rodzaje,

Cukry to nic innego jak węglowodany. Występują one w różnej postaci i są podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu. Najzdrowszy jest cukier występujący w formie węglowodanów złożonych natomiast najbardziej szkodliwy jest cukier posty. Warto poszerzyć swoją wiedzę na temat tego podstawowego składnika odżywczego.

Zobacz film: "Ile CUKRU zjadamy codziennie?"

spis treści

1. Cukier - właściwości

Cukier jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Znajduje się on zarówno w produktach zbożowych (cukry złożone) jak i słodyczach (cukry proste). Cukier po strawieniu jest wchłaniany przez tkanki w postaci glukozy a następnie utleniany, co wyzwala energię.

Cukier bierze również udział w innych procesach takich jak na przykład utlenianie kwasów tłuszczowych. Jest on magazynowany w organizmie w ograniczanych ilościach można go znaleźć między innymi w: mięśniach, wątrobie, nerkach oraz we krwi (glukoza).

Hormonem odpowiedzialnym za obniżenie stężenia glukozy we krwi jest wydzielana przez trzustkę insulina. Cukier spożywany w dużej ilości wpływa negatywnie na stan naszego zdrowia.

Cukier w diecie
Cukier w diecie

Korzyści ze spożywania cukru są niewspółmierne z jego szkodliwością. Chwilowe nasycenie po zjedzeniu...

zobacz galerię

2. Cukier - zagrożenia

Cukier znajduje się w dużej ilości produktów spożywczych. Zbyt duża ilość węglowodanów w diecie, szczególnie cukrów prostych znajdujących się w słodyczach czy syropie glukozowo-fruktozowym powoduje:

W dłuższej perspektywie dieta bogata w cukry może być przyczyną wystąpienia:

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Cukier - rodzaje

Cukier w różnej postaci jest obecny w wielu produktach pokarmowych.

Glukoza – to cukier prosty tak zwany monosacharyd. Ten organiczny związek chemiczny występuje pod postacią drobnokrystaliczną i jest obecny w wielu produktach spożywczych (np. winogrona, miód).

Fruktoza – to cukier owocowy, który jest słodszy od glukozy. Fruktoza znajduje się w między innymi w owocach, nektarze kwiatów oraz miodzie.

Sacharoza - to powszechnie stosowany cukier spożywczy, który składa się z fruktozy i glukozy. Największe jego ilości znajdują się w burakach cukrowych, trzcinie cukrowej a także ananasach i marchwi.

Laktoza – to tak zwany cukier mleczny, który jest mniej słodki niż glukoza i fruktoza. Laktoza jest obecna w mleku ssaków. Wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy, wynikającą z braku enzymu (laktazy) koniecznego do jej rozkładu. Alergia na ten cukier objawi się głównie dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy