Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Anna Sochacka

Cukier – właściwości, zagrożenia, rodzaje,

Avatar placeholder
01.04.2021 12:11
Cukier – właściwości, zagrożenia, rodzaje,
Cukier – właściwości, zagrożenia, rodzaje,

Cukry to nic innego jak węglowodany. Występują one w różnej postaci i są podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu. Najzdrowszy jest cukier występujący w formie węglowodanów złożonych natomiast najbardziej szkodliwy jest cukier posty. Warto poszerzyć swoją wiedzę na temat tego podstawowego składnika odżywczego.

spis treści

1. Waściwości cukru

Cukier jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Znajduje się on zarówno w produktach zbożowych (cukry złożone) jak i słodyczach (cukry proste). Cukier po strawieniu jest wchłaniany przez tkanki w postaci glukozy a następnie utleniany, co wyzwala energię.

Cukier bierze również udział w innych procesach takich jak na przykład utlenianie kwasów tłuszczowych. Jest on magazynowany w organizmie w ograniczanych ilościach można go znaleźć między innymi w: mięśniach, wątrobie, nerkach.

Hormonem odpowiedzialnym za obniżenie stężenia glukozy we krwi jest wydzielana przez trzustkę insulina. Cukier spożywany w dużej ilości wpływa negatywnie na stan naszego zdrowia.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Skutki nadmiaru węglowodanów w organizmie

Cukier znajduje się w dużej ilości produktów spożywczych. Zbyt duża ilość węglowodanów w diecie, szczególnie cukrów prostych znajdujących się w słodyczach czy syropie glukozowo-fruktozowym powoduje:

  • poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi a co za tym idzie wzrost wydzielania przez trzustkę insuliny;
  • wzrost apetytu na słodycze;
  • zaburzenia trawienia (biegunki, bóle brzucha).

W dłuższej perspektywie dieta bogata w cukry może być przyczyną wystąpienia:

  • insulinooporności oraz cukrzycy typu 2;
  • zwiększenia się masy ciała;
  • próchnicy zębów;
  • wzrostu poziomu cholesterolu) we krwi;
  • nadciśnienia;
  • miażdżycy;
  • zapalenia woreczka żółciowego.

3. Jakie są rodzaje cukru?

Cukier w różnej postaci jest obecny w wielu produktach pokarmowych.

Glukoza – to cukier prosty tak zwany monosacharyd. Ten organiczny związek chemiczny występuje pod postacią drobnokrystaliczną i jest obecny w wielu produktach spożywczych (np. winogrona, miód).

Fruktoza – to cukier owocowy, który jest słodszy od glukozy. Fruktoza znajduje się w między innymi w owocach, nektarze kwiatów oraz miodzie.

Sacharoza - to powszechnie stosowany cukier spożywczy, który składa się z fruktozy i glukozy. Największe jego ilości znajdują się w burakach cukrowych, trzcinie cukrowej a także ananasach i marchwi.

Laktoza – to tak zwany cukier mleczny, który jest mniej słodki niż glukoza i fruktoza. Laktoza jest obecna w mleku ssaków. Wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy, wynikającą z braku enzymu (laktazy) koniecznego do jej rozkładu. Alergia na ten cukier objawi się głównie dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze