Cukinia i bakłażan w marynacie

To, co nadaje lekkości temu daniu z warzyw, to obecność cukinii i bakłażana. Szczególnie jednak ważna jest cukinia, której w dalszym ciągu polska kuchnia nie docenia tak, jakby wymagały tego jej zdrowotne właściwości.

Składniki:

  • posiekany koper włoski,
  • bakłażan,
  • cukinia,
  • 2 łyżeczki nasion kminku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Cukinia z bakłażanem
Cukinia z bakłażanem

Połączenie pysznej cukinii z oryginalnym bakłażanem gwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Poza tym taka...

zobacz galerię

Przygotowanie:

W niewielkim naczyniu, np. misce, połącz kminek, czosnek, sól, sok z limonki, ocet, paprykę, kolendrę i oliwę, tak aby powstała z tego marynata. Pokrój bakłażan i cukinię na kwadratowe kawałki i wrzuć do roztworu. Wrzuć także koper. Namoczone kawałki warzyw wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż, aby stały się miękkie, ale zarazem z chrupiącą skórką. Wlej marynatę na patelnię i chwilę potrzymaj na ogniu. Zdejmij i odstaw do wystygnięcia. Można posypać groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Cukinia, inaczej kabaczek może być podawana na surowo, pieczona czy smażona. To popularny europejski przysmak.

Komentarz:

Cukinia jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP oraz potas i wapń. Doskonale działa na układ nerwowy, kości i stawy oraz kondycję naszych oczu. Tej sałatki trzeba spróbować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 164,3 kcal
Białko 5,2 g
Tłuszcze 10,5 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 19,4 g
Błonnik 7,2 g
Witamina C 36,1 mg
Witamina A 236,6 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!