Warzywa na grzankach

Doskonała alternatywa dla tradycyjnych ociekających tłuszczem grzanek. Wymiana sera żółtego na kozi to posunięcie mające duże znaczenie dla wartości odżywczej tego dania. Ser ten zawiera bowiem mniej nasyconego tłuszczu, natomiast więcej pełnowartościowego białka niż ser z mleka krowiego. Ponadto kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii. Jak wykazały badania blokują one rozwój szkodliwych mikroorganizmów a tym samym chronią i odżywiają mikroflorę przewodu pokarmowego.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Składniki (4 porcje)

  • 12 główek cebulki dymki,
  • sól,

  • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika,

  • 4 grube kromki kromki chleba razowego,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • 4 pomidory,

  • 200 g koziego sera,

  • ½ pęczka tymianku,

  • pieprz.




Sposób przygotowania

Cebulki umyć, przez minutę obgotować w osolonej wodzie. Ostudzić, dodając zimnej wody i osuszyć. Pestki słonecznika uprażyć bez tłuszczu. Skropić każdą kromkę chleba połową łyżki oliwy. Rozłożyć na chlebie (w równych porcjach) cebulkę, na to położyć kozi ser i polać oliwą. Posypać po wierzchu listkami tymianku i podrumienionymi pestkami słonecznika. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 225º i zapiekać do momentu, aż grzanki zrumienią się, a ser roztopi. Posypać grzanki świeżo zmielonym pieprzem i podawać od razu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 489,9 kcal
Białka 22,53 g
Tłuszcze 30,67 g
Cholesterol 41,5 mg
Węglowodany 39,53 g
Błonnik 8,12 g
Witamina C 46,77 mg
Witamina A 352,7 j.m.

Komentarz

Razowy chleb stanowiący bazę naszego dnia wzbogaca je w błonnik, który między innymi zmniejsza wchłanianie cholesterolu do krwi. Z kolei cynk i witaminy z grupy B, obecne w ziarnach słonecznika, wzmacniają układ nerwowy oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Wariacje na temat kanapek (WIDEO)

się na przystawki. Nie zawsze muszą być ograniczane do kawałka wędliny, pomidora czy sera. Piotr Kucharski zaprezentuje, jak w niecodzienny

Przystawki

Sycące potrawy dla zajętych (WIDEO)

Szybkie, proste do przyrządzenia w kuchni przez każdego z nas, czyli sycące dania dla zajętych. Jakub Kosel i jego mama przedstawią swoje przepisy na dania, które na co dzień goszczą na ich rodzinnym stole. Wśród propozycji znalazły się pieczone jabłka...

Przystawki

Pasztet z królika i masło rzeżuchowe (WIDEO)

Dania Wielkanocne charakteryzują się ogromną ilością smaków, ale niestety są też dosyć kaloryczne. Jak zrobić je w lżejszej wersji? Piotr Kucharski zaprezentował nam przepis na pasztet z mięsem z królika z dodatkiem pistacji. Choć danie to nie należy...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...