Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

Coraz częściej słyszmy, że cukier to biała śmierć, naukowcy ostrzegają, że jest groźniejszy dla zdrowia niż sól, a Światowa Organizacja zaleca, by zmniejszyć spożycie tej substancji o połowę. Wiemy, że jest szkodliwy, jednak trudno nam zrezygnować z deseru albo przerzucić się na gorzką kawę. Warto jednak ograniczyć ilość cukru w diecie, aby zadbać o zdrowie i sylwetkę. Podpowiadamy, jak pokonać słodkie uzależnienie.

Wszędobylski cukier

Jedna łyżeczka cukru to ok. 16 kcal. Niedużo, prawda? Niestety, każda taka łyżeczka to tylko kilokalorie i brak jakichkolwiek wartości odżywczych. W ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 6 łyżeczek cukru. Pamiętajmy jednak o tym, że czysty biały cukier, którego używamy do słodzenia napojów, to mały problem w porównaniu z ilościami, które są dodawane do praktycznie wszystkich produktów spożywczych.

Polecane wideo:

Cukier jest wszędzie – w napojach, sokach, chlebie, wędlinach i oczywiście wszelkiego rodzaju słodyczach. Producenci żywności używają cukru rafinowanego, który jest tani, ale również gorszej jakości. Często ukrywają ten składnik pod innymi nazwami, takimi jak dekstroza, fruktoza, glukoza, mannitol, sacharoza, czy słód kukurydziany, aby zmylić konsumentów i przemycić biały proszek do produktów.

Myślisz, że kupując żywność słodzoną melasą, cukrem trzcinowym, miodem czy syropem klonowym, dbasz o zdrowie? Nie do końca – chociaż te substancje słodzące są bardziej naturalne i nieprzetworzone, to wciąż są cukrem, który ma bardzo zły wpływ na zdrowie. Przyczynia się do otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia.

Zdrowsze zamienniki cukru - czy na pewno?

Pod tajemniczą nazwą kryje się cukier pozyskiwany z brzozy. Stosowanie go zamiast tradycyjnego cukru jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Działa...

Cukier na zdrowie?

Bez obaw – nie musisz całkowicie zapominać o słodkim smaku. Fruktoza, czyli cukier pochodzący z owoców, oraz laktoza, czyli ten z mleka, to dwie naturalne słodkie substancje, których nie musisz się bać. Dlaczego? Spożywając je z naturalnymi produktami (jak owoce czy mleko, jogurty), dostarczasz sobie dodatkowo wielu cennych składników, takich jak błonnik, witaminy i minerały.

Jeśli troszczysz się o swój organizm, lepiej zrezygnuj również ze słodzików. Chociaż nie mają kilokalorii i dostarczają walorów smakowych, to niestety zawierają same sztuczne substancje. Poza tym spożywając słodziki, nie zaspokajasz głodu, przez co później jeszcze bardziej masz ochotę na coś słodkiego.

Jak rzucić cukier?

Uzależnienie od cukru to nałóg, który trudno pokonać, ponieważ nasze organizmy są bardzo przywiązane do słodkiego smaku. Nagła, całkowita rezygnacja z cukru może wywołać wiele nieprzyjemnych objawów odstawienia, takich jak bóle głowy, wahania nastrojów, przygnębienie. Lepiej zastosować metodę małych kroków, aby organizm stopniowo przyzwyczajał się do mniejszej ilości słodyczy. Małe kroki sprawiają, że rzadziej wracamy do swoich nałogów, dlatego taki detoks jest skuteczniejsza również pod względem psychologicznym.

Cukrowy detoks należy rozpocząć od wykluczenia napojów dostępnych w sklepach. Soki owocowe, napoje gazowane, mrożona herbata, napoje dla sportowców. Już jedna porcja ulubionego napoju ma więcej cukru niż wynosi dzienny limit, dlatego lepiej przestawić się na wodę mineralną oraz świeże soki.

Powinnaś też ograniczyć słodycze w diecie. Po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, a po krótkim czasie równie szybko spada, co prowadzi do ataków głodu. Produkty takie zawierają także sporo sodu i tłuszczów nasyconych, a mało błonnika czy witamin. Warto zastąpić je węglowodanami złożonymi, które stopniowo uwalniają energię.

Aby pokonać uzależnienie od cukru, należy pożegnać się z gotowymi daniami i jedzeniem na telefon. Chociaż pizza, chińszczyzna czy kebab nie są w ogóle słodkie, zawierają dużo cukru. W sosach, mięsie i pieczywie znajduje się duża dawka tej substancji, a ponadto takie produkty są również bogate w sztuczne substancje, konserwanty i barwniki, dlatego najlepiej całkowicie z nich zrezygnować.

Nie wyobrażasz sobie porannej kawy bez słodzenia albo zrezygnowania z ulubionej latte w kawiarni? Jeśli zaczniesz kontrolować ilość cukru, którą sama dodajesz do napojów i potraw, łatwiej będzie ci zerwać ze szkodliwym nałogiem. W tym przypadku również sprawdza się zasada małych kroków – na początku detoksu spróbuj słodzić o 1 łyżeczkę mniej. Zobaczysz, że w krótkim czasie przyzwyczaisz się do mniej słodkich napojów. Stąd już krótka droga do całkowitego pożegnania cukru. Zwróć też uwagę na to, ile miodu i syropu klonowego trafia do musli czy naleśników. Staraj się używać mniej słodzików, a zamiast nich jedz więcej owoców.

Co zamiast cukru?

Czujesz, że bez cukru masz mniej energii i czujesz się senna? To typowe objawy odstawienia. Możesz jednak szybko pokonać zmęczenie, odpowiednio komponując posiłki. Jeśli ograniczyłaś cukier, w twojej diecie powinny znaleźć się produkty bogate w białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim twój poziom energii będzie stabilny, a ty nie będziesz mieć ochoty na słodkie przekąski. Do tej pory często jadłaś na śniadanie kawę z drożdżówką? Teraz sięgaj po jajka z awokado – dzięki takiemu śniadaniu zjesz mniej w ciągu dnia.

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. W życiu potrzebujemy odrobiny przyjemności. Jeśli uda ci się ograniczyć ilość cukru, łatwiej będzie ci zaspokoić potrzebę na słodkości mniejszym smakołykiem. Możesz też zastosować prostą sztuczkę – zamiast cukru wybieraj przyprawy, które świetnie go zastąpią. Cynamon, wanilia czy kardamon dodają dużo smaku, a nie mają kilokalorii.

Uzależnienie od słodyczy to poważny problem. Jeśli też nie możesz pohamować apetytu na cukierki i czekoladę, porozmawiaj z użytkownikami forum, którzy również walczą ze słodkim nałogiem. 

Komentarze (3)
~KaMar
~KaMar ponad rok temu

@~Ali: nasz organizm owszem pozyskuje energie z cukrow, ale po pierwsze jego źródłem jest nie tylko cukier bialy, ktory co by nie mówić niszczy nasz organizm, ale inne weglowodany zawarte np. W pieczywie, owocach (naturalne cukry to też węglowodany) czy platki pelnoziarniste i inne, ktore nie powodują duzego wyrzutu insuliny (a co za tym idzie powstawania tkanki tluszczowej), poniewaz zawieraja blonnik, ktory hamuje wchlanianie cukrow, a w dodwtku posiadaja takze inne substancje odzywcze-ktorych przez nadmiar cukru w diecie czesto nam brakuje. Po 2... nie wiem czy wiesz, ale to tluszcz jest glownym zrodlem energii dla naszego organizmu, w dodatku powoduje wchlanianie witamin (ADEK), oraz jest skladnikiem budujacym nasz organizm -w odroznieniu od cukru. Po 3 nie jestem pewna, czy cos co dziala uzalezniajaco jest w 100%dobre... Jest to moja prywatna opinia, ale alkohol, narkotyki czy papierosy tez maja dzialanie uzalezniajace.. a czy sa dobre ? Oczywiscie nie dajmy sie zwariowac, wszystko w nadmiarze szkodzi. Cukry sa nam potrzebne- nie rezygnujmy wiec calkowicie ze wszystkich nawet tych naturalnych. Jest to bowiem przesana w drugą strone....

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało! To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych. TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ! Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób. Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę. Odwiedź stronę - http://www.idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Substancje słodzące
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Substancje słodzące
Substancje słodzące

Co to jest sacharoza?

w początkach XIX wieku. Wcześniej środkiem słodzącym był miód pszczeli. Obecnie światowa produkcja cukru przekracza 100 milionów ton rocznie. Polska (...) wszelkich składników odżywczych. Słodząc herbatę, dostarczamy...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

stabilnego poziomu cukru we krwi, pozytywnie działa na pracę nerek, a nawet zapobiega próchnicy zębów. Muscovado to jedna z najzdrowszych substancji (...) słodzących, ale trzeba pamiętać, że to wciąż cukier.  Jeśli...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

substancja słodząca okaże się strzałem w dziesiątkę? Sprawdźmy jej wady i zalety. Mniej słodka od sacharozy Trehaloza jest substancją słodzącą, którą stosuje się jako zamiennik cukru,...

Substancje słodzące

Słodziki a zdrowie

Każdy z nas lubi słodycze. Czasem zdarza się, że nadmiernie spożywamy produkty zawierające cukier. Nie każdy wie, że nadmierne spożywanie cukru może sprzyjać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, próchnicy, otyłości. Na rynku coraz częściej...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie...

Substancje słodzące

Cukier w diecie

Cukier w diecie

Korzyści ze spożywania cukru są niewspółmierne z jego szkodliwością. Chwilowe nasycenie po zjedzeniu słodkości, w niedługim czasie objawi się niepohamowanym apetytem.

Substancje słodzące

Czym można zastąpić cukier?

Czym można zastąpić cukier? Odtwórz wideo

Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może jednak być on bardzo niezdrowy...

Substancje słodzące

Owocowy deser

Owocowy deser

Substancje słodzące możemy znaleźć w każdym produkcie. Należy wziąć to po uwagę przy planowaniu swojego jadłospisu.

Substancje słodzące

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

) i szkodliwych dla organizmu właściwości? Wypróbuj erytrytol. To naturalnie słodka substancja, którą możemy pozyskać poprzez fermentację kukurydzy (...) jest dodatkowych substancji. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne...