Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów. Zawarte w czekoladzie aktywne związki skutecznie przeciwdziałają wielu chorobom.

Czekolada a zespół metaboliczny

Mianem zespołu metabolicznego określa się grupę czynników metabolicznych wzajemnie ze sobą powiązanych, hipertriglicerydemię, podwyższony poziom cholesterolu LDL, insulinooporność, otyłość, nadciśnienie tętnicze, które rozwijają się głównie w wyniku prowadzenia niezdrowego stylu życia, predyspozycji genetycznych oraz czynników środowiskowych. Zespół metaboliczny stanowi główną przyczynę rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Dieta jest jednym z kluczowych czynników biorących udział zarówno w rozwoju, jak również zapobieganiu chorób cywilizacyjnych. Wyroby kakaowe i czekoladowe są spożywane przez ludzi od wieków. Mimo że nadmierne spożycie czekolady może mieć negatywne skutki, wiele badań wskazuje, że wywiera ona korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ chroni przed chorobami układu krążenia. Produkty zawierające kakao korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, chroniąc przed rozwojem zespołu metabolicznego. Zawarte w czekoladzie polifenole wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe. Ponadto przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy oraz poprawiają wrażliwość komórek na insulinę. W licznych przeprowadzonych badaniach wykazano, że wysokie spożycie czekolady zmniejsza o 33% ryzyko chorób serca, o 31% cukrzycy typu 2, natomiast udaru mózgu aż o 29%. Aby długo cieszyć się zdrowiem, należy regularnie spożywać ciemną czekoladę, co drugi dzień po 2 kostki.

Czekolada na zdrowie

Spośród dostępnych na rynku czekolad najlepiej wybierać te, które w swoim składzie zawierają około 70% kakao oraz dodatek orzechów laskowych lub włoskich. Zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy oraz wzmacniają odporność organizmu. Gorzka czekolada dostarcza organizmowi nie tylko polifenoli, ale także soli mineralnych, magnezu, żelaza. Mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz chronią przed anemią. Spożywanie ciemnej czekolady nie tylko chroni przed chorobami, ale również poprawia samopoczucie. Wykazano, że podczas konsumowania czekolady wydziela się więcej endorfin niż podczas namiętnego całowania.

Jednakże, mając na uwadze korzystny wpływ czekolady na zdrowie człowieka, nie wolno zapominać o wysokiej zawartości kalorii – średnio 100 g (tabliczka) zawiera 500 kcal. Oznacza to, że nadmierne spożycie czekolady może prowadzić do nadwagi, która jest jednym z czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada wpływa na wzrok

Czekolada wpływa na wzrok

Ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy myślowe.

Słodycze

Rozsądne zakupy

Rozsądne zakupy

Umiejętne robienie zakupów pozwala zaoszczędzić pieniądze, czas i nerwy. Świadomy wybór produktów wpływa także na zdrowe odżywianie się.

Słodycze

Letnie sorbety

Letnie sorbety

Owocowe sorbety są lekkie i niskokaloryczne. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza w słoneczne, upalne dni.

Słodycze

Biała czekolada na cenzurowanym

Biała czekolada na cenzurowanym

wzbogacony owocowym nadzieniem lub bakaliami. Wielu zwolenników ma również biała czekolada, która jest swego rodzaju fenomenem wśród słodyczy. Dlaczego (...) proc. tego tłuszczów nasyconych, a te cieszą się złą sławą i to zasłużenie....

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

słodycze. Dlaczego? Nadmiar energii pochodzącej z tłuszczu, także roślinnego (np. oleju palmowego czy kokosowego), odkłada się w postaci trójglicerydów. A (...) do szybszej utraty wagi. Poczujesz ból głowy Odstawienie cukru to walka...

Słodycze

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Słodycze a nastrój Słodycze towarzyszą wielu osobom codziennie, inni mają na nie ochotę w określonych sytuacjach. Czy słodycze poza kaloriami dostarczają czegoś naszemu organizmowi? Czy mogą oddziaływac...

Słodycze

Cztery objawy wysokiego cukru we krwi

Cztery objawy wysokiego cukru we krwi

Cukier - słodki i niebezpieczny nałóg Czujesz się często ospały, masz ochotę na coś słodkiego i ewidentnie brak ci energii? To mogą być oznaki podwyższonego poziomu cukru we krwi, który prowadzi do rozwoju cukrzycy. Okazuje się, że wielu chorych nawet...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...

Słodycze

Czekolada a stres

Czekolada a stres

Czekoladowe przekąski powodują wydzielanie hormonu działającego antydepresyjnie. Dlatego zdenerwowani ludzie tak często sięgają po czekoladę. Mało kto potrafi oprzeć się słodyczom, dlatego tak ciężko jest nam z nich zrezygnować.

Słodycze

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Skład masła orzechowego Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około...