Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Ostatnie badania naukowe udowodniły, że słodkości nie są jedynymi składnikami diety odpowiedzialnymi za rozwój cukrzycy. Według naukowców z Harvardu lista czynników ryzyka powinna zostać wydłużona także o czerwone mięso. Badacze udowodnili, że nawet niewielka porcja czerwonego mięsa dziennie może znacznie zwiększyć prawdopodobieństwo ryzyka cukrzycy typu 2. Dodatkowo odkryto, że ryzyko choroby jest większe w przypadku spożycia mięsa przetworzonego.

Czerwone mięso a cukrzyca typu 2

Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health opierały się na ankietach przeprowadzonych wśród 200 tys. osób. Kwestionariusze zawierały pytania dotyczące nawyków żywieniowych oraz stylu życia badanych – naukowcy chcieli wziąć pod uwagę wszystkie czynniki mogące wpływać na rozwój choroby. W wyniku badań okazało się, że porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa (85 gramów), jak np. średni hamburger, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 12%. Jeśli mięso jest przetworzone, jak np. w hot dogu, ryzyko cukrzycy podnosi się do 32%, mimo że serwowana porcja mięsa jest zazwyczaj mniejsza niż w hamburgerze.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W jaki sposób spożycie czerwonego mięsa wpływa na ryzyko cukrzycy? Według naukowców jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości żelaza w mięsie. Wcześniejsze badania udowodniły, że podwyższony poziom żelaza we krwi może zwiększyć stężenie substancji zapalnych, które niszczą komórki beta wytwarzające insulinę. Zbyt niski poziom insuliny umożliwia odkładanie się cukru we krwi, co staje się podłożem rozwoju cukrzycy.

Jak zapobiegać cukrzycy?

Objawy cukrzycy typu 2 nie są unikalne dla tej choroby. Możliwe, że zaobserwowane symptomy zapowiadają jakąś inną dolegliwość. Zaleca się jednak kontakt z lekarzem w przypadku, gdy osoba częściej oddaje mocz, odczuwa nadmierne pragnienie, zaobserwuje niespodziewaną utratę wagi lub często napada ją głód. Inne objawy cukrzycy, które powinny skłonić osobę do wizyty u lekarza, to zaburzenie widzenia, uczucie mrowienia w rękach i stopach, sucha skóra, a także bóle trudne do uśmierzenia i częste stany zapalne.

Aby przeciwdziałać chorobie, należy wyeliminować czynniki ryzyka choroby, jakimi są palenie papierosów, niezdrowa dieta, nadwaga i brak aktywności fizycznej. Ważnym krokiem prewencyjnym jest także walka ze stresem. Wcześniejsze badania udowodniły bowiem, że stres może zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, w szczególności u mężczyzn. W końcu, w świetle ostatnich badań, warto jest ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i zastąpić je zdrowymi źródłami białka, jakimi są ryby i niskotłuszczowe produkty mleczne.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Mięso
Mięso

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Co jest prawdą, a co fałszem? Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze (...) jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem. Zobacz...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego, producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana (...) - mówi. Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni...

Mięso

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

stronie. Sprawdź koniecznie: Jak rozpoznać dobrą kiełbasę wędzoną? Mięso Wbrew pozorom ilość mięsa w kiełbasie nie jest taką jasną sprawą. - (...) ; Wiadomo, że im więcej mięsa tym lepiej. Jeżeli na opakowaniu mamy opis MOM, czyli...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego (...) Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym....

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa (...) światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne...

Mięso

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak, jak było wspominane wcześniej najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony (...) jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w...