Desery w depresji

Borykając się z depresją bardzo często szukamy sposobów na złagodzenia obniżonego nastroju. Świat słodkości mruga do nas wtedy oczkiem, a my nie potrafimy się oprzeć. Dotyczy to nie tylko osób zmagających się objawami depresji, ale również tych, którzy są chwilowo przygnębieni, smutni, zestresowani. Wielu z nas mając gorszy humor sięga po słodycze - i bardzo dobrze!

Terapeutyczna moc słodkości?

Istnieją takie słodkości, które oprócz wspaniałego smaku, niosą ze sobą cenne wartości odżywcze, o których nie zawsze się wspomina. Kiedy delektujemy się jedzeniem i sprawia nam to przyjemność, w organizmie wydziela się serotonina, która ułatwia zasypianie, uspokaja i zmniejsza wrażliwość na ból. Jest ona nazywana hormonem dobrego samopoczucia. Warto wiedzieć, że leki przeciwdepresyjne zwiększają wydzielanie właśnie serotoniny w organizmie.

Zobacz film: "Domowe metody na piękną skórę. Lepsze niż drogie kosmetyki"

Innym ważnym składnikiem naszej "diety na smutki" powinien być tryptofan - aminokwas, który bezpośrednio w mózgu zostaje przekształcony w serotoninę. Dobrymi źródłami tego związku są pestki dyni, nasiona słonecznika czy orzechy. Te ostatnie zawierają także duże ilości kwasów omega-3 i szczególnie dobrze będą na nas wpływały w połączeniu z miodem.

Niektóre słodycze (głównie czekolada) dostarcza fenyloetyloaminy, która szybko poprawia nastrój, zwiększa wytrzymałość i odporność organizmu na ból, a także wpływa korzystnie na libido.

Warto wiedzieć, że również węglowodany powodują natychmiastowe uwalnianie serotoniny. Nie można z nimi przesadzać, ale są produkty, które bezpiecznie przeniosą nas w świat błogiego odpoczynku i przyjemności oraz osłodzą trudne chwile.

 

Co wybrać?

Depresja jest chorobą dającą wiele różnych objawów. Często wydaje nam się, że jedynym wyjściem z sytuacji jest wzięcie tabletki. Możemy jednak starać się poradzić sobie z niektórymi symptomami sięgając po ogólnodostępne produkty spożywcze na różne dolegliwości. Oto one:

 

  • obniżenie nastroju – czekolada, miód, orzechy,
  • utrata zainteresowań i anhedonia (brak lub utrata zdolności odczuwania przyjemności) – świeże i suszone owoce, czekolada,
  • mniejsza energia lub zmęczenie – świeże owoce, miód,
  • trudności w skupieniu uwagi – czekolada, orzechy, świeże i suszone owoce,
  • problemy ze snem – mleko z miodem,
  • brak apetytu – miód, chałwa, sezamki.

Dlaczego akurat te produkty? Zacznijmy od początku.

Miód zawiera w swoim składzie dużą ilość związków czynnych - głównie enzymów i substancji przeciwbakteryjnych. Oprócz tego posiada niewielkie ilości składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Możemy sobie pozwolić na 1-2 łyżki miodu dziennie, np. do herbaty (napój nie może być jednak gorący, ponieważ miód w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci zdrowotne właściwości).

Chałwa i sezamki to produkty wyrabiane z sezamu, dzięki czemu obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), lecytynę (poprawia pamięć i ogólną sprawność umysłową), a także magnez, cynk, potas, fosfor oraz żelazo. W ciągu dnia możemy zjeść opakowanie sezamków (trzy sztuki) lub pół batonika chałwowego bez obaw o obwód talii.

 

Z kolei suszone owoce regulują pracę jelit - to zasługa błonnika. Są też bogate w składniki mineralne, takie jak potas, miedź, żelazo czy mangan. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy - witaminy A i C - dzięki czemu zapobiegają rozwijaniu się nowotworów oraz przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu. Możemy ich zjeść nie więcej niż garść dziennie, ze względu na ich wysoką kaloryczność.

Ulubiony produkt wszystkich pogrążonych w smutku, czyli czekolada. Warto pamiętać, że im wyższa procentowa zawartość kakao, tym lepiej. Świetnie relaksuje i uspokaja. Jest bogata w magnez i teobrominę, która obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciwzapalnie i moczopędnie. Stymuluje wydzielanie endorfin w organizmie. Możemy zjeść maksymalnie cztery kostki w ciągu dnia, najlepiej na pół godziny przed większym posiłkiem.

Chociaż świeże owoce nie do końca utożsamiane są ze słodyczami, mogą je godnie zastąpić. Pomimo słodkiego smaku są produktami niskokalorycznymi, o dużej wartości odżywczej. Są bogate w witaminy, składniki mineralne, wodę oraz błonnik pokarmowy. Jedzmy ich około dwóch szklanek dziennie.

Należy jednak pamiętać, że z niczym nie można przesadzać, a w szczególności ze słodyczami. Jeśli będziemy je spożywać w dużych ilościach, spowoduje to wzrost masy ciała. Może to też doprowadzić do rozwoju chorób metabolicznych.

Suszone owoce i orzechy będą dobrym dodatkiem do owsianki na śniadanie. Na drugie śniadanie wygodnie będzie wziąć ze sobą do pracy czy szkoły świeże owoce wraz z jogurtem naturalnym lub maślanką. Pół godziny przed obiadem możemy sobie pozwolić na kilka kostek czekolady, która oprócz pozytywnego wpływu na nastrój spowoduję, że zjemy także mniejszą porcję obiadową. W efekcie czekolada pomoże nam utrzymać prawidłową masę ciała. Na kolację dobrym wyborem będzie letnie mleko z dodatkiem miodu. Taki napój ukoi nerwy i pomoże nam spokojnie zasnąć.

Komentarze (2)
~wap
~wap ponad rok temu

faktycznie,jak mnie ciagle kregoslupa bolaly,to jak zjadlam cos slodkiego,bo ciagle sie mnie slodkiego chcialo,to tylko to mnie ratowalo,ze podjadlam sobie smaczne slodkosci i oslodzila sobie zycie,w sumie lepiej sie czuje,ale tak sie przyzwyczailam do bolu ,bo lata mnie mordowal,ze teraz jak mnie z kilka dni nie boli to sie zastanawiam ,czy to nie przed smiercia,tak sie dobrze czuje?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Uroda
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Blog

walsq • ostatni post 2 miesiące temu

1

blizny

~majamamam • ostatni post 3 tygodnie temu

13

Pomocni lekarze

Artykuły Uroda
Uroda

Pink is the new black, czyli moda na subtelną kobiecość

Pink is the new black, czyli moda na subtelną kobiecość

Różowa narzutka Stworzenie oryginalnej stylizacji wymaga od nas przede wszystkim pomysłowości. Czasem nie wystarczy umiejętne połączenie kolorów czy dobranie dodatków, ale trzeba pójść krok dalej i „zmiksować" różne style - Magdalena Pietras. Dziś...

Uroda

10 korzyści dla zdrowia z kontaktu z naturą

10 korzyści dla zdrowia z kontaktu z naturą

Mniejszy stres Badania wykazały, że kontakt z naturą obniża poziom stresu już w ciągu 5 minut. Ucieczka od betonowej dżungli i frustrującej technologii to zasłużona okazja do relaksu i odstresowania. Więcej szczęścia Otaczanie się zielenią sprawia, że...

Uroda

Cytryna dla urody - poznaj jej moc

Cytryna dla urody - poznaj jej moc

Niezwykła moc cytryny Wiele osób kocha doskonały smak lemoniady cytrynowej czy rozmaite potrawy wzbogacone nutą cytrynową. Warto wiedzieć, że ten owoc odnalazł również szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry. Zastanawiasz się, jakie? Tonik nawilżający...

Uroda

Jak działa rybi kolagen?

Jak działa rybi kolagen?

Rybi kolagen - białko nie tylko na zmarszczki Chociaż kolagen występuje w wielu produktach, ten pochodzący od ryb jest jego najlepszym źródłem. Jest on o 1,5 razy lepiej wchłanialny od tego występującego w innych zwierzętach, np. w świniach. Posiada mniejszą...

Uroda

Mamy rozwiązania na najbardziej irytujące defekty urodowe

Mamy rozwiązania na najbardziej irytujące defekty urodowe

Urodowe wpadki Która z nas nie lubi wyglądać pięknie? Spierzchnięte usta, szminka rozmazana jak u Jockera czy oczy pandy z pewnością nam tego nie ułatwiają. Jak to się dzieje, że wychodząc z domu, wyglądamy nieskazitelnie, a już po dwóch godzinach na...

Uroda

Jak wyglądać 10 lat młodziej?

Jak wyglądać 10 lat młodziej?

Popraw postawę ciała Z wiekiem zaczynamy się nieco garbić, a postawa wiele mówi o wieku człowieka. Prawidłowa postawa nie tylko sprawia, że wyglądasz młodziej i szczuplej oraz dodaje kilka centymetrów wzrostu, ale także wpływa pozytywnie na zdrowie pleców....

Uroda

Właściwości i zastosowanie skorupek jaj

Właściwości i zastosowanie skorupek jaj

Niedoceniany skarb Leczy podrażnienia skóry, sprawia że kawa smakuje lepiej, może też czyścić garnki. O czym mowa? O skorupce jaja kurzego. Jak się okazuje jest ona bardzo niedoceniana. A niesłusznie, zawiera bowiem wszystkie mikro i makroelementy. Przeczytaj,...

Uroda

8 najlepszych przekąsek dla cukrzyków

8 najlepszych przekąsek dla cukrzyków

Cukrzyca to nie wyrok Jeśli lekarz zdiagnozował u ciebie cukrzycę typu 2, zapewne też poinstruował cię, jak ważne jest spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Wcale nie trzeba się głodzić - chodzi o to, by utrzymywać stale jednakowy poziom cukru...

Uroda

Jak dbać o dekolt?

Jak dbać o dekolt?

Zapomniany dekolt W pielęgnacji najczęściej skupiamy uwagę na twarzy i ciele ale zapominamy o szyi, ramionach i dekolcie. Strefy te są niezwykle ważnymi częściami ciała i jednymi z tych, które jako pierwsze przejawiają oznaki starzenia się w związku z...