Dieta a zdrowie

Dieta to jeden z czynników wpływających na zdrowie. Bowiem właściwy sposób żywienia dostarcza organizmowi wszystkie składniki odżywcze niezbędne do wzrostu, rozwoju, ale także regeneracji organizmu. Jednakże źle zbilansowana dieta jest przyczyną wielu chorób – otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia.

1. Co wpływa na zdrowie

Czynniki, które wpływają na nasze zdrowie można podzielić na 4 grupy:

  • styl życia – 51%,
  • czynniki zewnętrzne – 23%,
  • materiał genetyczny – 16%,
  • służba zdrowia – 10%.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W grupie styl życia najważniejsza jest dieta. Odpowiednio skomponowana, od pierwszych chwil życia zapewnia początkowo niemowlęciu właściwy wzrost i rozwój. Dieta zawierająca w odpowiednich ilościach składniki odżywcze chroni przed wystąpieniem niedoborów pokarmowych, które mogą być przyczyną następujących objawów i schorzeń:

2. Czy dieta może powodować choroby?

Nadmiar niektórych składników odżywczych może generować wiele chorób, które określane są mianem dietozależnych. Najbardziej znaną chorobą jest otyłość. Otyłość to choroba metaboliczna polegająca na nadmiernym odkładaniu tkanki tłuszczowej. Otyłość powoduje zmiany zwyrodnieniowe stawów, z kolei nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych nasyconych jest przyczyną miażdżycy. Schorzenie to polega na odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych. W wyniku tego może powstać zator, a tym samym udar mózgu lub zawał mięśnia sercowego.

Dieta uboga w błonnik jest w większości przypadków przyczyną schorzeń jelit takich jak zaparcia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna, hemoroidy, a nawet nowotwory. Zalęgający w układzie pokarmowym pokarm uszkadza ścianę jelit.

Osoby mające stresujący tryb życia, narażone na czynniki szkodliwe – powinny przyjmować pokarmy bogate w polifenole. Wykazują one bowiem zdolność neutralizowania wolnych rodników, które uszkadzają tkanki i komórki oraz przyspieszają proces starzenia organizmu. Najwięcej polifenoli jest obecnych w owocach, warzywach, zielonej herbacie oraz kakao 70%.

Wiele diet odchudzających całkowicie eliminuje lub w sposób drastyczny zwiększa niektóre składniki odżywcze. W diecie Dukana zwiększa się zawartość białka, które może uszkadzać nerki, wątrobę oraz układ nerwowy. Z kolei w diecie Kwaśniewskiego i Atkinsa eliminuje się węglowodany, a zwiększa zawartość tłuszczów zwierzęcych (zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia). Nieodpowiedni sposób odżywiania negatywnie wpływa na rozwój i funkcjonowanie organizmu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy