Dieta trzustkowa

Przeszczepienie wysp trzustkowych - komplikacje zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan zapalny trzustki zagraża życiu, dlatego też wymaga często hospitalizacji oraz stosowania specjalnej diety nieobciążającej tego narządu.

Polecane wideo:

1. Schorzenia trzustki

Dieta trzustkowa

Wśród transplantacji organów jedną z wyższych pozycji, jeśli chodzi o częstotliwość przeprowadzania tego zabiegu jest przeszczep trzustki....

Trzustka w organizmie pełni ważne funkcje - wydziela enzymy, które w jelicie cienkim trawią białka, węglowodany i tłuszcze. Ponadto wytwarza hormony ( insulinę i glukagon), które regulują poziom glukozy we krwi.

Wyróżnia się dwa rodzaje zapalenia trzustki - ostre i przewlekłe. Ostre zapalenie trzustki jest procesem odwracalnym. Jednakże toczący się stan zapalny może występować w postaci łagodnej obrzękowej, a także krwotocznej i ropnej oraz martwiczej. Podczas zapalenia trzustki mogą występować schorzenia innych narządów.

Do głównych przyczyn stanu zapalnego trzustki zaliczane są:

  • schorzenia dróg żółciowych,
  • zakażenia bakteryjne i wirusowe,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • przyjmowanie leków.

Do objawów ostrego zapalenia trzustki należą:

Czytaj także:

W schorzeniach trzustki istotną rolę w procesie leczenia odgrywa odpowiednia dieta.

2. Etapy diety trzustkowej

Dieta trzustkowa składa się z czterech etapów. Pierwszy etap polega na nieprzyjmowaniu żadnego posiłku przez 24 godziny, a więc stosowana jest dobowa głodówka. Następnie można posilić się sucharkami, kiełkami ryżu, płatkami owsianymi, popijając gorzką herbatą. Druga faza to spożywanie wyłącznie produktów zawierających duże ilości białka, a małe ilości tłuszczu, np. chudego sera, chudej ryby. W trzecim etapie dozwolone jest przyjmowanie pszennego pieczywa, gotowanych ziemniaków, warzyw, masła lub margaryny w codziennym jadłospisie. W tym etapie jadłospis wzbogaca się także o chude wędliny, mięsa czy sery. Czwarta – ostatnia faza diety trzustkowej, polega na stosowaniu diety łatwostrawnej, niskotłuszczowej. W tym etapie chory może indywidualnie dobierać produkty do swojej diety.

3. Dieta po ostrym zapaleniu trzustki

Dieta u chorych po ostrym zapaleniu trzustki powinna być rozszerzana stopniowo. Poszczególne produkty spożywcze, potrawy oraz techniki przyrządzania potraw należy wprowadzać etapami. Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna być łatwostrawna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości błonnika. Zapotrzebowanie energetyczne na tym etapie pokrywane jest głównie przez węglowodany. Ponadto ogranicza się tłuszcze, zwłaszcza nasycone. Źródło tłuszczu stanowią: masło, śmietanka, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy), żółtko jaj. Potrawy podaje się gotowane w wodzie lub na parze, stopniowo wprowadza się pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie, a także duszenie bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu. Nie wolno spożywać potraw smażonych, grillowanych, wędzonych oraz mięs z rożna. Do zagęszczania zup i sosów stosuje się zawiesinę z mąki i wody lub mleka. Nie wolno stosować zasmażek.

Produkty i potrawy wskazane w ostrym zapaleniu trzustki:

  • pieczywo pszenne, jasne, czerstwe,
  • drobne kasze (manna, jęczmienna, kuskus),
  • ryż, drobne makarony z niską zawartością jaj,
  • ziemniaki gotowane, purée,
  • warzywa: marchew, pietruszka, seler, szparagi, dynia, szpinak, buraki, pomidory bez skórki,
  • owoce: jabłka, brzoskwinie, morele, winogrona bez pestek, truskawki, maliny,
  • mleko 1,5%, chudy twaróg,
  • białko jaja, natomiast całe jajko jeden raz w tygodniu,
  • gotowane lub pieczone ryby (dorsz, morszczuk),
  • gotowany indyk lub pierś z kurczaka, królik, cielęcina,
  • masło, śmietanka,
  • oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy,
  • dżemy bez pestek.
  • Warzywa i owoce powinny być gotowane, starte lub podane w postaci soku lub musów.

Do przypraw i ziół, które można stosować po zapaleniu trzustki należą: sok z cytryny, sól, cukier, wanilia, cynamon, koperek zielony, natka pietruszki, majeranek.

Komentarze (2)
~alda
~alda

Witam,dziękuję za szybką odpowiedź.W diecie ma być mało błonnika.Mówi się,że w pierwszym etapie wskazane są płatki owsiane, jęczmienne.kuskus,a one zawierają chyba dość dużo błonnika.Jeśli ma być mało błonnika,jak radzić sobie z przewlekłymi zaparciami (kilka dni).Czy można stosować Laktulosum Hasko,bo czopki nie działają. Pozdrawiam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla chorych
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

do przygotowywania i spożywania posiłków oraz utrata apetytu. Pojawiający się brak chęci do jedzenia nie oznacza jednak, że choremu jedzenie jest zbędne (...) . W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie! Bezpośrednio po operacji znacznie...

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

na szybszą rekonwalescencję za pomocą diety? Zapewnienie pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na wszystkie niezbędne choremu składniki odżywcze bywa (...) rodniki, które bezpowrotnie niszczą zdrowe komórki. Do tych...

Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

, poza terapią farmakologiczną, szczególną wagę należy przywiązywać do zapewnienia choremu zbilansowanej diety, pokrywającej jego zapotrzebowanie na wszystkie (...) oraz smażone. Jednak zapewnienie osobom przewlekle...

Diety dla chorych

Problemy ze zgagą

Problemy ze zgagą

Podrażnienie kwasem żołądkowym objawia się pieczeniem w klatce piersiowej, przełyku, przechodzącym aż po szyję. Skutecznym sposobem leczenia jest przyjmowanie ziół zawierających naturalne śluzy roślinne.

Diety dla chorych

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

. Z tego powodu są polecane w diecie cukrzyka. Od dawna wiadomo, że osoby chore na cukrzycę nie powinny stosować diety ubogowęglowodanowej (...) nie dają charakterystycznych objawów. Człowiek mający cukrzycę może z nią...

Diety dla chorych

Dieta w zespole jelita drażliwego

zespołu jelita drażliwego, eliminuje się z diety określone produkty spożywcze, które mogą nasilać objawy chorobowe. Chorym, którzy cierpią z powodu (...) przewlekłe biegunki, wyklucza się z diety produkty...

Diety dla chorych

Dieta pooperacyjna

Zasady diety pooperacyjnej Jedną z podstawowych zasad diety lekkostrawnej jest umiejętne komponowanie posiłków (...) później niż dwie godziny przed snem. Podstawą diety lekkostrawnej...

Diety dla chorych

Dieta w chorobach nerek

jest ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie soli z diety. Niestety nie wystarczy tutaj schowanie solniczki. Sól ukrywa się w wędzonych mięsach (...) czy soki powodują dodatkowe zakwaszenie moczu, tworząc warunki do powstawania...

Diety dla chorych

Dieta w osteoporozie

odpowiedniej diety przeciwko osteoporozie. Oto przykładowa zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych: duża szklanka mleka 1,5% (250 ml

Diety dla chorych

Diety dla alergików

Diety dla alergików w dużej mierze opierają się na eliminacji z jadłospisu produktu, który wywołuje reakcję alergiczną. W większości przypadków (...) w wapń, czyli sardynki, fasolę, groch, soję, pietruszkę, kapustę, brokuły lub poprzez...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby