Dieta trzustkowa - schorzenia trzustki, etapy diety

Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan zapalny trzustki zagraża życiu, dlatego też wymaga często hospitalizacji oraz stosowania specjalnej diety nieobciążającej tego narządu. Zalecane przez specjalistów menu warto również stosować w ramach profilaktyki.

Polecane wideo:

1. Dieta trzustkowa - schorzenia trzustki

Trzustka w organizmie pełni ważne funkcje - wydziela enzymy, które w jelicie cienkim trawią białka, węglowodany i tłuszcze. Ponadto wytwarza hormony ( insulinę i glukagon), które regulują poziom glukozy we krwi.

Wyróżnia się dwa rodzaje zapalenia trzustki - ostre i przewlekłe. Ostre zapalenie trzustki jest procesem odwracalnym. Jednakże toczący się stan zapalny może występować w postaci łagodnej obrzękowej, a także krwotocznej i ropnej oraz martwiczej. Podczas zapalenia trzustki mogą występować schorzenia innych narządów.

Do głównych przyczyn stanu zapalnego trzustki zaliczane są:

  • schorzenia dróg żółciowych,
  • zakażenia bakteryjne i wirusowe,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • przyjmowanie leków.

Do objawów ostrego zapalenia trzustki należą:

W schorzeniach trzustki istotną rolę w procesie leczenia odgrywa odpowiednia dieta.

2. Dieta trzustkowa - etapy

Dieta trzustkowa składa się z czterech etapów. Pierwszy etap polega na nieprzyjmowaniu żadnego posiłku przez 24 godziny, a więc stosowana jest dobowa głodówka.

Następnie można posilić się sucharkami, kiełkami ryżu, płatkami owsianymi, popijając gorzką herbatą.

Druga faza diety trzustkowej to spożywanie wyłącznie produktów zawierających duże ilości białka, a małe ilości tłuszczu, np. chudego sera, chudej ryby.

W trzecim etapie diety trzustkowej dozwolone jest przyjmowanie pszennego pieczywa, gotowanych ziemniaków, warzyw, masła lub margaryny w codziennym jadłospisie. W tym etapie jadłospis wzbogaca się także o chude wędliny, mięsa czy sery.

Czwarta – ostatnia faza diety trzustkowej, polega na stosowaniu diety łatwostrawnej, niskotłuszczowej.

Dietę trzustkową warto stosować przez całt miesiąc. Każdy z etapów powinien trwać tydzień.



 

Dieta trzustkowa u chorych po ostrym zapaleniu trzustki powinna być rozszerzana stopniowo. Poszczególne produkty spożywcze, potrawy oraz techniki przyrządzania potraw należy wprowadzać etapami.

Dieta trzustkowa powinna być łatwostrawna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości błonnika. Zapotrzebowanie energetyczne na tym etapie pokrywane jest głównie przez węglowodany. Ponadto ogranicza się tłuszcze, zwłaszcza nasycone. Źródło tłuszczu stanowią: masło, śmietanka, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy), żółtko jaj.

Potrawy podaje się gotowane w wodzie lub na parze, stopniowo wprowadza się pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie, a także duszenie bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu. Nie wolno spożywać potraw smażonych, grillowanych, wędzonych oraz mięs z rożna. Do zagęszczania zup i sosów stosuje się zawiesinę z mąki i wody lub mleka. Nie wolno stosować zasmażek.

Produkty i potrawy wskazane na diecie trzustkowej:

  • pieczywo pszenne, jasne, czerstwe,
  • drobne kasze (manna, jęczmienna, kuskus),
  • ryż, drobne makarony z niską zawartością jaj,
  • ziemniaki gotowane, purée,
  • warzywa: marchew, pietruszka, seler, szparagi, dynia, szpinak, buraki, pomidory bez skórki,
  • owoce: jabłka, brzoskwinie, morele, winogrona bez pestek, truskawki, maliny,
  • mleko 1,5 proc., chudy twaróg,
  • białko jaja, natomiast całe jajko jeden raz w tygodniu,
  • gotowane lub pieczone ryby (dorsz, morszczuk),
  • gotowany indyk lub pierś z kurczaka, królik, cielęcina,
  • masło, śmietanka,
  • oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy,
  • dżemy.

Do przypraw i ziół, które można stosować po zapaleniu trzustki należą: sok z cytryny, sól, cukier, wanilia, cynamon, koperek zielony, natka pietruszki, majeranek.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla chorych
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Dieta po chorobie

rekonwalescencję za pomocą diety? Zapewnienie pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na wszystkie niezbędne choremu składniki odżywcze bywa trudne (...) rodniki, które bezpowrotnie niszczą zdrowe komórki. Do tych...

Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

do przygotowywania i spożywania posiłków oraz utrata apetytu. Pojawiający się brak chęci do jedzenia nie oznacza jednak, że choremu jedzenie jest zbędne (...) . W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie! Bezpośrednio po operacji znacznie...

Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

, poza terapią farmakologiczną, szczególną wagę należy przywiązywać do zapewnienia choremu zbilansowanej diety, pokrywającej jego zapotrzebowanie na wszystkie (...) oraz smażone. Jednak zapewnienie osobom przewlekle...

Diety dla chorych

Problemy ze zgagą

Problemy ze zgagą

Podrażnienie kwasem żołądkowym objawia się pieczeniem w klatce piersiowej, przełyku, przechodzącym aż po szyję. Skutecznym sposobem leczenia jest przyjmowanie ziół zawierających naturalne śluzy roślinne.

Diety dla chorych

Nutridrink

organizmu. Może być jedynym źródłem pożywienia lub stanowić uzupełnienie diety. Objawy niedożywienia organizmu

Diety dla chorych

Kolorowa wartość flawonoidów

zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, gdyż czosnek jest ciężkostrawny. Niektórzy ludzie mogą wykazywać objawy alergii na ten składnik diety (...) do wystąpienia krwawień. Jeśli stosujemy wyżej wymienione leki i rozważamy...

Diety dla chorych

Co jeść podczas choroby?

. Co powinno się w niej znaleźć? Białko w diecie chorego Specjaliści od żywienia są zgodni, że podczas choroby kluczowym składnikiem diety powinno (...) dieta podczas choroby Właściwości błonnika...

Diety dla chorych

Dieta w chorobach nerek

jest ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie soli z diety. Niestety nie wystarczy tutaj schowanie solniczki. Sól ukrywa się w wędzonych mięsach (...) czy soki powodują dodatkowe zakwaszenie moczu, tworząc warunki do powstawania...

Diety dla chorych

Jedzenie, które leczy

Jedzenie, które leczy

Chroń się przed PMS wieprzowiną i fasolą Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Massachusetts, wieprzowina i fasola mogą uchronić kobiety przed rozwojem zespołu napięcia miesiączkowego. Obie zawierają duże ilości tiaminy i ryboflawiny....