Dieta wątrobowa - jadłospis

Dieta wątrobowa jest koniecznością w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. Wiele osób nie łączy z chorą wątrobą zaburzeń trawiennych, długotrwałego zmęczenia, złego samopoczucia, wzdęć i zaparć. Jeśli nie zauważy się w porę tych objawów – leczenie wątroby będzie długie i nie zawsze skuteczne. Zdrowa dieta na wątrobę powinna ograniczać produkty tłuste na rzecz białka i węglowodanów.

1. Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która wymaga naprawdę drastycznych zmian nawyków żywieniowych. Kiedy wątroba odmawia posłuszeństwa, jedynym rozwiązaniem okazuje się zastosowanie diety. Powinna być bogata w białka i węglowodany oraz ograniczać tłuszcze i błonnik. Produkty białkowe muszą zawierać dużą ilość substancji lipotropowych, jak: metionina, cholina, witaminy B2 i C. W diecie na wątrobę tłuszcze ogranicza się do 40 g dziennie. Podstawą jest stosowanie tłuszczów o niskim punkcie topnienia i wysokiej wartości biologicznej, a więc takich jak: olej sojowy, olej słonecznikowy i masło. W trakcie stosowania diety wątrobowej posiłki warto spożywać często, tj. 4-5 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach, a potrawy nie powinny być gorące. Najlepiej, aby potrawy były przygotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, pergaminie, a także duszone bez tłuszczu. Zazwyczaj w tej diecie podaje się większe ilości chudego mleka i twarogu, ponieważ zawierają metioninę.

Zobacz film: "Jak powstają uszkodzenia wątroby?"

Nazwa „dieta wątrobowa” jest używana coraz rzadziej, obecnie używamy określeń: dieta niskotłuszczowa czy bogatobiałkowa lub niskobiałkowa. Żywienie w chorobach wątroby jest uzależnione od stopnia wydolności narządu, lekarz zalecając dietę, bierze pod uwagę również stan odżywienia pacjenta i schorzenia współistniejące. Ogólnie w chorobach wątroby (zapalenie, stłuszczenie, marskość) należy stosować dietę, która oszczędzi chory narząd i przyśpieszy regenerację komórek.

2. Co można jeść podczas diety wątrobowej?

Podczas diety wątrobowej zaleca się:

  • pieczywo pszenne i żytnie z niskiego przemiału, czerstwe, sucharki;
  • masło, twaróg, ser biały, jajka na miękko;
  • chudą szynkę, polędwicę, parówki, miód, zupy na wywarach warzywnych z chudego mięsa;
  • kasze na sypko, kasze rozklejone;
  • drobne makarony, lane kluski, kluski francuskie;
  • chude mięso i ryby: gotowane, w warzywach, z wody, pulpety, pieczone bez tłuszczu w folii bądź pergaminie;
  • z tłuszczów: oliwę, olej sojowy, słonecznikowy i kukurydziany;
  • owoce, kompoty, musy, galaretki, koktajle mleczno-owocowe, owoce przecierane, biszkopty.

Choroby wątroby wymagają ograniczenia:

  • cebuli, czosnku, kapusty, papryki, ogórków;
  • octu, roślin strączkowych;
  • śmietany, tłuszczu, obsmażania, smażenia, duszenia, pieczenia – w tłuszczu;
  • coca-coli (i wszelkich napojów gazowanych), kawy;
  • czekolady, tortów, kremów;
  • alkoholu i papierosów.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

3. Jadłospis diety wątrobowej

Każde menu diety na wątrobę musi ograniczać spożywanie tłustych potraw, alkoholów i smażonych przekąsek.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane – chleb pszenny i pieczywo półcukiernicze, masło, pasta z sera twarogowego i pasta z pomidorów, kasza manna na mleku lub wywarze z warzyw, miód, napój z dzikiej róży.

  • Obiad: zupa jarzynowa z lanymi kluskami, pulpety z cielęciny, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki purée, marchew gotowana, kompot z jabłek.

  • Podwieczorek: koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty.

  • Kolacja: pierogi leniwe, surówka z jabłek, herbata z cytryną.

Rozwiąż nasze testy i dowiedz się:

W diecie wątrobowej nie może zabraknąć ziół, które koją narząd, pomagają wzmacniać i leczyć wątrobę. Zioła na wątrobę zapobiegają pojawianiu się choroby, a w niektórych przypadkach regenerują uszkodzony narząd. Do najskuteczniejszych środków ziołowych leczących przewlekle chorą wątrobę należą wyciągi z nasion ostropestu plamistego.

10 produktów, które uratują twoją wątrobę
10 produktów, które uratują twoją wątrobę [11 zdjęć]

To jeden z najważniejszych organów. Wątroba neutralizuje toksyny, usuwa szkodliwe substancje, wytwarza...

zobacz galerię

Dieta na wątrobę wpływa pozytywnie na zdrowie, nie pozwala przytyć, redukuje tkankę tłuszczową oraz sprzyja chudnięciu. Powinna być odpowiednio zbilansowana i zawierać zdrowe, świeże i lekkie przekąski.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Dieta wątrobowa - przepisy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!