Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta wątrobowa - jadłospis

Dieta wątrobowa jest koniecznością w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. Wiele osób nie łączy z chorą wątrobą zaburzeń trawiennych, długotrwałego zmęczenia, złego samopoczucia, wzdęć i zaparć. Jeśli nie zauważy się w porę tych objawów – leczenie wątroby będzie długie i nie zawsze skuteczne. Zdrowa dieta na wątrobę powinna ograniczać produkty tłuste na rzecz białka i węglowodanów.

1. Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która wymaga naprawdę drastycznych zmian nawyków żywieniowych. Kiedy wątroba odmawia posłuszeństwa, jedynym rozwiązaniem okazuje się zastosowanie diety. Powinna być bogata w białka i węglowodany oraz ograniczać tłuszcze i błonnik. Produkty białkowe muszą zawierać dużą ilość substancji lipotropowych, jak: metionina, cholina, witaminy B2 i C. W diecie na wątrobę tłuszcze ogranicza się do 40 g dziennie. Podstawą jest stosowanie tłuszczów o niskim punkcie topnienia i wysokiej wartości biologicznej, a więc takich jak: olej sojowy, olej słonecznikowy i masło. W trakcie stosowania diety wątrobowej posiłki warto spożywać często, tj. 4-5 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach, a potrawy nie powinny być gorące. Najlepiej, aby potrawy były przygotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, pergaminie, a także duszone bez tłuszczu. Zazwyczaj w tej diecie podaje się większe ilości chudego mleka i twarogu, ponieważ zawierają metioninę.

2. Co można jeść podczas diety wątrobowej?

Podczas diety wątrobowej zaleca się:

  • pieczywo pszenne i żytnie z niskiego przemiału, czerstwe, sucharki;
  • masło, twaróg, ser biały, jajka na miękko;
  • chudą szynkę, polędwicę, parówki, miód, zupy na wywarach warzywnych z chudego mięsa;
  • kasze na sypko, kasze rozklejone;
  • drobne makarony, lane kluski, kluski francuskie;
  • chude mięso i ryby: gotowane, w warzywach, z wody, pulpety, pieczone bez tłuszczu w folii bądź pergaminie;
  • z tłuszczów: oliwę, olej sojowy, słonecznikowy i kukurydziany;
  • owoce, kompoty, musy, galaretki, koktajle mleczno-owocowe, owoce przecierane, biszkopty.

Choroby wątroby wymagają ograniczenia:

  • cebuli, czosnku, kapusty, papryki, ogórków;
  • octu, roślin strączkowych;
  • śmietany, tłuszczu, obsmażania, smażenia, duszenia, pieczenia – w tłuszczu;
  • coca-coli (i wszelkich napojów gazowanych), kawy;
  • czekolady, tortów, kremów;
  • alkoholu i papierosów.

3. Jadłospis diety wątrobowej

Każde menu diety na wątrobę musi ograniczać spożywanie tłustych potraw, alkoholów i smażonych przekąsek.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane – chleb pszenny i pieczywo półcukiernicze, masło, pasta z sera twarogowego i pasta z pomidorów, kasza manna na mleku lub wywarze z warzyw, miód, napój z dzikiej róży.
  • Obiad: zupa jarzynowa z lanymi kluskami, pulpety z cielęciny, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki purée, marchew gotowana, kompot z jabłek.
  • Podwieczorek: koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty.
  • Kolacja: pierogi leniwe, surówka z jabłek, herbata z cytryną.

W diecie wątrobowej nie może zabraknąć ziół, które koją narząd, pomagają wzmacniać i leczyć wątrobę. Zioła na wątrobę zapobiegają pojawianiu się choroby, a w niektórych przypadkach regenerują uszkodzony narząd. Do najskuteczniejszych środków ziołowych leczących przewlekle chorą wątrobę należą wyciągi z nasion ostropestu plamistego.

Dieta na wątrobę wpływa pozytywnie na zdrowie, nie pozwala przytyć, redukuje tkankę tłuszczową oraz sprzyja chudnięciu. Powinna być odpowiednio zbilansowana i zawierać zdrowe, świeże i lekkie przekąski.

Weronika Buczkowska,
Komentarze (4)
~oki
~oki

Czy można jeść musli , otręby z jogurtem naturalnym .? Mam nie alkoholowe stłuszczenie wątroby.

Odpowiedz
~Corolon@bellnet.ca
~Corolon@bellnet.ca

Czy przy 10 procent wydajnosci watroby mozna zyc bez przeszczepu.? Jak promoc watrobie.

Odpowiedz
~zaw
~zaw

W tym jadlospisie jest blad nie powinno sie jesc parowek lekarze okreslaja je jako produkt o niewiadomym skladzie

Odpowiedz
~iwa
~iwa

@~zaw: racja, ja po parowkach 3x mialam ataki kolki, po czym trzeba bylo usunac woreczek zolciowy.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla chorych - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

kontuzje?

~maxika • ostatni post 19 godzin temu

10
Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta, uwzględniając...

Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory, choroby układu...

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie hospitalizacji i...

Diety dla chorych

Choroba trzewna

Celiakia to choroba znana również jako nietolerancja glutenu lub choroba trzewna. Objawy celiakii mogą swym zasięgiem obejmować zaburzenia takie jak biegunka, utrata masy ciała i niedożywienie oraz izolowane niedobory składników odżywczych. Ze względu na...

Diety dla chorych

Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest silnym...

Diety dla chorych

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

Diety dla chorych

Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na nadciśnienie lub...

Diety dla chorych

Co jeść podczas choroby?

Zdrowe odżywianie podczas choroby może być wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku przewlekłych chorób, takich jak choroba nowotworowa, zapalenie stawów lub depresja. Choroby i ich leczenie mogą pozbawić nas apetytu lub przyczynić się do mdłości. Wówczas nie...

Diety dla chorych

Nutridrink

Odżywczy nutridrink jest to wysokoenergetyczny, płynny preparat odżywczy. Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który zapewnia porcję niezbędnych witamin i składników odżywczych w niewielkiej objętości.

Diety dla chorych

Dieta trzustkowa

Przeszczepienie wysp trzustkowych - komplikacje zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej - za żołądkiem, niedaleko...