Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Anna Brinken

Dlaczego warto dołączyć do szparagowego szaleństwa?

 Magdalena Pietras
24.11.2018 16:41
Dlaczego warto dołączyć do szparagowego szaleństwa?
Dlaczego warto dołączyć do szparagowego szaleństwa? (Grafika / Shutterstock)

Niektórzy czekają na to z utęsknieniem cały rok – bardziej niż na gwiazdkę czy urodziny. Tak – mowa o sezonie na szparagi. Pierwsze świeże warzywa są dostępne w sprzedaży już na początku maja. Niestety, sezon szparagowy nie trwa długo, bo zaledwie kilka tygodni. Dlatego nie zwlekajmy z dołączeniem do szparagowego szaleństwa.

spis treści
7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi
7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi [7 zdjęć]

Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego

zobacz galerię

1. Czy smak jest najważniejszy?

Czy wtedy, gdy pędzimy do najbliższego warzywniaka po pęczek szparagów, zastanawiamy się nad tym, ile witamin czy minerałów nam dostarczą? Zapewne nie. Wyobrażamy sobie raczej, jakie potrawy wyczarujemy z tych warzyw.

Większość z nas kupuje szparagi przede wszystkim ze względu na ich smak – i oczywiście nie ma w tym nic dziwnego. Pamiętajmy jednak o bonusie, jakim są zdrowotne właściwości szparagów.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Dlaczego warto jeść potrawy ze szparagami? Warzywa te są źródłem witamin C i K oraz witamin z grupy B. Zawierają również magnez, wapń, sód, fluor, żelazo, fosfor. Dostarczają porcję błonnika, który usprawnia pracę układu trawiennego – działa on niczym miotełka, „wymiata” z przewodu pokarmowego to, co zbędne. Jest wskazane, by kobiety w ciąży włączyły do swojej diety szparagi ze względu na obecność kwasu foliowego. Ponadto warzywa te chronią przed rozwojem komórek rakowych w naszym organizmie.

Ważna informacja dla osób dbających o wagę - szparagi są niskokaloryczne. W 100 g warzyw znajduje się jedynie 20 kcal.

Na koniec gratka dla zakochanych – szparagi są uznawane za afrodyzjak. Jeśli nie mamy pomysłu na kolację z ukochaną osobą, to potrawa na bazie tych warzyw z pewnością bardzo dobrze się sprawdzi.

2. Jak przygotować szparagi?

Wiele osób, kupując szparagi, zadaje sobie pytanie: jak należy je przygotować do spożycia? Nie jest to tak skomplikowane, jakby się mogło wydawać. Od czego trzeba zacząć? Pierwszy krok to umycie warzyw, a drugi – obieranie szparagów. Białe szparagi obieramy zwykłą skrobaczką do warzyw i kierujemy się od góry do dołu, omijamy jednak główki. Fioletowe i zielone szparagi można gotować bez obierania.

Następny krok to pozbycie się zdrewniałych końcówek. Przy białej odmianie należy odciąć około 3 cm łodygi (jeśli warzywa już długo leżą, to wówczas będziemy musieli pozbyć się nawet 5 cm). Z kolei przy zielonych szparagach wystarczy, że lekko wygniemy łodygę, a najtwardsza część sama się odłamie.

Ostatnim krokiem jest gotowanie szparagów. Jak to zrobić? Należy umieścić warzywa pionowo w garnku (możemy nawet zakupić sobie specjalny garnek do gotowania szparagów) i luźno związać sznureczkiem. Takie ułożenie zapobiega rozgotowaniu główek, które miękną najszybciej. Zielona odmiana gotuje się kilka minut, a biała i fioletowa od 10 do 15 minut.

3. Jak jeść szparagi?

Szparagi mogą urozmaicić smak wielu potraw. Doskonale smakują w sałatkach, daniach z makaronem i tartach
Szparagi mogą urozmaicić smak wielu potraw. Doskonale smakują w sałatkach, daniach z makaronem i tartach

Jeśli chcemy przyrządzić jakąś potrawę na bazie szparagów, to nie musimy szukać skomplikowanych przepisów – im prościej je podamy, tym lepiej.

Szparagi można podawać z różnymi sosami, np. holenderskim lub serowym. Bardzo dobrze smakują z jajkiem w koszulce. Warzywa te doskonale sprawdzają się również w pieczeniu. Tarta ze szparagami czy zapiekane szparagi z różnymi dodatkami są bardzo popularne wśród fanów tych warzyw.

Na pewno na stronach o tematyce kulinarnej znajdziemy mnóstwo przepisów na dania ze szparagami – są one sprawdzone i bez wątpienia pyszne. Zachęcamy jednak do eksperymentowania, być może dzięki temu odkryjemy nowe lądy smakowych przyjemności.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze