Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dlaczego warto jeść jajka? Rozmowa z dietetykiem

Dlaczego warto jeść jajka? Rozmowa z dietetykiem
Dlaczego warto jeść jajka? Rozmowa z dietetykiem ((123RF))

O tym, że jajka są zdrowe, wiemy od dawna. Jednak w latach 70. ubiegłego wieku pojawiły się badania, które przekonywały, że zawierają zbyt dużo cholesterolu i należy je ograniczyć. Jak jest w rzeczywistości?

spis treści

1. Czy warto jeść jajka?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie maksymalnie 10 jaj tygodniowo, ale trzeba wziąć pod uwagę ich wykorzystanie przy produkcji ciast, makaronów czy kotletów. Polscy dietetycy i kardiolodzy uważają, że zdrowe osoby mogą zjadać jedno jajko dziennie, a ci, którzy mają podwyższony cholesterol - powinni ograniczyć się do 2-3 jaj tygodniowo.

10 korzyści z jedzenia jaj
10 korzyści z jedzenia jaj [10 zdjęć]

Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,

zobacz galerię

O tym, dlaczego warto włączyć jajka do naszej codziennej diety, rozmawiamy z dietetyczką Joanną Wasiluk z Centrum Dietetycznego w Warszawie.

Zobacz film: "Oznaczenia na ekologicznych jajkach"

WP abcZdrowie: Jakie są wartości odżywcze jaja?

Joanna Wasiluk, dietetyk: Zanim wypowiedziano wojnę cholesterolowi, jaja były uważane za bardzo zdrowe. Z czasem jednak ich spożycie spadło ze względu na obawy przed cholesterolem znajdującym się w żółtku. Okazało się jednak, że jaja zawierają także substancje obniżające jego poziom, a mianowicie lecytynę oraz kwasy omega-3. Lecytyna wykazuje właściwości emulgujące, dzięki którym jest nazywana "pogromcą tłuszczu". Rozbija ona tłuszcze i cholesterol na mniejsze cząstki, co zapobiega miażdżycy.

Pod względem składu aminokwasowego jaja są najbardziej wartościowym produktem pochodzenia zwierzęcego. Zawierają bowiem białka pełnowartościowe. Znajdziemy w nich wszystkie niezbędne aminokwasy, również te egzogenne niewytwarzane przez człowieka.

Jaja bogate są w witaminy z grupy B (B2 oraz B12) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Znajdziemy w nich także wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor. Jaja zawierają również cenne barwniki – luteinę, która chroni przed promieniowaniem słonecznym, a także korzystnie wpływa na wzrok oraz ksantofil, który przeciwdziała odkładaniu się złogów tłuszczu w ścianach naczyń tętniczych.

W jakiej formie najlepiej spożywać jajka i ile można ich zjadać dziennie?

Wskazana liczba i forma spożycia jaj jest kwestią dość indywidualną. Wszystko zależy od wieku, stanu zdrowia i diety danej osoby. Dzieci ze skłonnością do alergii nie powinny spożywać jaj przed 12. miesiącem życia, ponieważ jaja są drugie na liście alergenów po białkach mleka krowiego. Warto podawać najmłodszym jaja na twardo, ponieważ gotowanie pozbawia je w pewnym stopniu właściwości uczulających.

Dorosły, zdrowy człowiek może spożywać 10 jaj tygodniowo. Najczęściej zaleca się jednak jedno jajko dziennie. Osoby z podniesionym cholesterolem nie powinny sięgać po więcej niż 3 żółtka tygodniowo.

Pamiętajmy o tym, że o ile żółtka jaj można spożywać na surowo, to nie powinno spożywać się w tej formie białka, ponieważ zawiera awidynę, która hamuje przyswajanie witaminy B7 oraz wykazuje silne właściwości uczulające.

Jaja można smażyć na maśle, ponieważ zanim zacznie się ono palić, jajecznicę mamy już gotową (temperatura ścięcia białka to 60 stopni C). Najkorzystniej jest jednak jajka gotować na miękko. W ten sposób nie traktujemy ich wysoką temperaturą dłużej niż 4 minuty, co chroni przed utratą cennych witamin i wartości odżywczych.

Czy rzeczywiście jaja zawierają aż tak dużo cholesterolu?

Owszem, jaja zawierają spore ilości cholesterolu, temu faktowi trudno jest zaprzeczyć. Żółtko posiada bowiem 212 mg tego związku. Nie mniej jednak badania naukowe nie potwierdzają bezpośredniej zależności pomiędzy spożyciem jaj a wzrostem zachorowania na choroby serca. Ryzyko podniesienia poziomu cholesterolu i odkładania się złogów miażdżycowych jest mniejsze przy sporym spożyciu jaj, ale zbilansowanej i pełnowartościowej diecie.

Na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu jaj? Co mówią nam oznaczenia, które się na nich znajdują?

Podczas zakupu jajek powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na to, czy produkt nie jest zbity, ale także warto nim potrząsnąć, by sprawdzić, czy nie wydaje podejrzanych dźwięków. Trzeba także przyjrzeć się skorupce, na której powinno widnieć specjalne oznaczenie. W sprzedaży znajdziemy jaja klasy A (jaja przeznaczone do handlu) ze stemplem mówiącym o systemie chowu, kodzie państwa i zakładzie/fermie. Jaja klasy B i C są przeznaczone do użytku przemysłowego. Powinna być także informacja o rozmiarze. XL, L, M, S to kategoria wagowa, która określa wielkość jajka: XL – bardzo duże (od 73 g), L – duże (od 63 g do 73 g), M – średnie (od 54 g do 63 g), S – małe (poniżej 53 g). Zaleca się spożycie jaj o niskim kodzie oznaczenia chowu. Jaja te wykazują często wyższe wartości odżywcze.

Czy oznacza to, że jajka z chowu klatkowego są dużo gorsze niż te z wolnego wybiegu?

Rzeczywiście, jaja z chowu klatkowego mogą być gorsze od jaj pochodzących od kur z wolnego wybiegu. Jaja od kur wiejskich zawierają bowiem większe ilości kwasów omega-3, witamin i minerałów. Kury zamknięte w klatkach hodowane są z nastawieniem na maksymalizację zysku i wydajności, a nie jakości jaj.

Czy kolor i kształt żółtka jaja świadczy o jego jakości?

Kolor żółtka nie zawsze świadczy o jakości produktu. Producenci potrafią zafałszować barwę, podając kurom odpowiednie pasze, ponieważ faktem jest, że kury z wolnego wybiegu żywiące się roślinnością bogatą w karotenoidy znoszą jaja o ciemniejszym, bardziej wyrazistym kolorze żółtka.

Jak można poznać nieświeże jajko? Czy wystarczy je powąchać?

Oczywiście nieświeże jajo najłatwiej poznać po zapachu, ale nie tylko. Wiele osób nieświeże jajka kojarzy z mętnym białkiem, a to wbrew pozorom jest nieprawdą. Im bardziej mętne białko, tym jajko świeższe. Z czasem robi się ono bardziej przejrzyste. Żółtko jaja nieświeżego zaś jest mętne, rzadkie, mało wiążące się z białkiem. Jakość jaj możemy ocenić także przed jego rozbiciem. W tym celu powinniśmy zanurzyć je w wodzie. Nieświeże jajo będzie pływało lub lekko unosiło się pod powierzchnią, świeże natomiast utonie.

Jeżeli zapomnimy o tym, by sprawdzić jajo przed użyciem i już je ugotujemy, warto spojrzeć, gdzie znajdzie się żółtko. Powinno być na samym środku białka, równomiernie nim otoczone. Kiedy jajo jest nieświeże, wówczas będzie znajdowało się przy samej skorupce. Jaja są produktami, które dość długo utrzymują świeżość i to bez żadnych środków konserwujących. Jednak zgodnie z europejskimi normami nie powinny mieć więcej niż 28 dni.

Czy oprócz kurzych jaj warto włączyć do diety te pochodzące od innych ptaków?

Moim zdaniem warto sięgać również po inne rodzaje jaj, np. przepiórcze, które uznaje się za zdrowsze ze względu na niższą zawartość tłuszczu i cholesterolu, a ich białko nie wykazuje właściwości uczulających. Są także mniej kaloryczne od jaj kurzych i bardziej trwałe. Niedużą ilością cholesterolu charakteryzują się także żółtka jaj perliczych.

 

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze