Dobra wiadomość dla kawoszy: kawa nie rujnuje waszego zdrowia!

Według badań przeprowadzonych przez TNS OBOP prawie 75% Polaków przyznaje się do regularnego picia małej czarnej. 27% spośród nas pije kawę, aby się zregenerować, 23% dla relaksu, 18% dla smaku, a jedynie 10% po to, aby się obudzić. Wielokrotnie prowadzone badania poddawały pod wątpliwość wpływ tego czarnego napoju na zdrowie. Jednak najnowsze badanie, które zostało zamieszczone w International Journal of Epidemiology rozwiewa wszelkie wątpliwości: picie kawy nie wpływa na zwiększenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak np. cukrzycy typu 2 czy otyłości.

Cała prawda o kawie – zobacz, czy powinieneś ją pić
Cała prawda o kawie – zobacz, czy powinieneś ją pić [8 zdjęć]

Kawa wywiera wielokierunkowy wpływ na organizm ludzki. Z jednej strony zawiera w składzie substancje...

zobacz galerię

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

1. Kawoholizm mamy w genach

(Grafika / Shutterstock)

Na potrzeby badań duńscy naukowcy wzięli pod lupę kod genetyczny 93 tysięcy osób i stwierdzili, że ci z nich, których geny warunkowały ich potrzebę picia kawy, w żadnym stopniu nie byli bardziej narażeni na rozwój cukrzycy lub otyłości niż ci, którzy nie byli detereminowani do picia kawy. W jaki sposób naukowcy doszli do takiego wniosku? Jedni z nas posiadają geny, które odpowiadają za potrzebę picia kawy i ci spośród nas piją jej więcej. Inni takich genów nie posiadają, dlatego piją dużo mniej kawy. Naukowcy przeanalizowali stan zdrowia jednej i drugiej grupy i na tej podstawie stwierdzili, że ilość pitej kawy w żaden sposób nie ma wpływu na rozwój chorób cywilizacyjnych.

2. Prozdrowotna mała czarna

To dobra wiadomość dla milionów Polaków i miliardów osób na całym świecie. Inne badania prowadzone na całym świecie wskazują na to, że kawa nie tylko nie wpływa negatywnie, ale wręcz może poprawić zdrowie każdego kawosza. Badania opublikowane w czasopiśmie Circulation: Heart Failure wykazały, że umiarkowane picie kawy wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca, takich jak np. niewydolność. Z kolei brytyjscy naukowcy dowiedli, że wypicie kawy przynajmniej na godzinę przed planowanymi ćwiczeniami fizycznymi znacznie poprawia wytrzymałość człowieka. Prozdrowotny wpływ kawy na organizm dotyczy także chorób układu pokarmowego. Dowiedziono, że u osób, które regularnie piją kawę, ryzyko rozwoju raka wątroby jest nawet o 40% mniejsze niż u tych, którzy za kawą nie przepadają.

Jednak prozdrowotne właściwości kawa zachowuje tylko wtedy, gdy nie jest uzupełniana słodzikami ani tłustym mlekiem. Dlatego zamiast po latte czy cappuccino, lepiej sięgnąć po gorzką małą czarną. Warto też pamiętać o odpowiedniej jej ilości: według dietetyków optymalną dawką są dwie filiżanki kawy dziennie.

Źródło: medicalnewstoday.com

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!