Działa przeciwzapalnie. Koniecznie pij ją z jednym dodatkiem
Kawę warto pić nie tylko dla jej wyjątkowego smaku. Ma też wiele zdrowotnych korzyści, których - gdy dodamy do niej mleko - może być jeszcze więcej. Sekret tkwi w połączeniu przeciwutleniaczy z białkiem. Co możemy zyskać?
1. Najlepsze połączenie
Polifenole to związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, niezwykle cennych dla zdrowia. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwcukrzycowo i przeciwalergicznie. Z kolei aminokwasy to podstawowy budulec białek.
Co daje ich połączenie? Odpowiedź znaleźli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Duńscy naukowcy obserwowali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami i doszli do zaskakujących wniosków.
Wyniki ich badań opublikowano niedawno na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
- W badaniu wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, to jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych jest wzmocnione – tłumaczy prof. Marianne Nissen Lund, która kierowała badaniami.
W celu zbadania tego połączenia naukowcy wykorzystali model sztucznego stanu zapalnego w komórkach odpornościowych. Zaobserwowali, że pod wpływem kombinacji polifenoli i aminokwasów komórki były dwa razy bardziej skuteczne w zwalczaniu stanów zapalnych niż te, do których dodano tylko polifenole.
2. Kawa z mlekiem działa przeciwzapalnie
Jak zapowiadają autorzy badania, następnym krokiem będzie zbadanie skutków połączenia polifenoli i białek na zwierzętach.
Wcześniejsze badania duńskich naukowców wykazały, że polifenole wiążą się z białkami w produktach mięsnych, a także mleku i piwie. Okazuje się, że dotyczy to także innego popularnego produktu.
- Wynik naszych badań pokazuje, że reakcja między polifenolami a białkami zachodzi również w kawie z dodatkiem mleka – zaznacza prof. Marianne Nissen Lund.
- Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie przyswajać dużych ilości polifenoli, wielu naukowców bada obecnie, jak zamknąć polifenole w strukturach białkowych, aby poprawić ich wchłanianie w organizmie – dodaje badaczka.
Wyjaśniła też, że chodzi o wzmocnienie przeciwzapalnego działania polifenoli.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.