Trwa ładowanie...

Działa przeciwzapalnie. Koniecznie pij ją z jednym dodatkiem

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 27.05.2023 08:59
Kawa z mlekiem może działać przeciwzapalnie
Kawa z mlekiem może działać przeciwzapalnie (Getty Images)

Kawę warto pić nie tylko dla jej wyjątkowego smaku. Ma też wiele zdrowotnych korzyści, których - gdy dodamy do niej mleko - może być jeszcze więcej. Sekret tkwi w połączeniu przeciwutleniaczy z białkiem. Co możemy zyskać?

spis treści

1. Najlepsze połączenie

Polifenole to związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, niezwykle cennych dla zdrowia. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwcukrzycowo i przeciwalergicznie. Z kolei aminokwasy to podstawowy budulec białek.

Co daje ich połączenie? Odpowiedź znaleźli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Zobacz film: "Wysoki poziom trójglicerydów"
Kawa z mlekiem może przynieśc zaskakujące korzyści
Kawa z mlekiem może przynieśc zaskakujące korzyści (Getty Images)

Duńscy naukowcy obserwowali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami i doszli do zaskakujących wniosków.

Wyniki ich badań opublikowano niedawno na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

- W badaniu wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, to jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych jest wzmocnione – tłumaczy prof. Marianne Nissen Lund, która kierowała badaniami.

W celu zbadania tego połączenia naukowcy wykorzystali model sztucznego stanu zapalnego w komórkach odpornościowych. Zaobserwowali, że pod wpływem kombinacji polifenoli i aminokwasów komórki były dwa razy bardziej skuteczne w zwalczaniu stanów zapalnych niż te, do których dodano tylko polifenole.

2. Kawa z mlekiem działa przeciwzapalnie

Jak zapowiadają autorzy badania, następnym krokiem będzie zbadanie skutków połączenia polifenoli i białek na zwierzętach.

Wcześniejsze badania duńskich naukowców wykazały, że polifenole wiążą się z białkami w produktach mięsnych, a także mleku i piwie. Okazuje się, że dotyczy to także innego popularnego produktu.

- Wynik naszych badań pokazuje, że reakcja między polifenolami a białkami zachodzi również w kawie z dodatkiem mleka – zaznacza prof. Marianne Nissen Lund.

- Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie przyswajać dużych ilości polifenoli, wielu naukowców bada obecnie, jak zamknąć polifenole w strukturach białkowych, aby poprawić ich wchłanianie w organizmie – dodaje badaczka.

Wyjaśniła też, że chodzi o wzmocnienie przeciwzapalnego działania polifenoli.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze