Gdy jej brakuje, drętwieją nam dłonie i stopy. Ważna rola witaminy B5
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, ma wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Jej niedobór powoduje przykre konsekwencje zdrowotne – m.in. drętwienie i mrowienie dłoni oraz stóp, zmęczenie i stany zapalne skóry. Co powinniśmy jeść, by uzupełnić deficyty witaminy B5?
Rola witaminy B5
Kwas pantotenowy dba o prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego, uczestniczy w procesie budowy komórek i produkcji hormonów nadnercza. Jest potrzebny do wytwarzania przeciwciał i do funkcjonowania układu immunologicznego. Poza tym umożliwia przetwarzanie witamin przez organizm, wspiera zamianę tłuszczy, węglowodanów i białek na energię. Istotną rolę odgrywa również w syntezie koenzymu A.
Witamina B5 odpowiada też za wygląd włosów i skóry, przeciwdziała skutkom ubocznym wynikającym ze stosowania antybiotyków. Posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
Objawy niedoboru witaminy B5
Niedobór tej witaminy może wiązać się z szeregiem niepokojących objawów, które często pomylić można z innymi dolegliwościami. Do najczęściej pojawiających się objawów niedoboru witaminy B5 należą:
- problemy ze skórą, zapalenia skóry,
- uciążliwe uczucie pieczenia,
- zaburzenia składu krwi,
- problemy z koordynacją ruchową,
- niepokój, lęk,
- utrata apetytu, niestrawność,
- osłabienie, zmęczenie,
- przyspieszone bicie serca,
- obniżona odporność,
- drętwienie i mrowienie dłoni oraz stóp.
Co powinniśmy jeść, by uzupełnić braki tej witaminy?
Produkty bogate w witaminę B5
Drożdże
Drożdże, w szczególności drożdże piwne, stanowią doskonałe, naturalne źródło witamin z grupy B, w tym witaminy B5. W 100 gramach drożdży piwnych w proszku znajduje się około o 10–14 mg kwasu pantotenowego. Drożdże mają pozytywny wpływ na organizm - m.in. wspierają układ nerwowy i odporność organizmu, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, regulują trawienie i metabolizm.
Mięso
Doskonałym źródłem witaminy B5 jest mięso, zwłaszcza wątróbka drobiowa, cielęca i wieprzowa. Pod względem zawartości tej cennej witaminy króluje wątróbka drobiowa, a tuż za nią plasuje się wątróbka wieprzowa i cielęca. Witaminy tej dostarczą też inne fragmenty mięsa drobiowego, wieprzowego i cielęcego - są równie zasobne w kwas pantotenowy. Mięso to także świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, stanowiącego budulec masy mięśniowej.
Jajka
Bogate w witaminę B5 są również jajka, które zawierają szereg innych witamin - A, D, E, K, B12 i B2. W jajku znajdują się wartościowe składniki mineralne, jak fosfor, żelazo i selen. Dostarczają pełnowartościowego białka, wspierającego budowę mięśni, przyspieszającego regenerację i zapewniającego uczucie sytości na dłuższy czas.
Otręby pszenne
Dbając o uzupełnianie witaminy B5 w organizmie, warto wprowadzić do swojego menu otręby pszenne. Oprócz tego, że są smaczne, pożywne i bogate w błonnik wspierający trawienie, zawierają spore ilości B5. Co więcej, mają one właściwości obniżające poziom cholesterolu i kontrolowania poziomu cukru we krwi.
Orzechy ziemne
Orzechy ziemne mają doskonałe wartości odżywcze - przede wszystkim są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dostarczają błonnika, białka i wielu witamin - w tym spore ilości witaminy B5. Orzechy ziemne skrywają w swoim wnętrzu również takie minerały, jak: magnez, żelazo, potas, wapń, miedź, fosfor, selen i cynk.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe wyróżniają się sporą zawartością witaminy B5. Mają również sporo białka, błonnika, wapnia, potasu i magnezu. Dzięki znajdującej się w nich witaminie E pozytywnie wpływają na urodę i dodają sił witalnych. Orzechy te wspierają krzepnięcie krwi, działają antyoksydacyjnie, niwelują wolne rodniki, obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi oraz opóźniają proces starzenia się organizmu.
Brokuły
W brokułach znajduje się spora dawka kwasu pantotenowego, a także innych cennych witamin: K, A oraz C. To pięknie zielone warzywo zawiera również błonnik, kwas foliowy oraz liczne minerały - żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, sód, potas i cynk. Można w nich znaleźć też inne, cenne substancje - luteinę i sulforafan (przeciwutleniacz), zapobiegający tworzeniu się rakowych mutacji DNA.
Awokado
Wartościowym źródłem witaminy B5 jest awokado, bogate jest ono również w witaminę C i E oraz kwas foliowy. Awokado dostarcza wysokiej jakości tłuszczy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Grzyby
Grzyby są bogate w witaminy z grupy B, w tym szczególnie w witaminę B5. Zawierają także beta-glukany o działaniu wspierającym funkcjonowanie układu odpornościowego, są źródłem roślinnego białka, poprawiają koncentrację, nastrój i zwiększają poziom energii.
Warzywa liściaste
Dostarczenie witaminy B5 we właściwej ilości ułatwi spożywanie zielonych warzyw liściastych. Poza kwasem pantotenowym, zawierają one witaminę A, C i K, kwas foliowy i minerały: magnez, żelazo, wapń i potas. Poza tym warzywa liściaste są niskokaloryczne, bogate w błonnik (istotny dla prawidłowej perystaltyki jelit) i zasobne w substancje bioaktywne - wpływające na obniżenie „złego" cholesterolu (LDL).
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.