Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

W ogrodzie każdego miłośnika prozdrowotnych roślin z pewnością znajduje się głóg. Nie dość, że pięknie wygląda zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje, to ma także szereg zdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu. Niegdyś symbol miłości i zdrowia, teraz nieco zapomniany, głóg znów powinien wrócić na nasze stoły, ponieważ wpływa na pracę jednego z najważniejszych organów naszego organizmu – serca.

Głóg - charakterystyka

Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu zachwyca wyglądem oraz zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Nie wymaga specjalnej pielęgnacji i uprawy, dlatego porasta nie tylko przydomowe ogródki, ale także lasy oraz przydrożne pola. W Polsce rosną dwa rodzaje głogu: jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Bardziej popularna jest odmiana dwuszyjkowa, której owoce przypominają małe czerwone jabłuszka, w środku których znajdziemy dwie lub trzy pestki. Owoce odmiany jednoszyjkowej są podłużne czerwone lub brązowe. Owoce obu odmian gotowe są do zbioru jesienią, kiedy osiągną właściwą dojrzałość, ale nie będą jeszcze zbyt miękkie. Z kolei kwiatostany są gotowe do zbioru na przełomie maja i czerwca.

Polecane wideo:

Głóg - skład

Bogate w witaminy i składniki odżywcze są nie tylko owoce głogu, ale także kwiaty i liście tej rośliny. Kwiaty są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz soli mineralnych. W głogu znajdziemy też mnóstwo witaminy PP oraz cennych flawonoidów, charakteryzujących się działaniem przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. Głóg zawiera także spore ilości błonnika i olejków eterycznych.

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce

W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią świeże zioła. To one sprawią, że nasze danie stanie...

Głóg - właściwości zdrowotne

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, głóg odgrywa ważną rolę we wspieraniu odporności organizmu. Witamina C to cenny składnik, który pomaga w walce z przeziębieniem i grypą zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności. Witamina PP wpływa z kolei na właściwe działanie układu pokarmowego. Nie tylko pomaga w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów, ale także dba o piękny i młody wygląd skóry. Zawartość olejków eterycznych działa uspokajająco i pomaga odprężyć się po stresującym dniu i dużym wysiłku. Głóg dba także o układ pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika daje możliwość pozbycia się uporczywych zaparć i poprawia perystaltykę jelit.

Jednak najważniejsze działanie prozdrowotne głóg zawdzięcza flawonoidom, takim jak witeksyna, apigenina, orientyna i izowiteksyna. Składniki te gwarantują działanie rozkurczające, dlatego sprawdzą się u kobiet cierpiących na dokuczliwe bóle menstruacyjne. Zawarte w głogu flawonoidy najkorzystniej wpływają jednak na układ krążenia. Rozkurczają naczynia krwionośne, w tym naczynia wieńcowe, które dzięki temu doprowadzają więcej utlenionej krwi do serca, dzięki temu ilość skurczów się zwiększa, a serce pracuje wydajniej. Flawonoidy wpływają też na naczynia krwionośne znajdujące się w mózgu. Dotleniają go i sprawiają, że lepiej pracuje. Warto więc sięgnąć po głóg w czasie wytężonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Co ważne, preparaty z głogiem są dostępne bez recepty i nie wykazują ubocznych skutków ich stosowania.

Głóg - zastosowanie

Ani kwiaty, ani owoce głogu nie powinny być spożywane w formie surowej. Lepiej przygotować z nich napary czy konfitury, których codzienne stosowanie wspomoże pracę serca, pozwoli pozbyć się nerwobóli, usunie kołatanie serca i napady nerwicy. Warto wiedzieć, że decydując się na stosowanie głogu w medycynie naturalnej, warto terapię wspomóc przyjmowaniem magnezu. Wzmocni on działanie głogu, wyreguluje ciśnienie krwi i ochroni naczynia krwionośne. W każdym sklepie zielarskim i w każdej aptece znajdziemy wiele preparatów i suplementów diety, w których główną rolę odgrywa głóg. Jeśli jednak chcemy mieć pewność dotyczącą naturalności przyjmowanych specyfików, to zaopatrzmy się w wysuszone kwiaty i owoce głogu i przygotujmy z nich napary do picia. Aby wspomóc serce, wystarczy 2 łyżeczki suszonych kwiatów głogu zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowany napar należy pić co najmniej 2 razy dziennie.

Wspomagająco w terapii miażdżycy warto przygotować odwar z kwiatów głogu. Dwie łyżeczki suszonych kwiatów zalewamy szklanką wody i gotujmy przez 5 minut. Tak powstały odwar należy podzielić na 5 części i pić w ciągu całego dnia. Aby zrelaksować organizm i przygotować go na sen, warto każdego wieczoru wpijać herbatkę przygotowaną z 2 łyżeczek suszonych owoców głogu zalanych wrzątkiem. Przed wypiciem należy poczekać 20 minut, aż herbata się zaparzy.

Jesienią warto też przygotować konfiturę ze świeżych owoców. Owoce należy wydrylować, zalać gorącą wodą i gotować do momentu, aż staną się miękkie. Po wystudzeniu głóg należy zblendować oraz  dodać cukier do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie odstawić na noc i przełożyć do słoików.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

9 składników, których nie powinnaś jeść

9 składników, których nie powinnaś jeść

, ale chodzi tu o modyfikowaną skrobię kukurydzianą, maltodekstrynę czy olej kukurydziany. Wszystkie te produkty bogate są w kwasy tłuszczowe omega-6 (...) , która dostarcza ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik i minerały, ale...

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Czym jest tak naprawdę glutaminian sodu?

Czym jest tak naprawdę glutaminian sodu? Odtwórz wideo

Czy wiedziałeś, że sam glutaminian to tak naprawdę naturalny składnik, który jest w grzybach, serze parmezanie i innych produktach? Do glutaminianu został dodany sód, który polepsza smak i jest konserwantem. Takie połączenie dodaje się do produktów wysoko...