Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

W ogrodzie każdego miłośnika prozdrowotnych roślin z pewnością znajduje się głóg. Nie dość, że pięknie wygląda zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje, to ma także szereg zdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu. Niegdyś symbol miłości i zdrowia, teraz nieco zapomniany, głóg znów powinien wrócić na nasze stoły, ponieważ wpływa na pracę jednego z najważniejszych organów naszego organizmu – serca.

Zobacz film: "Właściwości prozdrowotne jujuby pospolitej"

spis treści

1. Głóg - charakterystyka

Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu zachwyca wyglądem oraz zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Ze względu na posiadane ciernie, głóg potocznie nazywany jest kolidupą. Nie wymaga specjalnej pielęgnacji i uprawy, dlatego porasta nie tylko przydomowe ogródki, ale także lasy oraz przydrożne pola. W Polsce rosną dwa rodzaje głogu: głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy.

Bardziej popularna jest odmiana dwuszyjkowa, której owoce przypominają małe czerwone jabłuszka, w środku których znajdziemy dwie lub trzy pestki. Owoce odmiany jednoszyjkowej są podłużne, najczęściej czerwone lub brązowe. Owoce obu odmian gotowe są do zbioru jesienią, kiedy osiągną właściwą dojrzałość, ale nie będą jeszcze zbyt miękkie. Z kolei kwiatostany są gotowe do zbioru na przełomie maja i czerwca.

Warto w tym miejscu zazanaczyć, że właściwości zdrowotne wykazuje tylko biała lub bladoróżowa odmiana głogu. Dwuszyjkowy głóg szkarłatny pełni funkcję jedynie rośliny ozdobnej, a jego kwiaty i owoce są pozbawione właściwości leczniczych.

2. Głóg - skład

Bogate w witaminy i składniki odżywcze są nie tylko owoce głogu, ale także kwiaty i liście tej rośliny. Kwiaty są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz soli mineralnych. W głogu znajdziemy też mnóstwo witaminy B3 oraz cennych flawonoidów, charakteryzujących się działaniem przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. Głóg zawiera także spore ilości błonnika i olejków eterycznych.

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce
13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce [13 zdjęć]

W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią...

zobacz galerię

3. Głóg - właściwości zdrowotne

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, głóg odgrywa ważną rolę we wspieraniu odporności organizmu. Witamina C to cenny składnik, który pomaga w walce z grypą i przeziębieniem zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności. Witamina PP wpływa z kolei na właściwe działanie układu pokarmowego. Nie tylko pomaga w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów, ale także dba o piękny i młody wygląd skóry.

Zawartość olejków eterycznych w głogu działa uspokajająco i pomaga odprężyć się po stresującym dniu i dużym wysiłku. Głóg dba także o układ pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika daje możliwość pozbycia się uporczywych zaparć i poprawia perystaltykę jelit.

Jednak najważniejsze działanie prozdrowotne głóg zawdzięcza flawonoidom, takim jak witeksyna, apigenina, orientyna i izowiteksyna. Składniki te gwarantują działanie rozkurczające, dlatego sprawdzą się u kobiet cierpiących na dokuczliwe bóle menstruacyjne. Zawarte w głogu flawonoidy najkorzystniej wpływają jednak na układ krążenia. Rozkurczają naczynia krwionośne, w tym naczynia wieńcowe, które dzięki temu doprowadzają więcej utlenionej krwi do serca, dzięki temu ilość skurczów się zwiększa, a serce pracuje wydajniej.

Flawonoidy wpływają też na naczynia krwionośne znajdujące się w mózgu. Dotleniają go i sprawiają, że lepiej pracuje. Warto więc sięgnąć po głóg w czasie wytężonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Co ważne, preparaty z głogiem są dostępne bez recepty i nie wykazuje się ubocznych skutków ich stosowania.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Głóg - zastosowanie

Ani owoce, ani kwiaty głogu nie powinny być spożywane w formie surowej. Lepiej przygotować z nich napary czy konfitury, których codzienne stosowanie wspomoże pracę serca, pozwoli pozbyć się nerwobóli, usunie kołatanie serca i napady nerwicy. Warto wiedzieć, że decydując się na stosowanie głogu w medycynie naturalnej, warto terapię wspomóc przyjmowaniem magnezu. Wzmocni on działanie głogu, wyreguluje ciśnienie krwi i ochroni naczynia krwionośne. Warto zaznaczyć, że podczas stosowania głogu szczególnie uważać powinny osoby z niskim ciśnieniem tętniczym.

W każdym sklepie zielarskim i w każdej aptece znajdziemy wiele preparatów i suplementów diety, w których główną rolę odgrywa głóg. Zazwyczaj są to preparaty, które mają obniżyć ciśnienie, a także leki wspomagające pracę serca. Głóg może również wchodzić w skład środków uspokajających, środków działających przeciwko miażdżycy, preparatów stosowanych przy zaburzeniach gospodarki lipidowej oraz mieszanek witaminowych, mających na celu ogólne wzmocnienie organizmu. Głóg można spotkać również w składzie środków stosowanych przy urazach lub obrzękach.

Jeśli jednak chcemy mieć pewność dotyczącą naturalności przyjmowanych specyfików, to zaopatrzmy się w wysuszone kwiaty i owoce głogu i przygotujmy z nich napary do picia. Aby wspomóc serce, wystarczy 2 łyżeczki suszonych kwiatów głogu zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowany napar należy pić co najmniej 2 razy dziennie.

Wspomagająco w terapii miażdżycy warto przygotować odwar z kwiatów głogu. Dwie łyżeczki suszonych kwiatów zalewamy szklanką wody i gotujmy przez 5 minut. Tak powstały odwar należy podzielić na 5 części i pić w ciągu całego dnia. Aby zrelaksować organizm i przygotować go na sen, warto każdego wieczoru wpijać herbatkę przygotowaną z 2 łyżeczek suszonych owoców głogu zalanych wrzątkiem. Przed wypiciem należy poczekać 20 minut, aż herbata się zaparzy.

Jesienią warto też przygotować konfiturę ze świeżych owoców. Owoce należy wydrylować, zalać gorącą wodą i gotować do momentu, aż staną się miękkie. Po wystudzeniu głóg należy zblendować oraz dodać cukier do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie odstawić na noc i przełożyć do słoików.

Z głogu można też przygotować wino domowej roboty i nalewki. Przy przygotowywaniu wina z głogu należy wykazać się cierpliwością, gdyż w zależności od przepisu i zaleceń w nim zawartych, cały proces przygotowania wina może trwać nawet rok. Mniej czasu, bo około pół roku zajmie przygotowanie nalewki z głogu. Alkohole na bazie głogu również wykazują działanie pozytywne dla zdrowia, jednak przy ich spożywaniu niezwykle ważny jest umiar (jak w przypadku każdego innego alkoholu).

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie
Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie (Zdjęcie konfitury z głogu / Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy