Grillowanie potraw

Wielu z nas letni odpoczynek kojarzy się z wieczornym grillowaniem i czasem miło spędzanym z rodziną i przyjaciółmi. W okresie letnim jemy również obiady prosto z grilla, które są nie tylko smaczne, ale także mniej tłuste. Choć grill kojarzy nam się z okresem wakacji, to nie jest to obligatoryjny czas spożywania grillowanych potraw. Obecnie możemy bowiem zakupić grill elektryczny, który pozwoli nam poczuć smak lata nawet w ciemny, zimowy dzień. Potrawy z grilla nie tylko przyjemnie pachną i dobrze smakują, ale również dostarczają o wiele mniej kalorii niż potrawy smażone na patelni.

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Jak grillować?

Niezależnie od tego, czy korzystasz z węgla naturalnego czy też z grilla gazowego, oto lista środków ostrożności, których powinieneś/-aś przestrzegać.
 Grill powinien znajdować się z dala od budynków oraz drzew. Nigdy nie grilluj wewnątrz domu, nawet w otwartym garażu. 
Zadbaj o czystość swojego grilla i sprawdź, czy nie ma w nim żadnych pęknięć lub dziur. 
Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.


Jak urozmaicić smak mięsa, grillując tradycyjnym sposobem? Jeśli chcesz, aby mięso miało wyrazisty smak i pięknie pachniało, użyj drewna czereśniowego. Możesz również dodać do paleniska kilka gałązek aromatycznych ziół.

  • Kiedy kłaść mięso na ruszcie?

Zasada odnosząca się do tego, w którym momencie rozpocząć grillowanie, jest podobna jak w przypadku smażenia czy gotowania. Ruszt musi być rozgrzany, orientacyjny czas to około 45 minut od rozpalenia grilla.

  • Jak nadać mięsu niepowtarzalny smak?

Słowo klucz to marynata. Przygotuj marynatę na bazie oliwy z oliwek, zmieszaj ją z ziołami oraz przyprawami, dodaj ząbek czosnku i gotowe! Podczas grillowania nacieraj mięso tym aromatycznym sosem. Smak mięsa można również wydobyć, polewając je w czasie grillowania piwem. Szczególnie dobrze smakuje kurczak z grilla.

  • Jak przyspieszyć czas spożycia?

Jeżeli grillujesz mięso, postaraj się, aby było cienko pokrojone, w ten sposób będzie szybciej pieczone. Podczas grillowania obracaj mięso z jednej na drugą stronę, aby któraś z nich za bardzo się nie przypiekła. Bardzo pomocne w pieczeniu mięsa na grillu są metalowe tacki. Mięso na ruszcie może się zabrudzić czy bardziej przypiec – tacki chronią je przed bezpośrednim działaniem ognia.

Grillować można:

Akcesoria do grillowania

  • Tacki aluminiowe na mięso i warzywa.
  • Spryskiwacz z wodą.
  • Patyczki do szaszłyków.
  • Marynata.
  • Musztarda i ketchup.
  • Zioła i przyprawy.
  • Brykiet.
  • Węgiel drzewny.
  • Rozpałka.

Przed rozpoczęciem pieczenia mięsa na grillu trzeba poczekać na rozpalenie się węgla drzewnego i odpowiednią temperaturę. Nigdy nie wolno polewać węgla benzyną w celu szybszego rozpalenia grilla. Chodzi tu zarówno o środki ostrożności, jak i o zapach, który może przeniknąć na grillowane potrawy podczas pieczenia. Zresztą, w sklepach dostępne są specjalne rozpałki, które należy umieścić pod węglem drzewnym. Szybko „łapią” temperaturę i rozpalenie grilla jest łatwiejsze. Jeżeli posiadasz elektrycznego grilla do użytku domowego, to możesz zafundować sobie odtłuszczony, zdrowy i smaczny obiad. Jeżeli zaś wolisz tradycyjne grillowanie, powyższe rady mogą okazać się godne uwagi.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...

Techniki gotowania

Jak odchudzić wielkanocne menu?

Jak odchudzić wielkanocne menu?

tradycyjnego z podrobami (plaster może dostarczać 150 kalorii i prawie 10-12 gramów tłuszczu). Możemy przygotować mięso, wybierając zdrowsze techniki obróbki (...) termicznej, czyli: pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym bez...