Grillowanie potraw

Wielu z nas letni odpoczynek kojarzy się z wieczornym grillowaniem i czasem miło spędzanym z rodziną i przyjaciółmi. W okresie letnim jemy również obiady prosto z grilla, które są nie tylko smaczne, ale także mniej tłuste. Choć grill kojarzy nam się z okresem wakacji, to nie jest to obligatoryjny czas spożywania grillowanych potraw. Obecnie możemy bowiem zakupić grill elektryczny, który pozwoli nam poczuć smak lata nawet w ciemny, zimowy dzień. Potrawy z grilla nie tylko przyjemnie pachną i dobrze smakują, ale również dostarczają o wiele mniej kalorii niż potrawy smażone na patelni.

1. Jak grillować?

Niezależnie od tego, czy korzystasz z węgla naturalnego czy też z grilla gazowego, oto lista środków ostrożności, których powinieneś/-aś przestrzegać.
 Grill powinien znajdować się z dala od budynków oraz drzew. Nigdy nie grilluj wewnątrz domu, nawet w otwartym garażu. 
Zadbaj o czystość swojego grilla i sprawdź, czy nie ma w nim żadnych pęknięć lub dziur. 
Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.


Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Jak urozmaicić smak mięsa, grillując tradycyjnym sposobem? Jeśli chcesz, aby mięso miało wyrazisty smak i pięknie pachniało, użyj drewna czereśniowego. Możesz również dodać do paleniska kilka gałązek aromatycznych ziół.

  • Kiedy kłaść mięso na ruszcie?

Zasada odnosząca się do tego, w którym momencie rozpocząć grillowanie, jest podobna jak w przypadku smażenia czy gotowania. Ruszt musi być rozgrzany, orientacyjny czas to około 45 minut od rozpalenia grilla.

  • Jak nadać mięsu niepowtarzalny smak?

Słowo klucz to marynata. Przygotuj marynatę na bazie oliwy z oliwek, zmieszaj ją z ziołami oraz przyprawami, dodaj ząbek czosnku i gotowe! Podczas grillowania nacieraj mięso tym aromatycznym sosem. Smak mięsa można również wydobyć, polewając je w czasie grillowania piwem. Szczególnie dobrze smakuje kurczak z grilla.

  • Jak przyspieszyć czas spożycia?

Jeżeli grillujesz mięso, postaraj się, aby było cienko pokrojone, w ten sposób będzie szybciej pieczone. Podczas grillowania obracaj mięso z jednej na drugą stronę, aby któraś z nich za bardzo się nie przypiekła. Bardzo pomocne w pieczeniu mięsa na grillu są metalowe tacki. Mięso na ruszcie może się zabrudzić czy bardziej przypiec – tacki chronią je przed bezpośrednim działaniem ognia.

Grillować można:

2. Akcesoria do grillowania

  • Tacki aluminiowe na mięso i warzywa.
  • Spryskiwacz z wodą.
  • Patyczki do szaszłyków.
  • Marynata.
  • Musztarda i ketchup.
  • Zioła i przyprawy.
  • Brykiet.
  • Węgiel drzewny.
  • Rozpałka.

Przed rozpoczęciem pieczenia mięsa na grillu trzeba poczekać na rozpalenie się węgla drzewnego i odpowiednią temperaturę. Nigdy nie wolno polewać węgla benzyną w celu szybszego rozpalenia grilla. Chodzi tu zarówno o środki ostrożności, jak i o zapach, który może przeniknąć na grillowane potrawy podczas pieczenia. Zresztą, w sklepach dostępne są specjalne rozpałki, które należy umieścić pod węglem drzewnym. Szybko „łapią” temperaturę i rozpalenie grilla jest łatwiejsze. Jeżeli posiadasz elektrycznego grilla do użytku domowego, to możesz zafundować sobie odtłuszczony, zdrowy i smaczny obiad. Jeżeli zaś wolisz tradycyjne grillowanie, powyższe rady mogą okazać się godne uwagi.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!