Grillowanie potraw

spis treści
rozwiń

Wielu z nas letni odpoczynek kojarzy się z wieczornym grillowaniem i czasem miło spędzanym z rodziną i przyjaciółmi. W okresie letnim jemy również obiady prosto z grilla, które są nie tylko smaczne, ale także mniej tłuste. Choć grill kojarzy nam się z okresem wakacji, to nie jest to obligatoryjny czas spożywania grillowanych potraw. Obecnie możemy bowiem zakupić grill elektryczny, który pozwoli nam poczuć smak lata nawet w ciemny, zimowy dzień. Potrawy z grilla nie tylko przyjemnie pachną i dobrze smakują, ale również dostarczają o wiele mniej kalorii niż potrawy smażone na patelni.

1. Jak grillować?

Niezależnie od tego, czy korzystasz z węgla naturalnego czy też z grilla gazowego, oto lista środków ostrożności, których powinieneś/-aś przestrzegać.
 Grill powinien znajdować się z dala od budynków oraz drzew. Nigdy nie grilluj wewnątrz domu, nawet w otwartym garażu. 
Zadbaj o czystość swojego grilla i sprawdź, czy nie ma w nim żadnych pęknięć lub dziur. 
Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.


Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jak urozmaicić smak mięsa, grillując tradycyjnym sposobem? Jeśli chcesz, aby mięso miało wyrazisty smak i pięknie pachniało, użyj drewna czereśniowego. Możesz również dodać do paleniska kilka gałązek aromatycznych ziół.

  • Kiedy kłaść mięso na ruszcie?

Zasada odnosząca się do tego, w którym momencie rozpocząć grillowanie, jest podobna jak w przypadku smażenia czy gotowania. Ruszt musi być rozgrzany, orientacyjny czas to około 45 minut od rozpalenia grilla.

  • Jak nadać mięsu niepowtarzalny smak?

Słowo klucz to marynata. Przygotuj marynatę na bazie oliwy z oliwek, zmieszaj ją z ziołami oraz przyprawami, dodaj ząbek czosnku i gotowe! Podczas grillowania nacieraj mięso tym aromatycznym sosem. Smak mięsa można również wydobyć, polewając je w czasie grillowania piwem. Szczególnie dobrze smakuje kurczak z grilla.

  • Jak przyspieszyć czas spożycia?

Jeżeli grillujesz mięso, postaraj się, aby było cienko pokrojone, w ten sposób będzie szybciej pieczone. Podczas grillowania obracaj mięso z jednej na drugą stronę, aby któraś z nich za bardzo się nie przypiekła. Bardzo pomocne w pieczeniu mięsa na grillu są metalowe tacki. Mięso na ruszcie może się zabrudzić czy bardziej przypiec – tacki chronią je przed bezpośrednim działaniem ognia.

Grillować można:

2. Akcesoria do grillowania

  • Tacki aluminiowe na mięso i warzywa.
  • Spryskiwacz z wodą.
  • Patyczki do szaszłyków.
  • Marynata.
  • Musztarda i ketchup.
  • Zioła i przyprawy.
  • Brykiet.
  • Węgiel drzewny.
  • Rozpałka.

Przed rozpoczęciem pieczenia mięsa na grillu trzeba poczekać na rozpalenie się węgla drzewnego i odpowiednią temperaturę. Nigdy nie wolno polewać węgla benzyną w celu szybszego rozpalenia grilla. Chodzi tu zarówno o środki ostrożności, jak i o zapach, który może przeniknąć na grillowane potrawy podczas pieczenia. Zresztą, w sklepach dostępne są specjalne rozpałki, które należy umieścić pod węglem drzewnym. Szybko „łapią” temperaturę i rozpalenie grilla jest łatwiejsze. Jeżeli posiadasz elektrycznego grilla do użytku domowego, to możesz zafundować sobie odtłuszczony, zdrowy i smaczny obiad. Jeżeli zaś wolisz tradycyjne grillowanie, powyższe rady mogą okazać się godne uwagi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!