Podczas kupowania tranu koniecznie powinniśmy przeczytać jego etykietę i zwrócić uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA. Im są wyższe, tym jakość tranu lepsza. Dobrym wyborem jest tran w kapsułkach, ponieważ w przeciwieństwie do tego w butelce, nie będzie się utleniał, a poza tym nie trzeba go trzymać w lodówce. Tran w kapsułkach ma dłuższą datę ważności, natomiast ten w butelce należy wypić w ciągu 5-6 tygodni od otwarcia. Powinniśmy tylko pamiętać, aby kapsułki przechowywać w ciemnym miejscu, ponieważ kwas omega-3 szybko ulega rozkładowi pod wpływem słońca (a cenny olej rybi zamknięty jest przecież w mało odpornej na niego przezroczystej kapsułce).
Istotą jest także cena, która często w tym wypadku idzie w parze z jakością. Niższa cena może świadczyć o wykorzystanie gorszego źródła rybiego oleju.