Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Diabetyk - indeks glikemiczny i produkty dla diabetyków. Jakie warzywa i owoce może jeść cukrzyk? Czy może pić mleko?

Avatar placeholder
29.02.2024 17:36
Diabetyk - indeks glikemiczny i produkty dla diabetyków. Jakie warzywa i owoce może jeść cukrzyk? Czy może pić mleko?
Diabetyk - indeks glikemiczny i produkty dla diabetyków. Jakie warzywa i owoce może jeść cukrzyk? Czy może pić mleko? (iStock)

Diabetyk, czyli osoba chora na cukrzycę, powinna kierować się konkretnymi zasadami żywienia. Pomocny w układaniu jadłospisu jest indeks glikemiczny, czyli wskaźnik, który określa, jak bardzo po zjedzeniu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Dzięki niemu diabetyk wie, które owoce, warzywa i inne produkty węglowodanowe może jeść, a które powinien wykluczyć z diety. Sprawdź, jakie produkty są wskazane w diecie diabetyka, a które przeciwwskazane.

spis treści

1. Rodzaje cukrzycy

Diabetyk to osoba, która choruje na cukrzycę. Może być to cukrzyca typu I, która wymaga ciągłego stosowania insuliny.

Jednak najczęściej diagnozuje się cukrzycę typu II (nieisnulinozależną). W początkowym jej okresie pacjent nie musi stosować leków. Pomóc może zastosowanie specjalnej diety.

Cukrzyca może się rozwinąć także u kobiet ciężarnych. Zasady dietetyczne są uzależnione od tych rodzajów cukrzycy.

Zobacz film: "Początkowe objawy cukrzycy"

2. Indeks glikemiczny w diecie diabetyka

W diecie diabetyka bardzo ważny jest indeks glikemiczny, który określa, jak poszczególne produkty spożywcze wpływają na stężenie glukozy we krwi, jak szybko węglowodany (cukry) zawarte w danym produkcie ulegają zamianie na glukozę we krwi po 2-3 godzinach od spożycia posiłku.

Im wyższą wartość IG ma dany produkt, tym bardziej zwiększa się poziom glukozy we krwi po jego zjedzeniu. Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny produktu zależy m.in. od sposobu jego przyrządzenia (np. gotowanie znacząco zwiększa IG produktów)

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje osobom chorym na cukrzycę produkty, których IG wynosi mniej niż 50. Jednak na tej liście znajdują się pewne wyjątki. Dobrym przykładem jest czekolada – swój niski indeks zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczów, ale nie jest produktem, który może być spożywany przez diabetyków.

3. Produkty w diecie diabetyka

Dieta diabetyka powinna uwzględniać wszystkie składniki pokarmowe w ilości dostosownej do typu cukrzycy.

3.1. Węglowodany

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne informuje, że węglowodany w diecie diabetyka powinny pokrywać 45-50 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. To nieduża różnica w stosunku do ilości węglowodanów zalecanej osobom zdrowym (50-60 proc.).

Diabetyk powinien korzystać z wymiennika węglowodanowego (w skrócie oznacza się go 1WW). Wymiennik węglowodanowy jest to taka ilość produktu, którą wyraża się w gramach i zawiera 10 g węglowodanów przyswajanych przez organizm, czyli 10 g czystego cukru.

Ilość wymienników węglowodanów musi być ustalona z lekarzem. Specjalista dokonuje tego na podstawie badania poziomu cukru we krwi, dawki insuliny, którą stosuje chory, wysiłku fizycznego pacjenta i schorzeń towarzyszących cukrzycy.

Posiłki diabetyka powinny być komponowane w taki sposób, aby każdego dnia zawierały taka samą ilość WW. To pomaga zapobiec wahaniom cukru. Produkty dla diabetyków trzeba wymieniać w taki sposób: mleczne na mleczne, warzywa na warzywa.

3.2. Białko

Zawartość białka w diecie diabetyka powinny wynosić 20-30 proc. O właściwej ilości białka decyduje lekarz. U chorych na cukrzycę typu II białko nie powoduje wzrostu glikemii, a u pacjentów z niewyrównaną cukrzycą zapotrzebowanie na białko może być większe.

Białka zwierzęce, które należą do pożądanych produktów dla diabetyków to: cielęcina, wołowina, królik (chodzi o chude mięso), chude wędliny, białko jaj, kefir, jogurt i chudy twaróg. Białko roślinne zalecane diabetykom to fasola, groch, soja, makarony, kasze, ryże.

Diabetyk może pić mleko, np. na śniadanie, ale musi zwrócić uwagę z czym go łączy. Ważne, aby pamiętał, że rano skok glukozy jest największy, dlatego powinien wybierać takie artykuły spożywcze, które nie podniosą go zbyt wysoko. Mleka nie powinno się łączyć z płatkami kukurydzianymi, gdyż szybko podnosi poziom glukozy we krwi.

3.3. Tłuszcze

Tłuszcze mogą pokrywać max. 30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Najlepiej, aby diabetyk sięgał po zdrowe tłuszcze, np. po oliwę z oliwek. W organiczonych ilościach powinien spożywać smalec, masło i śmietanę. Tłuszcze w pokarmach koniecznie muszą być kontrolowane u osób z nadwagą lub otyłością.

3.4. Witaminy

Chorzy na cukrzycę nie wykazują większego zapotrzebowania na witaminy i sole mineralne niż zdrowi ludzie. Jednak zaleca się, aby spożywali produkty bogate w witaminy A, C, E – zapobiegają one miażdżycy, na którą diabetycy są szczególnie narażeni.

3.5. Alkohol

Diabetycy nie powinni pić alkoholu, ponieważ zwiększa on ryzyko wystąpienia hipoglikemii i jest wysokokaloryczny. Jeśli już po niego sięgną, nie powinnu przekraczać ilości 15-20 g czystego alkoholu. Ozancza to, że mogą wypić 100 ml wytrawnego wina, 330 ml piwa i 40 ml brandy.

4. Jakie warzywa i owoce może jeść diabetyk?

Diabetycy mogą jeść warzywa i owoce, ale powinni wiedzieć, które są szczególnie zalecane, a których powinni się wystrzegać. Powinni oni unikać warzyw i owoców zawierających węglowodany proste, gdyż ich indeks glikemiczny wynosi więcej niż 50, a więc:

  • buraków
  • kukurydzy
  • groszku zielonego
  • bananów
  • winogron
  • ananasa oraz ananasa z puszki
  • brzoskwiń z puszki
  • czereśni

Z warzyw wskazane są:

  • brokuły
  • marchew
  • bakłażany

i wszytskie inne, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50.

W ograniczonej ilości można spożywać takie owoce, jak

  • jabłka
  • gruszki
  • maliny
  • śliwki

i wszytskie inne, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50.

5. Produkty zastępujące cukier w diecie diabetyka

Diabetyk powinien unikać zamienników cukru, takich jak np. miód. Zwiera on wiele wartościowych składników, ale stanowi takie samo źródło kalorii, jak cukier. Podobnie jest z cukrem trzcinowym czy brązowym. Jeżeli chce używać specjalnych słodzików, to zawsze powinien stosować się do zaleceń podanych na opakowaniu. Ich maksymalna dawka na dobę wynosi 200 mg.

Chorzy na cukrzycę muszą nosić przy sobie parę kostek cukru na wypadek spadku poziomu glukozy we krwi. Czasem można podnieść poziom glukozy, pijąc soki owocowe lub zjadając batonika - chodzi o spożycie cukru prostego.

Insulinooporność – dieta i wskazówki żywieniowe. Co jeść, jakich produktów unikać?
Insulinooporność – dieta i wskazówki żywieniowe. Co jeść, jakich produktów unikać?

Dieta w insulinooporności jest jednym z kluczowych elementów leczenia. Obok regularnej aktywności fizycznej,

przeczytaj artykuł
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze