Żywność dla diabetyków

Osoby chore na cukrzycę często popełniają błędy dietetyczne. Wiele z nich nie wie, co to indeks glikemiczny, czy można podawać mleko na śniadanie, czy żywność dla diabetyków powinna być niskowęglowodanowa, a także tego, jakie owoce i warzywa można jeść.

Indeks glikemiczny

Chorzy na cukrzycę (bez względu na to, czy jest to cukrzyca typu I, czy cukrzyca typu II) powinni wybierać produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Poziom ten mierzony jest po 2-3 godzinach od spożycia posiłku. To właśnie jest indeks glikemiczny (IG). Należy pamiętać, że im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego jakiegoś produktu, tym zwiększa się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu tego pokarmu. Oczywiście IG produktu zależy od jego odporności na trawienie i wchłanianie, a także od sposobu przyrządzenia posiłku i zawartości w nim innych składników odżywczych. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje produkty o indeksie poniżej 50 gramów. Jednak trzeba wiedzieć, że nie zawsze to co rekomendowane jest zdrowe i polecane. Dobrym przykładem jest czekolada – swój niski indeks zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczów, ale nie jest produktem, który może być spożywany przez cukrzyków (muszą ograniczać słodycze i pokarmy wysokotłuszczowe).

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Mleko na śniadanie

Tak. Mleko można pić na śniadanie, ale trzeba zwrócić uwagę z czym go łączymy. Ważne, abyśmy pamiętali, że rano skok glukozy jest największy, dlatego powinniśmy wybierać takie artykuły spożywcze, które nie podniosą go zbyt wysoko. Mleka nie powinniśmy łączyć z płatkami kukurydzianymi na śniadanie, gdyż ten artykuł spożywczy szybko się wchłania i podnosi poziom glukozy we krwi. Ten posiłek możemy podać później, kiedy skok glukozy będzie mniejszy.

Węglowodany

Tak. Produkty dla diabetyków powinny zawierać cukry złożone, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ stanowią główne źródło energii. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne informuje, że zawartość węglowodanów w diecie powinna wynosić 45-50% zapotrzebowania energetycznego. To nie duża różnica w stosunku do ilości węglowodanów zalecanej osobom zdrowym (50-60%). Chorzy na cukrzycę muszą wiedzieć, że są w grupie ryzyka chorób naczyniowo-sercowych i dieta przez nich stosowana nie może być oparta na samych białkach i tłuszczach.

Warzywa i owoce

Tak. Diabetycy powinni jeść warzywa i owoce, ale powinni wiedzieć, które są szczególnie zalecane, a których powinni się wystrzegać. Żywność dla diabetyków nie może składać się z węglowodanów prostych, więc trzeba unikać jedzenia buraków, kukurydzy, groszku zielonego, bananów, winogron, ananasa oraz ananasa z puszki, brzoskwiń z puszki, czereśni, gruszek i picia soków owocowych.

Produkty zastępujące cukier

Nie. Unikaj zamienników cukru. Miód zawiera wiele wartościowych składników, ale stanowi takie samo źródło kalorii jak cukier. Podobnie jest z cukrem trzcinowym czy brązowym. Jeżeli chcemy używać specjalnych słodzików, to zawsze powinniśmy stosować się do zaleceń podanych na opakowaniu. Chorzy na cukrzycę muszą nosić przy sobie parę kostek cukru na wypadek za niskiego poziomu glukozy we krwi. Czasem można podnieść poziom glukozy pijąc soki owocowe lub kolorowe napoje gazowane, chodzi o spożycie cukru prostego. Cukrzykom nie poleca się picia napojów „light”, ponieważ zawierają sztuczne środki słodzące. Po spadku cukru należy spożyć posiłek. Po jednorazowym wyrównaniu poziomu glukozy we krwi, trzeba zjeść posiłek, który dostarczy naszemu organizmowi węglowodanów złożonych.

Komentarze (2)
~ona34
~ona34 ponad rok temu

ciekawy artykuł, ja niestety od roku choruję na cukrzycę i jeszcze nie mogę się do tego wszystkiego przyzwyczaić. Czy są tu osóby, które choroba dopadła po kilkunastu latach życia? Dużo akcesoriów dla diabetyków kupuję na apteko.pl, bo jest taniej niż w mojej aptece w mieście, ale i tak sporo wydaję na moją chorobę, jak sobie z tym radzić?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis
Produkty żywnościowe

Makaron soba - alternatywa dla bezglutenowców

Makaron soba - alternatywa dla bezglutenowców

żywnością bądź w wybranych hipermarketach. Za 300g zapłacimy ok. 6 zł. Dla diabetyków i pełne składników mineralnych Chociaż makaron soba w składzie zawiera (...) . Żywność makrobiotyczna pełna białka...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Owoce odpowiednie dla diabetyków

Owoce odpowiednie dla diabetyków

Owoce nie dla diabetyków? Istnieje błędne mniemanie, że owoce są nieodpowiednie dla diabetyków, gdyż zawierają cukier. Jednak należy zauważyć (...) , co oznacza, że idealnie nadaje się dla diabetyków...

Żywność ekologiczna

Produkty ekologiczne

. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin (...) , stworzono specjalne oznaczenia ekologiczne. Co to jest ekożywność? Żywność...

Ajurweda

Niesamowite właściwości przyprawy garam masala

Niesamowite właściwości przyprawy garam masala

obniża poziom cukru we krwi u diabetyków. Sprawdź również: Żywność dla diabetyków Wzmacnia ogólny stan zdrowia Zawarty w garam masala cynamon (...) naturalnego uzdrawiania jest "ogień trawienny". Według...

Owoce

Lucuma - niezwykły owoc i jego lecznicze właściwości

Lucuma - niezwykły owoc i jego lecznicze właściwości

, jednak do nas dociera częściej w formie granulatu, podobnego do brązowego cukru. Oto pięć powodów, dla których warto sięgnąć po lucumę. Dobry wybór dla diabetyków (...) węglowodanów. Oznacza to, że jest bezpieczna dla diabetyków...

Żywność ekologiczna

Wady i zalety ekożywności

Wady i zalety ekożywności

Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna ma bardzo wiele zalet, jednak ma również wady, co również trzeba wziąć pod uwagę w bilansowaniu diety.

Choroby i dolegliwości

Kancerogenna żywność

Kancerogenna żywność

nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light...

Psychologia w odchudzaniu

Poradnik dla wiecznie odchudzających się

Poradnik dla wiecznie odchudzających się

Diet coaching pomoże ci stracić na wadze bez efektu jo-jo. Zmiana stosunku do jedzenia jest kluczowa dla trwałej utraty zbędnych kilogramów.