2 z 7Dieta dla serca
Zdrowa dieta zmniejsza ryzyko zawału. Jednak nie należy bezmyślnie gonić za modą np. na bezglutenowe czy ketogeniczne potrawy.
Rezygnacja z glutenu jest uzasadniona tylko u osób chorych na celiakię albo cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten.
Nie najlepszym pomysłem jest również dieta paleo. Niedobór warzyw i produktów pełnoziarnistych może niekorzystnie odbić się na poziomie cukru we krwi. Dieta paleo może też powodować wzrost poziomu cholesterolu.
Chociaż wiele osób jako przepis na zdrowe serce wymienia jedzenie ryb, należy wybierać zdrowe gatunki. Niektóre mogą być pełne metali ciężkich i pierwiastków, które szkodzą zdrowiu, jak np. rtęć. Dotyczy to ryb, które długo żyją, jak np. tuńczyk czerwony.
Poleca się ryby bogate w kwasy omega-3, jak łosoś, śledź lub tuńczyk biały.
Zobacz też: Sprawdź, czy nie przeoczyłeś własnego zawału serca