Częste jedzenie frytek a konsekwencje dla zdrowia

Badania na całym świecie skupiają się coraz częściej na ryzyku związanym ze spożywaniem określonej żywności. Ostatnio takim obiektem stały się popularne i lubiane przez wielu frytki.

Zastanawiasz się, czy warto jeść frytki? Obejrzyj nasz film:

Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" miało na celu zbadanie, jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie smażonych ziemniaków. Objęło ono zarówno tradycyjne frytki, smażone ziemniaki w plasterkach, frytki spiralki i o różnych fakturach, placki ziemniaczane, tzw. tater tots (smażone w głębokim tłuszczu panierowane kulki z masy ziemniaczanej z serem cheddar), tzw. łódeczki, jak i frytki bejgijskie.

Naukowcy odkryli, że spożywanie smażonych ziemniaków w jakiejkolwiek postaci przynajmniej dwa razy w tygodniu, może być związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu.

Uczestnikami badania było 4 400 dorosłych osób w wieku od 45 do 79 lat. Ich spożycie ziemniaków w różnej formie było obserwowane przez okres 8 lat. Pod koniec badania zmarło 236 osób.

Zdaniem naukowców spożywanie smażonych ziemniaków przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia niemal dwukrotnie zwiększa ryzyko śmierci. Jednak warto podkreślić, że to nie ziemniaki stanowiły główną przyczynę większego ryzyka zgonu, tylko sposób ich przygotowania. Naukowcy zaznaczają bowiem, że ziemniaki gotowane, pieczone lub puree ziemniaczane nie stanowiły już zagrożenia.

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej, pieczonej czy grillowanej. Nie cieszą...

Niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia są wyłącznie smażone ziemniaki, a im bardziej chrupiące, tym bardziej zabójcze. Naukowcy ostrzegają też, że warzywa w takiej formie nie są w stanie zastąpić codzienniej porcji warzyw, jaką powinniśmy zjadać. Mają również świadomość, że tych ostrzeżeń nie wezmą pod uwagę osoby, które uwielbiają frytki, ale jedzą je okazjonalnie, choć w dużych ilościach.

Należy jednak pamiętać, że jeśli nasza dieta w dużej części opiera się na fast foodach, a frytki często pojawiają się na obiad lub jako dodatek do lunchu, mogą stanowić zagrożenie.

Co stoi za zwiększonym ryzykiem zgonu? Większość frytek zawiera dużo soli i tłuszczu, które mają zły wpływ na stan naszego organizmu. Jest również możliwe, że dorośli, którzy konsekwentnie wybierają frytki jako dodatek do posiłku, mogą dostarczać również mniej substancji odżywczych z jedzeniem.

O tym, że smażenie jest niezdrowe, wiadomo już od dawna. Szkodliwe substancje, które powstają w czasie tego procesu, wpływają również na smak i chrupkość jedzenia, co sprawia, że tak chętnie sięgamy po smażone potrawy.

Pamiętajmy, że smażenie powoduje zmiany zarówno w oleju, jak i smażonych produktach. W czasie smażenia tłuszcz zaczyna się utleniać, a w produktach powstają rakotwórcze furany. Ponadto smażenie jest przyczyną takich chorób jak miażdżyca, czy choroba Alzheimera. Dlatego warto zawsze wybierać inne sposoby przygotowania potraw, a nasze zdrowie i figura zyska, gdy będziemy sięgać po produkty gotowane lub pieczone.

Marta Pawlak, 3 miesiące temu

Źródła zewnętrzne

  • today.com

Zdrowie

Komentarze (11)

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Produkty żywnościowe

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć. Amatorzy intensywnego smaku gałki muszkatołowej (...) powinni zachować umiar. Bezpieczna dla zdrowia ilość to 2-3...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

ryzyko wystąpienia chorób serca, a do tego nie dostarcza organizmowi ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Uważaj na następujące produkty (...) Zakazane produkty Jeżeli te rodzaje produktów często pojawiają się...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

"Złe jedzenie", które jest dla ciebie dobre

"Złe jedzenie", które jest dla ciebie dobre

Żywność "niekorzystna" dla organizmu wcale nie taka zła? Istnieją grupy żywności, które od dawna były klasyfikowane jako bezwartościowe, a (...) nawet podejrzewane o wywieranie niekorzystnego wpływu na stan zdrowia człowieka....

Dieta w depresji

Jedzenie poprawiające nastrój

Jedzenie poprawiające nastrój

Dobry wpływ jedzenia na samopoczucie Samopoczucie można sobie poprawić w różny sposób. Jedzenie jest również doskonałym sposobem - należy tylko wybierać odpowiednie produkty.

Produkty żywnościowe

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

nastrój i energię. Na początek Jedzenie może poprawiać humor poprzez dostarczenie kalorii, zmuszając organizm, by spalał je szybciej, a (...) . niezawierających cukru. Spożywaj świeże owoce i warzywa Jedzenie...

Fast food

Co kryją w sobie gotowe kotlety hamburgerowe?

Co kryją w sobie gotowe kotlety hamburgerowe?

z solidną zawartością" - a co rzeczywiście znajduje się w jego składzie? Wraz z dietetykiem dr Anną Wroną z Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej AVAST (...) : Indykpol, Smacza-bar, Konspol i Yano. Sprawdź koniecznie: Co grozi...

Produkty żywnościowe

Fast food

Fast food

obsługi - nie mamy czasu na to, żeby spokojnie usiąść, zamówić danie, poczekać i zjeść, a fast food doskonale rozwiązuje tę sytuację; ceny jedzenia (...) , w których mogą one spędzić wolny czas, a na...