Trwa ładowanie...

Kardamon – jak smakuje i jak go jeść?

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 27.07.2023 15:39
Kardamon w smaku jest piekący, słodkawy, są w nim nuty pieprzowo-cytrynowe
Kardamon w smaku jest piekący, słodkawy, są w nim nuty pieprzowo-cytrynowe (Adobe Stock)

Kardamon to popularna przyprawa i roślina wywodząca się z południa Indii. Ma nie tylko intrygujący smak i zapach, ale i właściwości prozdrowotne. To naturalny środek na problemy trawienne, przeziębienie i grypę. Wspiera odchudzanie, pomaga na kłopoty z potencją. Jak go używać?

spis treści

1. Co to jest kardamon?

Kardamon to przyprawa o korzennym aromacie, którą pozyskuje się z nasion rośliny Elettaria cardamomum. Ta należy do rodziny imbirowatych. Występuje na Półwyspie Indyjskim, w Indonezji i Chinach. Rośnie dziko w gęstych lasach tropikalnych. Uprawy kardamonu zlokalizowane są również w Ameryce Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej. Roślina zwykle osiąga od 2 do nawet 5 metrów wysokości.

Znane są dwa rodzaje kardamonu. To kardamon zielony, znany jako kardamon prawdziwy, cechujący się silnym korzennym aromatem oraz kardamon czarny, który jest mniej aromatyczny. Ma też większe, ciemnobrązowe strąki. Najbardziej wartościowym gatunkiem jest kardamon malabarski. Inne odmiany rośliny to kardamon majsurski, kardamon nepalski czy kardamon jawajski.

2. Zastosowanie kardamonu

Zobacz film: "Zioła ułatwiające zasypianie"

Kardamon jest wykorzystywany w sztuce kulinarnej, medycynie naturalnej i przemyśle kosmetycznym.

Pozyskiwany z niego olejek kardamonowy jest używany do aromaterapii (odpręża i pobudza). To także składnik kosmetyków o działaniu ujędrniającym i wyszczuplającym, perfum i olejków do masażu.

3. Jak jeść kardamon?

Kardamon, nazywany królową przypraw, wykorzystuje się do celów kulinarnych. Jest cenionym dodatkiem do dań azjatyckich, a zwłaszcza indyjskich. Jak smakuje? W smaku jest piekący, słodkawy, obecne są w nim nuty pieprzowo-cytrynowe. O jego charakterystycznym korzennym aromacie decydują nasiona zawierające dużą ilość olejków eterycznych. Do celów kulinarnych wykorzystuje się owoce kardamonu.

Przyprawę dodaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można nią przyprawiać ciasta i ciasteczka (pierniki, ciasteczka korzenne), jak i dania mięsne oraz rybne czy warzywne. Kardamon często wykorzystuje się jako aromat do likierów czy kawy.

Kardamon jest dostępny w formie mielonej, w postaci całych strąków (należy je samodzielnie zmielić; strąk jest jadalny) oraz wyłuskanych ziaren. Jest również składnikiem mieszanek przyprawowych, takich jak curry i garam masala.

Kawa z kardamonem – przepis

Przygotowanie kawy z kardamonem jest proste. Można użyć przyprawy zmielonej, ale i nasion kardamonu czy strąków (trzeba je wówczas zmielić na przykład z kawą w młynku).

Kawę z kardamonem można przygotować na dwa sposoby, w zależności od metody parzenia kawy. Jeśli używasz tygielka bądź domowej kawiarki, wymieszaj kawę z kardamonem przed jej zaparzeniem. Jeśli parzysz kawę inaczej, na przykład w ekspresie lub preferujesz kawę rozpuszczalną, kardamon dodaj tuż po przyrządzeniu napoju. Jego smak fantastycznie uzupełnia cynamon.

4. Właściwości kardamonu

Kardamon jest ceniony nie tylko z uwagi na smak i aromat, ale i walory prozdrowotne. Roślina zawiera witaminy (np. witaminy z grupy B) i minerały (wapnia, magnezu, fosfor, potas). Dzięki temu uznawany za remedium na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe: pomaga niwelować nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy. Wspiera także organizm w walce z przeziębieniem i grypą czy infekcją dróg oddechowych.

Ma to związek z tym, że kardamon:

  • działa rozgrzewająco,
  • wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
  • łagodzi kaszel i katar, udrażnia zatkany nos.

Jak stosować kardamon?

Polecana jest zwłaszcza czarna herbata z dodatkiem kardamonu oraz inhalacje z olejkiem kardamonowym.

Roślina pozwala też zwalczyć nieświeży oddech. To zasługa zawartego w roślinie octanu terpinylu oraz cyneolu, które mają silne właściwości antybakteryjne.

Kardamon to również naturalny środek na problemy z erekcją i potencją. Poprawia ukrwienie narządów płciowych. Uznaje się go za jeden ze skuteczniejszych afrodyzjaków.

Ponieważ przyprawa zawiera wiele cennych substancji aktywnych, prowadzone są badania oceniające jej wpływ na stężenie glukozy i lipidów we krwi oraz na parametry zapalne.

Kardamon a odchudzanie

Kardamon jest również często polecany osobom odchudzającym się, ponieważ może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Jak działa? Przede wszystkim olejki eteryczne obecne w nasionach kardamonu pobudzają wydzielanie soków trawiennych. To usprawnia przemianę materii, reguluje procesy metaboliczne, a i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.

5. Działanie uboczne kardamonu

Kardamon spożywany w ilościach symbolicznych (jako przyprawa) nie wywołuje działań niepożądanych. Duże ilości kardamonu, z uwagi na brak danych, nie powinny być stosowane szczególnie przez kobiety ciężarne u karmiące piersią oraz dzieci.

Przeciwwskazanie do używania kardamonu stanowi także alergia na kardamon lub inne przyprawy korzenne oraz zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka.

Ze stosowaniem kardamonu w zbyt dużych ilościach wiąże się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, takich jak zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego (biegunka, zaparcia, nudności) czy zapalenie skóry i języka.

Ile kardamonu dziennie? Do aromatyzowania kawy, herbaty czy całej potrawy wystarczy maksymalnie łyżeczka mielonego kardamonu. Dla niektórych konsumentów ilość optymalną stanowi jedna szczypta.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze