Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kardamon – jak smakuje i jak go jeść?

Avatar placeholder
27.07.2023 15:39
Kardamon w smaku jest piekący, słodkawy, są w nim nuty pieprzowo-cytrynowe
Kardamon w smaku jest piekący, słodkawy, są w nim nuty pieprzowo-cytrynowe (Adobe Stock)

Kardamon to popularna przyprawa i roślina wywodząca się z południa Indii. Ma nie tylko intrygujący smak i zapach, ale i właściwości prozdrowotne. To naturalny środek na problemy trawienne, przeziębienie i grypę. Wspiera odchudzanie, pomaga na kłopoty z potencją. Jak go używać?

spis treści

1. Co to jest kardamon?

Kardamon to przyprawa o korzennym aromacie, którą pozyskuje się z nasion rośliny Elettaria cardamomum. Ta należy do rodziny imbirowatych. Występuje na Półwyspie Indyjskim, w Indonezji i Chinach. Rośnie dziko w gęstych lasach tropikalnych. Uprawy kardamonu zlokalizowane są również w Ameryce Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej. Roślina zwykle osiąga od 2 do nawet 5 metrów wysokości.

Znane są dwa rodzaje kardamonu. To kardamon zielony, znany jako kardamon prawdziwy, cechujący się silnym korzennym aromatem oraz kardamon czarny, który jest mniej aromatyczny. Ma też większe, ciemnobrązowe strąki. Najbardziej wartościowym gatunkiem jest kardamon malabarski. Inne odmiany rośliny to kardamon majsurski, kardamon nepalski czy kardamon jawajski.

2. Zastosowanie kardamonu

Kardamon jest wykorzystywany w sztuce kulinarnej, medycynie naturalnej i przemyśle kosmetycznym.

Zobacz film: "Zioła ułatwiające zasypianie"

Pozyskiwany z niego olejek kardamonowy jest używany do aromaterapii (odpręża i pobudza). To także składnik kosmetyków o działaniu ujędrniającym i wyszczuplającym, perfum i olejków do masażu.

3. Jak jeść kardamon?

Kardamon, nazywany królową przypraw, wykorzystuje się do celów kulinarnych. Jest cenionym dodatkiem do dań azjatyckich, a zwłaszcza indyjskich. Jak smakuje? W smaku jest piekący, słodkawy, obecne są w nim nuty pieprzowo-cytrynowe. O jego charakterystycznym korzennym aromacie decydują nasiona zawierające dużą ilość olejków eterycznych. Do celów kulinarnych wykorzystuje się owoce kardamonu.

Przyprawę dodaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można nią przyprawiać ciasta i ciasteczka (pierniki, ciasteczka korzenne), jak i dania mięsne oraz rybne czy warzywne. Kardamon często wykorzystuje się jako aromat do likierów czy kawy.

Kardamon jest dostępny w formie mielonej, w postaci całych strąków (należy je samodzielnie zmielić; strąk jest jadalny) oraz wyłuskanych ziaren. Jest również składnikiem mieszanek przyprawowych, takich jak curry i garam masala.

Kawa z kardamonem – przepis

Przygotowanie kawy z kardamonem jest proste. Można użyć przyprawy zmielonej, ale i nasion kardamonu czy strąków (trzeba je wówczas zmielić na przykład z kawą w młynku).

Kawę z kardamonem można przygotować na dwa sposoby, w zależności od metody parzenia kawy. Jeśli używasz tygielka bądź domowej kawiarki, wymieszaj kawę z kardamonem przed jej zaparzeniem. Jeśli parzysz kawę inaczej, na przykład w ekspresie lub preferujesz kawę rozpuszczalną, kardamon dodaj tuż po przyrządzeniu napoju. Jego smak fantastycznie uzupełnia cynamon.

4. Właściwości kardamonu

Kardamon jest ceniony nie tylko z uwagi na smak i aromat, ale i walory prozdrowotne. Roślina zawiera witaminy (np. witaminy z grupy B) i minerały (wapnia, magnezu, fosfor, potas). Dzięki temu uznawany za remedium na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe: pomaga niwelować nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy. Wspiera także organizm w walce z przeziębieniem i grypą czy infekcją dróg oddechowych.

Ma to związek z tym, że kardamon:

  • działa rozgrzewająco,
  • wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
  • łagodzi kaszel i katar, udrażnia zatkany nos.

Jak stosować kardamon?

Polecana jest zwłaszcza czarna herbata z dodatkiem kardamonu oraz inhalacje z olejkiem kardamonowym.

Roślina pozwala też zwalczyć nieświeży oddech. To zasługa zawartego w roślinie octanu terpinylu oraz cyneolu, które mają silne właściwości antybakteryjne.

Kardamon to również naturalny środek na problemy z erekcją i potencją. Poprawia ukrwienie narządów płciowych. Uznaje się go za jeden ze skuteczniejszych afrodyzjaków.

Ponieważ przyprawa zawiera wiele cennych substancji aktywnych, prowadzone są badania oceniające jej wpływ na stężenie glukozy i lipidów we krwi oraz na parametry zapalne.

Kardamon a odchudzanie

Kardamon jest również często polecany osobom odchudzającym się, ponieważ może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Jak działa? Przede wszystkim olejki eteryczne obecne w nasionach kardamonu pobudzają wydzielanie soków trawiennych. To usprawnia przemianę materii, reguluje procesy metaboliczne, a i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.

5. Działanie uboczne kardamonu

Kardamon spożywany w ilościach symbolicznych (jako przyprawa) nie wywołuje działań niepożądanych. Duże ilości kardamonu, z uwagi na brak danych, nie powinny być stosowane szczególnie przez kobiety ciężarne u karmiące piersią oraz dzieci.

Przeciwwskazanie do używania kardamonu stanowi także alergia na kardamon lub inne przyprawy korzenne oraz zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka.

Ze stosowaniem kardamonu w zbyt dużych ilościach wiąże się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, takich jak zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego (biegunka, zaparcia, nudności) czy zapalenie skóry i języka.

Ile kardamonu dziennie? Do aromatyzowania kawy, herbaty czy całej potrawy wystarczy maksymalnie łyżeczka mielonego kardamonu. Dla niektórych konsumentów ilość optymalną stanowi jedna szczypta.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze