Kasza z jeżynami

Pomysł na pyszne śniadanie, deser lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. Kaszka kukurydziana może być spożywana w niezbyt atrakcyjnej sensorycznie diecie bezglutenowej a podana w ten sposób z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dodatkowo takie śniadanie dostarczy wapnia niezbędnego do wzrostu tkanki kostnej, witamin wzmacniających odporność organizmu oraz węglowodanów stanowiących źródło energii.

Składniki (4 porcje)

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • szklanka kaszy kukurydzianej,

  • szklanka mleka,

  • sól,

  • 30 dag jeżyn,

  • 4 łyżki cukru,

  • jogurt.



Sposób przygotowania

Mleko zagotować ze szklanką wody, lekko osolić. Wsypać kaszę, gotować aż wchłonie całą wodę, zostawić w ciepłym miejscu. Jeżyny opłukać, zasypać cukrem, podlać małą ilością wody, gotować 5 min. Łyżką kłaść na talerz porcje kaszy, polać sosem jeżynowym, udekorować jogurtem. Potrawa zawiera cenne minerały dla kości.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 570,50 kcal
Białka 20,36 g
Tłuszcze 7,80 g
Cholesterol 18,10 mg
Węglowodany 119,82 g
Błonnik 16,25 g
Witamina C 50,30 mg
Witamina A 63,20 µg

Komentarz

Zapewne z tej przekąski skorzysta także każda mama – otóż składniki takie jak cynk, selen i siarka, zawarte w kaszach są niezwykle ważne dla naszej skóry. Dzięki nim bowiem naskórek lepiej broni się przed działaniem niekorzystnych czynników środowiska i dłużej zachowuje jędrność. Cynk jest niezbędny w procesie powstawania kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność tkanek, selen chroni przed wolnymi rodnikami, a siarka dostarcza skórze odpowiedniej porcji wilgoci. I jeszcze jeżyny! – ich ciemnogranatowy kolor zawdzięczamy antocyjaninie - naturalnemu owocowemu pigmentowi posiadającemu silne właściwości przeciwutleniające i neutralizujące proces starzenia!

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Desery
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Desery
Desery

Cztery przepisy na zdrowe świąteczne ciasteczka

Cztery przepisy na zdrowe świąteczne ciasteczka

Cztery przepisy na zdrowe świąteczne ciasteczka Ciężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ciasteczek. Jeśli jednak lubisz odżywiać się zdrowo, skrzętnie liczysz kalorie lub boisz się przytyć w czasie świąt (w końcu zaraz po nich czekają na nas sylwestrowe...

Desery

Cynamonowe bułeczki z jabłkami (WIDEO)

deser, który z pewnością posmakuje zarówno tym starszym, jak i najmłodszym, będzie idealnym dopełnieniem dań obiadowych. Cynamonowe bułeczki z jabłkami

Desery

Suflet cytrynowy z 1904 roku (WIDEO)

Chodź przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek, uznawany jest za jeden z trudniejszych do wykonania deserów - mowa oczywiście (...) wszelkie desery. Potrzebujemy tylko kilku składników, by wyczarować...

Desery

Omlet na słodko z owocami (WIDEO)

Letnia kuchnia powinna być lekka i smaczna. Gdy na dworze panują upały nie mamy ochoty na tłuste, ciężkie dania. Warto wówczas wykorzystać wszystko to, co oferuje nam natura. Sezonowe owoce i warzywa powinny na stałe zagościć w naszym menu. Kucharz...

Desery

Miętowe naleśniki z truskawkami (WIDEO)

Kto z nas nie kocha naleśników? Te z serem i rodzynkami często gościły na naszych stołach w dzieciństwie. Ale naleśniki można przygotowywać na wiele różnych sposobów - zarówno na słodko, jak i w wytrawnej formie. Ze szpinakiem, z pieczarkami, z konfiturą,...

Desery

Racuchy na kefirze jak u babci (WIDEO)

Racuchy to bez wątpienia smaki dzieciństwa wielu osób. Tradycyjne, robione przez babcię, zawsze smakowały obłędnie. Zajadają się nimi nie tylko dzieci, ale także dorośli, są smaczne i proste do zrobienia. Do ich przyrządzenia potrzebujemy kilku składników...