Korzeń maca - sekret zdrowia, na wzmocnienie, na sprawność seksualną, na menopauzę, na energię, jak jeść

Peruwiański żeń-szeń – to potoczna nazwa korzenia macy, znanego od tysięcy lat superfood, który pomaga dbać o zdrowie rdzennym mieszkańcom Andów. W Europie dopiero niedawno odkryto prozdrowotne właściwości korzenia macy. Czym jest to naturalne lekarstwo i w jaki sposób wpływa na nasz organizm?

1. Korzeń maca - sekret zdrowia starożytnych cywilizacji

Maca (Lepidium meyenii) to roślina porastająca zbocza Andów na terenie Peru.  Jej korzeń to przede wszystkim bogate źródło wartościowego białka. W 100 g znajduje się nawet 14 g tego składnika, dzięki czemu korzeń macy jest porównywana do soi czy soczewicy i powinna na stałe wejść do menu wegetarian i wegan, ponieważ uzupełnia braki białka związane z wyłączeniem z diety mięsa. Korzeń macy przeżywa teraz prawdziwe odrodzenie. Nic dziwnego – jego regularne spożywanie przynosi szereg korzyści, zwłaszcza dla kobiet.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

7 superproduktów, które pozwolą ci dłużej cieszyć się młodością
7 superproduktów, które pozwolą ci dłużej cieszyć się młodością [8 zdjęć]

Trafne wybory żywieniowe w połączeniu z codzienną dawką ruchu mogą skutecznie przedłużyć życie, a dodatkowo...

zobacz galerię

2. Korzeń maca - na wzmocnienie

Korzeń maca to także bogate źródło witaminy C. 25 g korzenia jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę cenną witaminę. W dodatku zawiera witaminy z grupy B, w tym B2, B3 i B6, które pozytywnie wpływają na działanie układu krwionośnego. Oprócz nich znajdziemy w macy wiele składników mineralnych, w tym żelazo, miedź, wapń, potas oraz mangan. Bogaty skład sprawia, że korzeń maca polecany jest zwłaszcza osobom zmagającym się z anemią oraz wszystkim w okresie zachorowalności na grypę i przeziębienie.

3. Korzeń maca - na sprawność seksualną

Według mieszkańców Ameryki Południowej korzeń maca jest silnym afrodyzjakiem. Wierzą, że poprawia sprawność seksualną i libido. Ma też wpływać na płodność kobiet i mężczyzn. Potwierdzono, że regularne spożywanie korzenia macy, zwłaszcza przez kobiety, wpływa na wzrost poziomu hormonu luteinizującego produkowanego w przysadce mózgowej, który zwiększa kobiecą płodność. Dzięki zawartości cynku, jodu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ma nie tylko wzmagać podniecenie, ale także pozytywnie wpływać na długość stosunku.

4. Korzeń maca - na objawy menopauzy

Korzeń maca stosowany jest także jako stabilizator hormonów, a badania pokazują, że jego skuteczność (wynikająca z dużego stężenia składników odżywczych i fitochemicznych) jest bardzo wysoka. Naukowcy potwierdzają, że kobiety, które go przyjmowały jako suplement diety cieszyły się zmniejszeniem uciążliwości objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca, zaburzenia snu, nocne poty czy obniżenie nastroju. Warto pamiętać, że nie powinien on być stosowany przez osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy, ponieważ zawiera goitrogeny, które zaburzają proces wchłaniania się jodu.

5. Korzeń maca - na energię

Szeroki skład korzenia macy bogatego w witaminy, białka, minerały i kwasy tłuszczowe sprawia, że skutecznie podnosi poziom energii w organizmie. Zdolność do poprawiania gęstości kości nie tylko zapobiega złamaniom i rozwojowi osteoporozy, ale także przyspiesza proces gojenia się stawów, wiązadeł i kości po wszelkiego rodzaju kontuzjach. Korzeń macy powinien zyskać stałe miejsce w menu sportowców, ponieważ odczuwalnie poprawia ich wydolność i wytrzymałość.

6. Korzeń maca - jak jeść

W Polsce korzeń maca dostaniemy zazwyczaj w formie sproszkowanej. Możemy stosować go zamiast mąki, ale także dodawać do owsianki czy zup
W Polsce korzeń maca dostaniemy zazwyczaj w formie sproszkowanej. Możemy stosować go zamiast mąki, ale także dodawać do owsianki czy zup (Zdjęcie macy / Shutterstock)

Korzeń macy najczęściej jest dostępny w postaci wysuszonego proszku, który znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. W swojej peruwiańskiej ojczyźnie stosowany jest praktycznie do każdego dania – od kanapek po zupy. Świeże korzenie rośliny są stosowane po sfermentowaniu do wytwarzania napoju alkoholowego znanego jako chicha de maca. Proszek z korzenia macy może posłużyć też jako zastępstwo mąki do wszelkiego rodzaju wypieków – od pieczywa po ciasta.

Źródło: www.globalhealingcenter.com

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!