Kurczak w chrupiącej zalewie jogurtowej

Ten przepis to orientalny pomysł na tradycyjną pierś kurczaka. Proponowane przyprawy gwarantują tylko walory smakowe, ale korzystnie wpływają na zdrowie.

Składniki

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • ząbek czosnku,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • zielona papryczka chili,
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru,
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta garam masali,
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki,
  • pierś z kurczaka bez skóry,
  • 1 pomidor,
  • 100 g zielonego ogórka,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • łyżeczka kolendry.

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 190ºC. W misce zmieszać przeciśnięty czosnek, imbir, 1/4 posiekanej zielonej papryki chilli, jogurt, koncentrat pomidorowy, kurkumę, garam masali, sok z limonki. Pierś z kurczaka obtoczyć w sosie i piec w piekarniku 30 minut. Przyrządzić relish z jednego drobno posiekanego pomidora, posiekanego ogórka, drobno posiekanej czerwonej cebuli, posiekanej kolendry. Kurczaka podawać z relishem. Potrawa zawiera mało soli.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 149,20 kcal
Białka 24,39 g
Tłuszcze 2,11 g
Cholesterol 59,60 mg
Węglowodany 9,92 g
Błonnik 1,82 g
Witamina C 33,76 mg
Witamina A 159,20 µg

Komentarz

Imbir pobudza krążenie i wykazuje działanie przeciwbólowe – łagodzi migreny i bóle menstruacyjne. Zielone chilli wzmacnia odporność i dostarcza witaminy A odpowiedzialnej miedzy innymi za dobry wzrok. Garam masala to mieszanka przypraw silnie rozgrzewających. Kurkuma wspomaga leczenie chorób wątroby, nerek, stawów i przeziębienia a to tylko niektóre z jej licznych zalet. Pieczona pierś z kurczaka dostarcza cennego białka zwierzęcego o znikomej zawartości tłuszczu. Potrawa polecana osobom dbającym o linię a także podatnym na infekcje i przeziębienia.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Drób
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Drób
Drób

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w winie to jedna ze specjalności kuchni francuskiej. Słodki, a zarazem cierpki smak mięsa pozostawia niezapomniane doznania kulinarne.

Drób

Kurczak w paście curry

Kurczak w paście curry

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Spróbuj oryginalnego przepisu na pastę curry i potrawkę z kurczaka.

Drób

Cytrynowy kurczak

Podana potrawka z kurczaka jest dosyć oryginalna ze względu na cytrynowy posmak, jednak warto spróbować. Cytryna w połączeniu z kurczakiem to zdrowotna mieszanka wybuchowa. Składniki: 400 g piersi z kurczaka, 1 białko, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1...

Drób

Gołąbki z mięsem z indyka

Gołąbki z mięsem z indyka

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego...

Drób

Malinowe roladki z indyka z musem jabłkowym (WIDEO)

To jedne z najzdrowszych owoców. Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych wzmacniają odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Maliny są również polecane jako naturalny środek wspomagający leczenie przeziębienia czy grypy, warto więc...

Drób

Pysznie doprawiony kurczak na trzy sposoby (WIDEO)

Ewa Malika Juchnowicz pokazuje, że dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka i nie tylko. Ziele angielskie jest jedną z przypraw, która ma niesamowity aromat oraz zapach i będzie dodawana do proponowanych przez nią dań. Jamajski...

Drób

Sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą (WIDEO)

Indyk jest mało kaloryczny **i o wiele zdrowszy niż mięso z kurczaka, jednak w Polsce jest nadal mało docenianym mięsem. To właśnie on ma najwięcej pełnowartościowego białka i jest skarbnicą związków mineralnych, między innymi żelaza i magnezu. Zawiera...

Drób

Kebab z indyka z sezamem i marchewką (WIDEO)

Czy wiedziałeś, że pierwszy kebab pochodzi z roku 1344? Od tamtych czasów wiele się zmieniło, a dziś kebab jest jednym z najczęściej wybieranych dań typu fast-food. Można go kupić lub przygotować w wielu odmianach, podobno istnieje ich aż dwadzieścia,...

Drób

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Składniki udo z indyka, cebula, przyprawy: sól, pieprz,...

Drób

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z wołowiną i sosem pomidorowym to specjalność Włochów. Jednak można przecież modyfikować przepisy. Lasagne z kurczakiem to lżejsza wersja oryginału, która smakuje tak samo dobrze.