Kwasy omega-9 - charakterystyka, właściwości, źródła

Kwasy omega-9 to substancje zaliczane do grupy kwasów omega, pomimo że organizm jest w stanie syntetyzować je samodzielnie. Są to tłuszcze niezwykle korzystne dla organizmu, ze względu na właściwości regulujące ciśnienie tętnicze krwi, wspomaganie pracy serca i układu odpornościowego. Co jest najlepszym źródłem kwasów omega-9?

Kwasy omega-9 znajdują się między innymi w oliwie z oliwek i tranie.Kwasy omega-9 znajdują się między innymi w oliwie z oliwek i tranie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Czym są kwasy omega-9?

Kwasy omega-9 to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zaliczane do grupy kwasów omega. Są produkowane samodzielnie przez organizm poprzez syntezę z kwasów omega-3 i -6, które przyswaja się wraz z pożywieniem.

Kwasy omega-9 są niezwykle wartościowe dla organizmu, ponieważ mają pozytywny wpływ na układ krążeniowy, nerwowy i odpornościowy. Chronią przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i nowotworów. Najpopularniejsze kwasy omega-9 to:

  • kwas oleinowy,
  • kwas erukowy,
  • kwas nerwonowy,
  • kwas gondolowy,
  • kwas rycynolowy.

Właściwości kwasów omega-9

Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią bardzo istotne funkcje, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Omega-9 mogą być wyprodukowane przez organizm jedynie w sytuacji, gdy podaż kwasów omega-6 i -3 jest wystarczająco wysoka.

Kwasy omega-9 obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Z tego względu mają pozytywny wpływ na kondycję serca i układ krążenia, przeciwdziałają chorobom naczyniowym, zawałowi serca i miażdżycy.

Jednocześnie omega-9 podnoszą odporność organizmu i regulują ciśnienie tętnicze krwi. Głównym przedstawicielem tej grupy jest kwas oleinowy, który chroni skórę przed utratą nawilżenia i spowalnia procesy starzenia.

Uczestniczy dodatkowo w procesach przemiany materii, jest prekursorem dla innych składników niezbędnych do produkcji nowych tkanek w organizmie.

Odpowiednie stężenie kwasów omega-9 warunkuje także dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Jednocześnie chroni organizm przed skutkami zatrucia, na przykład po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu.

Kwasy tłuszczowe omega-9 redukują ryzyko chorób serca, rozwoju stanu zapalnego i ułatwiają kontrolę glikemii. Badania na myszach udowodniły, że omega-9 poprawiają wrażliwość na insulinę i zmniejszają odczyn zapalny w organizmie.

Stwierdzono również, że osoby na diecie obfitującej w tłuszcze jednonienasycone miały mniejsze wskaźniki zapalne i były mniej narażone na rozwój insulinooporności.

Zwiększenie spożycia oliwy z oliwek korelowało z niższym ryzykiem śmierci ze względu na choroby krążeniowe, neurodegeneracyjne czy oddechowe. Jednocześnie stwierdzono, że kwasy omega-9 zapobiegają rakowi piersi, pęcherza moczowego i trzustki.

Mogą także redukować ilość wypróżnień u osób cierpiących na biegunkę i ilość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Badania wykazały również, że osoby z wyższym poziomem kwasu oleinowego we krwi mają mniejsze ryzyko udaru mózgu.

Źródła kwasów omega-9

Główne źródła kwasów omega-9 to:

  • oliwa z oliwek - 83 g kwasów na 100 g produktu,
  • olej z orzechów nerkowca - 73 g na 100 g produktu,
  • olej migdałowy - 70 g na 100 g produktu,
  • olej z awokado - 60 g na 100 g produktu,
  • olej orzechowy - 47 g na 100 g produktu,
  • migdały - 30 g na 100 g produktu,
  • orzechy nerkowca - 24 g na 100 g produktu,
  • orzechy włoskie - 9 g na 100 g produktu.

Pozostałe źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 to olej sezamowy, słonecznikowy i rzepakowy, olej z otrębów ryżowych, tran z wątroby ryb dorszowatych, awokado i siemię lniane.

Omega-9 znajdują się także w migdałach, oliwkach, gorczycy, sardynkach, tuńczyku, oleju z pestek dyni, czarnuszce, oleju z aronii czy pestek granatu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
30 dni bez alkoholu. Tak w tym czasie zmienia się ciało i umysł
30 dni bez alkoholu. Tak w tym czasie zmienia się ciało i umysł
Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Nadzieja dla pacjentów z diagnozą raka jelita grubego. Naukowcy z Krakowa: "Mamy już więcej niż zalążek leku"
Nadzieja dla pacjentów z diagnozą raka jelita grubego. Naukowcy z Krakowa: "Mamy już więcej niż zalążek leku"
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Autyzm pojawia się po szczepieniu? Jest analiza WHO
Autyzm pojawia się po szczepieniu? Jest analiza WHO
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Ostatnio częściej zapominasz? Może to nie stres, tylko brak 7 składników
Ostatnio częściej zapominasz? Może to nie stres, tylko brak 7 składników
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny