Trwa ładowanie...

Kwasy omega-9 - charakterystyka, właściwości, źródła

 Paula Komendarczuk
15.06.2023 12:44
Kwasy omega-9 znajdują się między innymi w oliwie z oliwek i tranie.
Kwasy omega-9 znajdują się między innymi w oliwie z oliwek i tranie. (Adobe Stock)

Kwasy omega-9 to substancje zaliczane do grupy kwasów omega, pomimo że organizm jest w stanie syntetyzować je samodzielnie. Są to tłuszcze niezwykle korzystne dla organizmu, ze względu na właściwości regulujące ciśnienie tętnicze krwi, wspomaganie pracy serca i układu odpornościowego. Co jest najlepszym źródłem kwasów omega-9?

spis treści

1. Czym są kwasy omega-9?

Kwasy omega-9 to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zaliczane do grupy kwasów omega. Są produkowane samodzielnie przez organizm poprzez syntezę z kwasów omega-3 i -6, które przyswaja się wraz z pożywieniem.

Kwasy omega-9 są niezwykle wartościowe dla organizmu, ponieważ mają pozytywny wpływ na układ krążeniowy, nerwowy i odpornościowy. Chronią przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i nowotworów. Najpopularniejsze kwasy omega-9 to:

  • kwas oleinowy,
  • kwas erukowy,
  • kwas nerwonowy,
  • kwas gondolowy,
  • kwas rycynolowy.

2. Właściwości kwasów omega-9

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią bardzo istotne funkcje, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Omega-9 mogą być wyprodukowane przez organizm jedynie w sytuacji, gdy podaż kwasów omega-6 i -3 jest wystarczająco wysoka.

Kwasy omega-9 obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Z tego względu mają pozytywny wpływ na kondycję serca i układ krążenia, przeciwdziałają chorobom naczyniowym, zawałowi serca i miażdżycy.

Jednocześnie omega-9 podnoszą odporność organizmu i regulują ciśnienie tętnicze krwi. Głównym przedstawicielem tej grupy jest kwas oleinowy, który chroni skórę przed utratą nawilżenia i spowalnia procesy starzenia.

Uczestniczy dodatkowo w procesach przemiany materii, jest prekursorem dla innych składników niezbędnych do produkcji nowych tkanek w organizmie.

Odpowiednie stężenie kwasów omega-9 warunkuje także dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Jednocześnie chroni organizm przed skutkami zatrucia, na przykład po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu.

Kwasy tłuszczowe omega-9 redukują ryzyko chorób serca, rozwoju stanu zapalnego i ułatwiają kontrolę glikemii. Badania na myszach udowodniły, że omega-9 poprawiają wrażliwość na insulinę i zmniejszają odczyn zapalny w organizmie.

Stwierdzono również, że osoby na diecie obfitującej w tłuszcze jednonienasycone miały mniejsze wskaźniki zapalne i były mniej narażone na rozwój insulinooporności.

Zwiększenie spożycia oliwy z oliwek korelowało z niższym ryzykiem śmierci ze względu na choroby krążeniowe, neurodegeneracyjne czy oddechowe. Jednocześnie stwierdzono, że kwasy omega-9 zapobiegają rakowi piersi, pęcherza moczowego i trzustki.

Mogą także redukować ilość wypróżnień u osób cierpiących na biegunkę i ilość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Badania wykazały również, że osoby z wyższym poziomem kwasu oleinowego we krwi mają mniejsze ryzyko udaru mózgu.

3. Źródła kwasów omega-9

Główne źródła kwasów omega-9 to:

  • oliwa z oliwek - 83 g kwasów na 100 g produktu,
  • olej z orzechów nerkowca - 73 g na 100 g produktu,
  • olej migdałowy - 70 g na 100 g produktu,
  • olej z awokado - 60 g na 100 g produktu,
  • olej orzechowy - 47 g na 100 g produktu,
  • migdały - 30 g na 100 g produktu,
  • orzechy nerkowca - 24 g na 100 g produktu,
  • orzechy włoskie - 9 g na 100 g produktu.

Pozostałe źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 to olej sezamowy, słonecznikowy i rzepakowy, olej z otrębów ryżowych, tran z wątroby ryb dorszowatych, awokado i siemię lniane.

Omega-9 znajdują się także w migdałach, oliwkach, gorczycy, sardynkach, tuńczyku, oleju z pestek dyni, czarnuszce, oleju z aronii czy pestek granatu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze