Trwa ładowanie...

Jakie witaminy można ze sobą łączyć?

Czy witaminy można łączyć? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które rozpoczynają suplementację lub skupiają się na poprawnym komponowaniu posiłków. Warto zapoznać się z kilkoma zasadami, które pozwolą na zwiększenie przyswajalności witamin i składników odżywczych. Jakie witaminy można ze sobą łączyć, a jakich lepiej nie?

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

spis treści

1. Jakie witaminy można ze sobą łączyć?

Poniższe połączenia sprawiają, że witaminy zdecydowanie lepiej się przyswajają. Warto stosować je zarówno w czasie suplementacji, jak i komponowania posiłków.

  • witamina B1 + witamina B2 oraz B3,
  • witamina B2 + witamina B1, B3 oraz B6,
  • witamina B3 (PP) + witamina B1, B2 oraz B5,
  • witamina B5 + witamina B6, B12 oraz kwas foliowy,
  • witamina B6 + witamina B1, B2, B5, H,
  • witamina B12 + potas, kwas foliowy, witamina B1, B6, H,
  • witamina H + witaminy z grupy B, magnez i mangan,
  • witamina C + witaminy z grupy B, A, E, wapń, magnez i cynk,
  • witamina A + witamina D, E,
  • witamina D + witamina A, E,
  • witamina E + witamina A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • witamina K + witaminy A, D, E,
  • wapń + witamina A, D, bor, żelazo, fosfor, mangan, cynk, laktoza, nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • magnez + B1, B6, C, D, bor, wapń, fosfor i białko,
  • fosfor + witamina A, D, bor, wapń, żelazo, mangan, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • potas + witamina B6 i magnez,
  • sód + chrom,
  • żelazo + witamina B6, B12, C, E, kwas foliowy, kobalt, miedź, mięso, kiszonki,
  • cynk + witamina A, C, E, B6, wapń, magnez, fosfor i selen,
  • miedź + cynk, witamina E, B1, C i K,
  • chrom + witamina B3 i C, glicyna, cysteina, kwas glutaminowy,
  • selen + witamina A, E i, C,
  • bor + witaminy z grupy B, witamina H i C.

Zobacz także:

2. Z czym nie wolno łączyć witamin?

  • witamina A - kwas acetylosalicylowy, alkohol, nikotyna, leki na sen i zgagę, środki przeczyszczające,
  • witaminy z grupy B - alkohol, nikotyna, tabletki antykoncepcyjne, kortykosteroidy, metotreksat, fenytoina, herbata, kawa,
  • witamina C - pomidor, ogórek, nikotyna,
  • witamina D - alkohol, środki przeczyszczające, leki na zgagę i sen,
  • witamina E - środki na przeczyszczenie, tabletki hormonalne,
  • potas - alkohol, kofeina, kwas acetylosalicylowy, leki moczopędne,
  • magnez - kawa, herbata, kasza gryczana, pieczywo razowe, otręby,
  • selen - słodycze, nikotyna,
  • żelazo, cynk i wapń - herbata, kawa, szpinak, nasiona, orzechy, papryczka chili.

3. Od czego zależy przyswajalność witamin?

Przyswajalność witamin i składników mineralnych zależy od wielu czynników. Duże znaczenie ma nieprawidłowe zbilansowanie posiłku, w taki sposób, że substancje odżywcze nawzajem utrudniają wchłanianie.

Nie bez znaczenia są również choroby tarczycy i wątroby, nadużywanie kawy czy alkoholu. Przyswajalność osłabiają również antybiotyki, preparaty hormonalne i leki nasenne.

4. Kiedy zażywać suplementy?

Poza brania witamin zależy od ich rodzaju, przede wszystkim należy zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania, szczególnie istotny jest akapit, dotyczący dawkowania.

Na niektórych preparatach można znaleźć informacje, by brać je od razu po posiłku lub w jego trakcie, na czczo, popijać wodą lub sokiem. Postępowanie zgodnie z tymi wskazówkami pozytywnie wpłynie na przyswajalność suplementów.

Bardzo istotne jest również stosowanie tego typu środków o tej samej porze, na przykład codziennie o 10 rano i w porze obiadowej. Dzięki temu stężenie witamin w organizmie będzie bardziej ustabilizowane, a my wykształtujemy nawyk regularnego brania suplementów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.