Przejdź na WP

Lanolina – właściwości i zastosowanie. Jak działa lanolina w kosmetyce?

Lanolina to tłuszcz wydzielany przez gruczoły łojowe owiec. Dodaje się ją do kosmetyków, leków, albo wykorzystuje w praniu. Poznaj właściwości lanoliny.

Zobacz film: "Idealny sposób na domowe SPA - 3 proste kroki"

spis treści

1. Lanolina – właściwości

Lanolina jest naturalną emulsją, która doskonale natłuszcza naskórek. Ten wartościowy surowiec, nadaje się zarówno dla skóry dorosłych, jak i niemowląt. Czysta lanolina to idealne rozwiązanie również dla osób doświadczających reakcji alergicznych.

Lanolina ma silne działanie pielęgnacyjne – oczyszcza, wygładza i nawilża. Wszystko to dlatego, że ten składnik ma podobne cechy do warstwy lipidowej ludzkiej skóry. Lanolina zmiękcza naskórek, wnikając w jego głąb, a także normalizuje gospodarkę wodną w organizmie.

Nierozpuszczalny w wodzie wosk (tłuszczopot) ma ciemnożółtą barwę lub żółtobrązowy odcień. Lanolinę cechuje także charakterystyczny zapach, który znika po odpowiedniej obróbce wełny owczej. To, co wówczas uzyskuje się po procesie oczyszczenia i odwodnienia tłuszczu owiec, fachowo nosi nazwę lanoliny bezwodnej.

Lanolina w czystej postaci

Lanolina w czystej postaci

Czysta lanolina po oczyszczeniu i odwodnieniu tłuszczu z wełny owiec

2. Lanolina w kosmetyce – zastosowanie

Lanolina służy często jako leczący preparat dla matek karmiących. Częstym problemem kobiet w tym okresie jest podrażnienie brodawek. Wartościowy tłuszcz znajdziemy w aptekach, gdzie dostępna jest maść z lanoliną oraz w składzie kosmetyków do włosów, skóry i paznokci.

Wosk uzyskiwany podczas obrabiania wełny owczej, najczęściej dodaje się do nawilżających kremów do twarzy, balsamów do ciała, dermokosmetyków, czy pomadek do ust. Lanolina dodawana do kremów sprawdza się również w pielęgnacji skóry niemowląt.

Naturalny surowiec można z powodzeniem zastosować na włosy. Lanolina występująca w odżywkach i maskach, idealnie zregeneruje i nawilży zniszczone kosmyki. W przypadku włosów farbowanych lanolina ochroni je przed blaknięciem koloru. Taki wosk sprawdzi się również w przypadku problemów z wysokoporowatą czupryną. Tłuszczopot w połączeniu z innymi, odpowiednimi składnikami pielęgnacyjnych produktów, wygładzi kosmyki i zminimalizuje ich puszenie.

3. Lanolina do prania

Oprócz kosmetycznego i farmaceutycznego zastosowania lanolinę stosuje się jako środek do prania. Wykorzystywana jest jako jeden ze składników środków do czyszczenia różnych materiałów. To dzięki lanolinie ubrania zyskują miękkość, dlatego dodaje się ją do płynów do płukania lub prania.

Lanolina szczególnie polecana jest do prania pościeli wełnianej. Taki surowiec do pielęgnacji wełny sprawdzi się nawet u osób o wrażliwej skórze, które potrzebują kosmetyków hipoalergicznych. Naturalny wosk pozyskiwany z sierści owczej ma bardzo delikatne właściwości.

4. Lanolina – gdzie ją kupić i jaka jest jej cena?

Lanolina jest produktem szeroko dostępnym. Można ją nabyć zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych. Produktu przede wszystkim należy szukać w aptekach, w hurtowniach z kosmetykami naturalnymi oraz w drogeriach kosmetycznych.

Zdjęcie przedstawiające owce, z których gruczołów łojowych otrzymywana jest lanolina
Zdjęcie przedstawiające owce, z których gruczołów łojowych otrzymywana jest lanolina (pl.123rf.com)

W zależności od rodzaju i formy, w jakiej występuje, cena lanoliny waha się od 5 do 50 złotych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy