Lubisz czosnek? Musisz o tym pamiętać

Nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek jest zdrowy. O jego właściwościach najczęściej przypomina się jesienią i zimą. Nie bez przyczyny bowiem nazywa się go naturalnym antybiotykiem. By jednak substancje w nim zawarte pozytywnie wpłynęły na nasze zdrowie, trzeba pamiętać o jednej prostej zasadzie. Jakiej?

Czosnek to roślina ceniona w medycynie ludowej od wieków. Dzisiaj również przypisuje się mu wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Stosuje się go w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia.

Czosnek przyspiesza również proces trawienia, nasila wydzielanie żółci, a tym samym mobilizuje jelita do wydajniejszej pracy. Warto dodawać go do wszystkich potraw ciężkostrawnych, zwłaszcza, że zapobiega on powstawaniu wzdęć.

Zobacz film: "Dietetyk o cudownych właściwościach czosnku"

Przeczytaj również:

Wyrzucasz je? Według naukowców to najzdrowsza część czosnku

By jednak obecna w świeżym czosnku allina przekształciła się w aktywną allicynę, a ta właśnie odpowiada za właściwości prozdrowotne tej rośliny, uszkodzone muszą zostać tkanki czosnku. Konieczne jest zatem rozgniecenie ząbka, a im bardziej uszkodzony, tym lepiej. To jednak nie wszystko.

Czarny czosnek – nowa odsłona naturalnego antybiotyku
Czarny czosnek – nowa odsłona naturalnego antybiotyku [6 zdjęć]

Czarny czosnek wywodzi się z kuchni koreańskiej i zdobywa coraz większą popularność w USA i Europie ze...

zobacz galerię

Proces uwalniania allicyny trwa kilka minut. Trzeba więc chwilę odczekać zanim zdecydujemy się dodać czosnek do przyrządzanej potrawy.

Pamiętajmy również, by nie kroić czosnku na zapas. Do jego rozgniatania warto wykorzystać swoją dłoń lub drewnianą łyżkę. Surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem.

Przeczytaj również:

Naturalny lek na niedoczynność tarczycy. Wystarczy kilka gramów dziennie

Co równie ważne, czosnku, podobnie jak miodu, nie wolno ogrzewać. W przeciwnym razie utraci większość cennych substancji. Jeśli chcemy z jego dodatkiem przygotować syrop lub dodać go do mleka, napój musi mieć temperaturą nie wyższą niż 40°C.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.